Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Mam wrażenie że wszyscy co piszą tak lekko o braniu kredytu i budowie to albo mają młodych rodziców, albo pracownika, albo rodzeństwo jakieś które w razie czego zastąpi. Nie myślicie czasem, że przy starych, schorowanych rodzicach, żonie z dwójką małych dzieci jeśli złamiesz nogę czy ucierpisz w jakimś wypadku, albo dowiesz się o chorobie jak nasz kolega z forum to wszystko komornik zabiera? Gdybym miał czarodziejską kulę i wiedział że najbliższe lata będę żył w zdrowiu i nie przyjdzie ogromny kryzys to oczywiście że szedłbym w kredyt i obora byłaby na tą jesień już, ale mam do wyboru ogromne ryzyko, albo budować kilka lat, albo w ciągu kilku lat rezygnować. A jak raz usłyszałem od serwisanta że jak mam taką sytuację to po co mi to wszystko to ręce opadają. Ale ja zawsze pod prąd idę, nic nowego. 

napisz pw

Opublikowano

Nie chce mi się wierzyć że aż tak kosztowo wyjdzie. W gazecie tpr czytam że stawiają za 2-3 mln na 100 sztuk. Ja w sumie pracuje sam. Żona super zarabia. Dzieci małe. Ale jakbym pomyśle sobie jak ojciec budował małymi kroczkami a ja w tym uczestniczyłem. I jak murzyn taczkami jeździłem. Widłami tyle roboty. W zamian za 200l mleka. To juz wole swoich dzieci na takie coś nie skazywać jak ja miałem. Tylko pierdolnąć to w diabły. Więc jak ktoś uważa że bazując na takich samorobkach będzie spokojne życie to nie zazdroszczę. Tylko się człowiek narobi. A sąsiad który nic nie miał a wymyślił sobie oborę od 0 to za 30 lat cię kupi. I będzie jak znalazł na rehabilitację. 

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

Radek bedzie oborę budował 🙆‍♂️ ciekawe kiedy na nią kasy nazbiera 🤔

Ty się śmiejesz, a tu coś wisi w powietrzu

406212379_336484175890308_7874514915138181544_n.jpg

3 godziny temu, karol091193 napisał:

Które firmy paszowe mają ofertę budek dla cieląt w zamian za wybranie konkretnej ilości paszy w tej firmie? 

Na OLX używki są

Opublikowano
3 minuty temu, kampl napisał:

Nie chce mi się wierzyć że aż tak kosztowo wyjdzie. W gazecie tpr czytam że stawiają za 2-3 mln na 100 sztuk. Ja w sumie pracuje sam. Żona super zarabia. Dzieci małe. Ale jakbym pomyśle sobie jak ojciec budował małymi kroczkami a ja w tym uczestniczyłem. I jak murzyn taczkami jeździłem. Widłami tyle roboty. W zamian za 200l mleka. To juz wole swoich dzieci na takie coś nie skazywać jak ja miałem. Tylko pierdolnąć to w diabły. Więc jak ktoś uważa że bazując na takich samorobkach będzie spokojne życie to nie zazdroszczę. Tylko się człowiek narobi. A sąsiad który nic nie miał a wymyślił sobie oborę od 0 to za 30 lat cię kupi. I będzie jak znalazł na rehabilitację. 

Żle mnie zrozumiałeś. Etapami, ale z pomocą ekipy budowlanej. Robię ile mam kasy i stop aż znów nazbieram. Końcówka na taki kredyt, że w razie kryzysu sprzedaję 2 ciągniki, spłacam i komornik nie zabiera mi całości. I nie samoróbka tylko wg mnie przyzwoita obora na konstrukcji stalowej.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, kampl napisał:

Nie chce mi się wierzyć że aż tak kosztowo wyjdzie. W gazecie tpr czytam że stawiają za 2-3 mln na 100 sztuk.

Też często zastanawiam się co tak potęguje te koszty, no ale:

Opublikowano

Radek po bankach nie chodzi 😎

sławciu ja mam w banku lokaty a ty masz tylko raty 😂😂 jak się zarymowało 

obory już w swoim życiu raczej stawiał nie będę a zapytać zawsze można 😛

• Haha 7
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo co kto lubi ale ceny mocno przesadzone są. Ja znowu mam plan by wyciągnąć z hektar lasu przetrzeć to i postawić taka wiatę 20/50m pokryć jakaś płyta w ściany siatka to bym zrobił prawie bez kredytu w  rok może dwa później tylko kredyt na zbiornik na gnojowicę i hale albo dwa roboty(myślę by wziąć jednego nowego drugiego używanego) jak z halą to grubo poniżej miliona się zmieszczę. Też wychodzę z założenia że moze być różnie w razie czego sprzedajesz krowy dwa traktory ziemię na dzieci  czy w dzierżawę i emerytura

