Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Potrzeba by wymieszać na kilka ha nasiona trawy do siewu,tylko nie wiem z czym,jakimś poplonem,zbożem,czy trawą jednoroczną [osłona].Coś trzeba wybrać,ale mniejsza o to.         Mieszanie   szuflą,betoniarką czy.....a no właśnie co myślicie o paszowozie.......?

Opublikowano

Tak ładowarka normalny paszowóz to chyba z podskoku będzie ładować? Też szukałbym jakiejś teleskopowej. Obornik też masz do załadowania, jakieś bele pewnie też się trafiają. Za te pieniądze na pewno coś znajdziesz. Za swoją emerytkę dałem 16 tys i działa, choć ma swoje wady. 

Co do trawy to zawsze mieszam łopatą na betonie jeśli sieję jakieś 2-3 mieszanki i dorzucam koniczynę. Roślinę osłonową(owies, jęczmień) siałem z drugiej skrzyni nawozowej, bo mam siewnik zbożowo-nawozowy.

Opublikowano
18 godzin temu, Primula94 napisał:

Szczepi ktoś z was żywa szczepionką od BVD? jeden raz w roku bez powtarzania. 

Czy faktycznie po szczepieniu spada mleko?

Ja szczepię i mleko nie spada widocznie. Ma prawo wzrosnąć somatyka na chwilę.

12 godzin temu, kr9292 napisał:

Poleca bo pewnie taka sprzedaje. Ile ona u ciebie kosztuje? U mnie cenowo wychodzi to samo. Podobno czasami mogą się zdarzyć jakieś krwotoki z nosa coś się dzieje ze skóra i itp objawy poszczepienne ale o spadkach mleka nie słyszałem. Jedynie o zrzutkach ale to chyba wyssane z palca

Mogą wchłaniać zarodki, więc warto przed szczepieniem nie zacielać drogim nasieniem.

Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał:

to ile tej trawy masz siać ? że mieszane w paszowozie😮

Widzisz,poradzę betoniarką czy tam czymś te kilkaset kilo ,,machnąć'',ale jeśli by   było na 20 ha ,a na 40?   Taka myśl przyszła rankiem,jak spojrzałem na paszowóz. Wysyp boczny taśmowy prawa-lewa,od razu workowanie czy bb ,można by i na ,,gościnne występy uderzyć''.😐.    Czy komuś przyszło na myśl tak przemieszać i jaki efekt. W razie draki pionierowi z  tonęB| gratis zrobię,ewentualnie .no.....;)🥛

Opublikowano
13 godzin temu, kizak napisał:

Potrzeba by wymieszać na kilka ha nasiona trawy do siewu,tylko nie wiem z czym,jakimś poplonem,zbożem,czy trawą jednoroczną [osłona].Coś trzeba wybrać,ale mniejsza o to.         Mieszanie   szuflą,betoniarką czy.....a no właśnie co myślicie o paszowozie.......?

Ja mieszam z nawozem w szufli od ładowacza. Porcje na 1 ha i prosto w siewnik

• Like 1
Opublikowano

Pytanie do użytkowników Ursus C360 🤩 przestał mi działać wskaźnik temperatury silnika, boje się ze kiedyś mi się może zagotuje w paszowozie 😛 pytam czy żeby go wymienić to trzeba z tym licznikiem tzn wskaźnikiem? 

Opublikowano

Najlepiej to załóż wskaźnik i czujnik z 80ki. Działa bezawaryjnie. Te dwuwskaźniki sypią się częściej niż ruskie k....

Opublikowano

Kupujesz taki czujnik, zakładasz jakąś miedzianą podkładkę czy owijasz teflonem i wkręcasz w kolektor w miejsce starego czujnika. Gwinty pasują.

https://sklep.mizar.com.pl/czujnik-temperatury-cieczy-zetor-c-385-80350932-p-1683.html

Kupujesz też taki wskaźnik temperatury.

https://allegro.pl/oferta/wskaznik-temperatury-ursus-c-385-zetor-8011-8111-7512634261?reco_id=26ff9003-35eb-11e9-9359-246e9680cb48&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&

Masz tam 3 blaszki. Pod + podłączasz przewód od bezpiecznika pod który jest podłączony dwuwskaźnik. Pewnie nie będzie wolnego styku to zmostkujesz z obecnym kablem. Pod blaszkę masy czyli ikona i 3 poziome kreski podłączasz masę gdzieś do korpusu ciągnika, karoseri. Pod literkę T podłączasz przewód od czujnika. I tyle z podłączania. Czujnik powinien działać.