Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Ma ktoś jakiś sposób na jałówkę która nie chce pić z wiaderka, a piła do tej pory ze smoczka? Normalnie nic nie pomaga, z palcem coś tam wciągnie, bez palca nie widzi wiadra kompletnie. Jałówka 3 miesięczna, zazwyczaj trochę wcześniej przestawiam na picie z wiadra, a tu czasu nie było. 

Najlepiej gdy ma od małego zawieszoną wodę + mussli, wtedy z czasem sama nauczy się jeść i pić. Przychodzi czas odsadzenia, przez tydzień dajesz mleko raz dziennie i same się przestawiają na wodę i starter

ThePerkins napisał:

https://www.agrofakt.pl/odmiany-kukurydzy-na-kiszonke-typu-dent-duzo-lepsze-niz-flint/  jak odnosicie się do tego artykułu ?, zawsze było to że na kiszonkę dla krów lepszy flint a tu ... 

Przestałem na to patrzeć. Zgoda, strawność flinta teoretycznie wyższa, ale dent zazwyczaj bije flinta plonem ziarna z hektara

• Thanks 2
Opublikowano
20 godzin temu, niesamowity90 napisał:

Ma ktoś jakiś sposób na jałówkę która nie chce pić z wiaderka, a piła do tej pory ze smoczka? Normalnie nic nie pomaga, z palcem coś tam wciągnie, bez palca nie widzi wiadra kompletnie. Jałówka 3 miesięczna, zazwyczaj trochę wcześniej przestawiam na picie z wiadra, a tu czasu nie było. 

Powiesić wodę i futer i czekać. Zacznie pić tylko kwestia czasu 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

@kampl  tak 2 worki wyjdą. Teraz daje mleko z agrocentrum chempion czy jakoś tak. Fajnie się rozpuszcza i cielaki chętnie piją. Skład też fajny ma. Te tańsze od nich slabo piły 

Ta krowa co nie lubi żyć jak inne

20240113_050550.jpg

na ile sztuk obora?

Opublikowano

Na 45szt. Ewentualnie po lewej za tą krowa co stoi można przejście przerobić na 6szt legowisk. To będzie 51szt. I jest przygotowana konstrukcja na rozbudowę o druga stronę paszowego, tylko dokręcić nowej konstrukcji

Opublikowano
36 minut temu, ChiquitaB napisał:

Na 45szt. Ewentualnie po lewej za tą krowa co stoi można przejście przerobić na 6szt legowisk. To będzie 51szt. I jest przygotowana konstrukcja na rozbudowę o druga stronę paszowego, tylko dokręcić nowej konstrukcji

Jaka srednia z zbiornika? 

Opublikowano

Szału nie ma 26l. Mam sztuki które ladnie doja ale srednia zaniżają sztuki które slabo doja ale na razie nie mam czym ich zastąpić i musza zostać. Z czasem się polepszy. Będę zadowolony jak będzie 30l

Opublikowano

Miały być ruszta ale cenowo wychodziło +300tys. Ze zwzgledu na małą obore musiały być być pod całą powierzchnia obory a to już duży koszt. Do tego coś do zgarniania ruszt. Tu chodzi zgarniak i roboty przy tym nie ma. I nie wiem jak krowy znosiły by ruszta bo różne zdania sa

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

ile Cię kosztowała wtedy ta obora?

Opublikowano (edytowane)

Jakbym odrazu się zdecydował jak gosp przejmowałem to na 100szt za te pieniądze by była pewnie. Ale naprawdę ułatwienie w pracy nieziemskie z takim budynkiem. Wiadomo dochodzą różne koszta i problemy np więcej trzeba przykładać uwagi do racic i kąpieli. Na uwięzi tego nie było problemu. Teraz na pewno bym zwrócił uwagę zeby zrobić szersze bramy na wjazd na gnojowe korytarze bo są tylko 2.5m, cała studzienkę z pompą umieścił bym w oborze jak to wstępnie mialo być bo i tak mam taką kanciapke z tyłu gdzie nic nie ma a w zime potrafi mróz złapać w srodku.

Agrocentrum coś mialo miec z budkami ale nie wiem czy doszło do skutku

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Radek bedzie oborę budował 🙆‍♂️ ciekawe kiedy na nią kasy nazbiera 🤔

Po co zbierać? 🤣🤣🤣 Idziesz do banku i 100% łącznie z vatem ci finansują bez żadnego wkładu własnego. Tylko jest jeden warunek. Zwrot z agencji na PROW. Pewne informacje, bo w tym tygodniu rozmawiałem z przedstawicielami banku 

• Like 1
Opublikowano

A ja musiałem 10% wyłożyć z kieszeni i osobno na vat i mam w bnp. Pozniej u nas spółdzielczy oferował 100% kredyt. Ogolnie kredyty na budynki jakiekolwiek powinny być maks 2% to więcej ludzie by brali. Taki 2% kredyt nie jest zly

Opublikowano
karol091193 napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał:

Radek bedzie oborę budował 🙆‍♂️ ciekawe kiedy na nią kasy nazbiera 🤔

Po co zbierać? 🤣🤣🤣 Idziesz do banku i 100% łącznie z vatem ci finansują bez żadnego wkładu własnego. Tylko jest jeden warunek. Zwrot z agencji na PROW. Pewne informacje, bo w tym tygodniu rozmawiałem z przedstawicielami banku 

Radek po bankach nie chodzi 😎

Opublikowano

A ja zastanawiam się nad niepopularnym rozwiązaniem z budową, tzn budować etapami kilka lat bez kredytu. Ewentualnie kredyt pod koniec niewielki na wyposażenie. Sytuację osobistą mam taką, że nie chcę ryzykować dużych kredytów.

Odnośnie jałówki po kilku dniach zaczęła siorbać z wierzchu wiaderka tak od 0,5l do 2l na jedno pojenie, resztę zostawia, patrzy na mnie i beczy.