Edytowane przez Matmen
  • Like 3
Opublikowano

Ci co teraz się zastanawiają czy warto bo drogo za 5 lat będą żałować że nie stawiali bo będzie jeszcze drożej, sąsiad postawił 7 lat temu na około 60 stanowisk za 500 tys teraz ma już spłaconą, ale tyle sztuk na uwięzi to już sporo roboty lepsza wolnostanowiskowa 

• Like 4
Opublikowano

Robot 700tys. To tyle chodzi doi że strach w używki isc. Mi się marzy jeszcze coś żebym przy jalowkach i cielakach tyle nie zap... i tyle.  Syn dopiero 10lat ma, co będzie chciał w przyszłości robic nie wiem. Do 18 pewnie kredyt się spalci to się będzie myślało co dalej z gosp robic. Na bydlo to i ziemi potrzeba. Pogoda też ch... ostatnie laty. Jakby nie patrzył od 2016r jak zacząłem gosp z żoną to 7 lat pecha minęło. Czas 7 lat dobrych zacząć. Chociaż jakbym 7lat się cofnął i drugi raz mial to wziasc to by mnie tu nie było kraju wogole

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał:

Ci co teraz się zastanawiają czy warto bo drogo za 5 lat będą żałować że nie stawiali bo będzie jeszcze drożej, sąsiad postawił 7 lat temu na około 60 stanowisk za 500 tys teraz ma już spłaconą, ale tyle sztuk na uwięzi to już sporo roboty lepsza wolnostanowiskowa 

To się zgadza. Każdy kto kiedyś stawił to myślał że drogo. Dziś żałują

⬇️

że nie postawili większej

Opublikowano
4 minuty temu, Matmen napisał:

Wiadomo co kto lubi ale ceny mocno przesadzone są. Ja znowu mam plan by wyciągnąć z hektar lasu przetrzeć to i postawić taka wiatę 20/50m pokryć jakaś płyta w ściany siatka to bym zrobił prawie bez kredytu w  rok może dwa później tylko kredyt na zbiornik na gnojowicę i hale albo dwa roboty(myślę by wziąć jednego nowego drugiego używanego) jak z halą to grubo poniżej miliona się zmieszczę. Też wychodzę z założenia że moze być różnie w razie czego sprzedajesz krowy dwa traktory ziemię na dzieci  czy w dzierżawę i emerytura

Informacyjnie: jeden nowy robot de laval kosztuje 700 tys a dwa milion

Pomysł przedni💪. Nic więcej krowom nie trzeba

Opublikowano
Eliot napisał:

Gdybym miał wydać teraz 2-3 miliony to bym zainwestował w coś poza rolnictwem.

a co to jest coś ? Każdy by zainwestował w coś tylko nie wiadomo w co. ,,Coś,, to bardzo nieprezycyjny plan. Tylko nie pisz o mieszkaniach na wynajem.

Opublikowano

Kto się z tymi mieszkaniami nie czaił w ostatnich latach to dziś ma powód do zadowolenia 😋

3 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Robot 700tys. To tyle chodzi doi że strach w używki isc

A ja bym rozważył. Oczywiście w zależności ile używka kosztuje

Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał:

Powiedz to tym co 2 lata temu stal po 8000 kupowali a teraz po 3500, nie zawsze jest tak różowo.

Jak ktoś wziął kredyt w 2012 i do 2020 większość spłacił to odsetki mu malały jak wziął w 2021 to odsetki ostro w góre 

Opublikowano
radekz200 napisał:

Radek po bankach nie chodzi 😎

sławciu ja mam w banku lokaty a ty masz tylko raty 😂😂 jak się zarymowało 

obory już w swoim życiu raczej stawiał nie będę a zapytać zawsze można 😛

taaa 🤣🤣🤣🤣🤦

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

Powiedz to tym co 2 lata temu stal po 8000 kupowali a teraz po 3500, nie zawsze jest tak różowo.

Jak ktoś wziął kredyt w 2012 i do 2020 większość spłacił to odsetki mu malały jak wziął w 2021 to odsetki ostro w góre 

stal może i w dół ale robota, beton w góre i produkt końcowy i tak wyjdzie drożej 

znam przypadki co za stal płacili 12 tys za tonę na budowę domu a ja za 12 kupiłem na całą chałupę 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, radekz200 napisał:

stal może i w dół ale robota, beton w góre i produkt końcowy i tak wyjdzie drożej 

znam przypadki co za stal płacili 12 tys za tonę na budowę domu a ja za 12 kupiłem na całą chałupę 

Wyceny na gotowe budynki rok do roku niższe o ~10% ;)

Edytowane przez Mateusz1q