Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idziesz do obory i zabierasz cielska z porodówki. Od wielu wielu lat nie zaglądałem w nocy do obory. 

2 minuty temu, kampl napisał:

A co rozumiecie przez cieli się sama? To znaczy że ciele wychodzi a wy patrzycie? Bo u mnie w domu była zawsze tradycja pilnować krowę i jej pomagać. 

2 minuty temu, slawek74 napisał:

a to że zachodzimy do obory a tam ciele biega 😃

Dokładnie 😉

Opublikowano

No nie wiem ,jak cielna jałówka  9 miesiące i 2 ,3 tygodnie to Ty lachę kładziesz i nie zaglądasz  ? , tocz nie raz gdyby  we 3,4 osoby nie pomogło ,to na 100 procent by po nią przyjechali . Ale ja tam nie wiem 😐

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, kampl napisał:

Fajnie. Wygodne. No ale ciągle ryzyko bo przecież jest ten co 10 poród z problemami

26 minut temu, slawek74 napisał:

, z jakimi problemami 🤔 no i weź mi wytłumacz bo kiedys pisałeś ile to mleka od 30dojnych🤔

To po co wycielacz kupiłeś jak ci 100% samo wyciela i nie ma problemu.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

To kto doprowadza do takiego stanu żeby tyle byla po terminie? Przychodzi termin i się wywołuje poród. Wydaje mi się że o ile nie trzeba nic szarpać to trzeba monitorować w miarę poród i później wydalenie łożyska. I w tamtym roku dwa wypadnięcia macicy się trafiły i to po lekkich porodach bez pomocy u pierwiastek. Jedna padła bo wypadła jej wieczorem a zauważyłem dopiero rano a druga włożona chwile po porodzie.  Wniosek taki że jakbym zajrzał wieczorem to by była se żyła jak byśmy od razu wlozyli

10 minut temu, kizak napisał:

No nie wiem ,jak cielna jałówka  9 miesiące i 2 ,3 tygodnie to Ty lachę kładziesz i nie zaglądasz  ? , tocz nie raz gdyby  we 3,4 osoby nie pomogło ,to na 100 procent by po nią przyjechali . Ale ja tam nie wiem 😐

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

A co rozumiecie przez cieli się sama? To znaczy że ciele wychodzi a wy patrzycie? Bo u mnie w domu była zawsze tradycja pilnować krowę i jej pomagać. 

Jakbyś tak pomagał krowie w obecności mojej córki, to być po uszach dostał. 

Nowonarodzony cielak uciekinier to norma. Przez jednego takiego to mnie nawet pastuch pokopał🤦

Opublikowano
robert1226 napisał:

To po co wycielacz kupiłeś jak ci 100% samo wyciela i nie ma problemu.

jakie 100% 🙋‍♂️ zdecydowana większość w zeszłym roku dokładnie dwa cięższe porody jeden u pierwastki nrf byczek nrf a ta bardzo mała też nrf i druga też byk po mięsnym angus ale więcej takich napewno nie będzie wszystkie jalówki na pierwszy raz idzie sexowane jak powtórka to też to samo za 3 to hf tylko lekkie porody ... u krów podobnie chyba że nie chcę od danej sztuki to międny koniecznie msłe cielęta i lekkie porody...

Opublikowano
ubogiwladek napisał:

To kto doprowadza do takiego stanu żeby tyle byla po terminie? Przychodzi termin i się wywołuje poród. Wydaje mi się że o ile nie trzeba nic szarpać to trzeba monitorować w miarę poród i później wydalenie łożyska. I w tamtym roku dwa wypadnięcia macicy się trafiły i to po lekkich porodach bez pomocy u pierwiastek. Jedna padła bo wypadła jej wieczorem a zauważyłem dopiero rano a druga włożona chwile po porodzie.  Wniosek taki że jakbym zajrzał wieczorem to by była se żyła jak byśmy od razu wlozyli

10 minut temu, kizak napisał:

macice nie wypadają bez powodu i przyczyną nie jest poród... 🙋‍♂️

Opublikowano
11 godzin temu, plati napisał:

Ciele po porodzie odgina głowę do tyłu i jest jakieś takie niespokojne jakby miało jakieś porazenie. Miał ktoś taki przypadek? 

Brak witaminy e , trzeba podawać codziennie przez minimum 5 dni .

• Thanks 1
Opublikowano
ubogiwladek napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał:

macice nie wypadają bez powodu i przyczyną nie jest poród... 🙋‍♂️

To co takiego ? 

Ale dziwne ze  nigdy takiej która się nie cielila nie wypadła 

niedobory fosforu złeżywienie przed porodem przerabiałem...

Opublikowano
19 minut temu, leszek1000 napisał:

Polecam zainstalowanie kamer. Jak się w nocy przebudze, to włącze sobie kamerę na komórce 😃

Screenshot_2024-01-06-09-07-42-32_2d759db5fff7273e6b44376972aedf4c.jpg

Leszek, ile masz kamer? Przestawianą też masz?

Opublikowano
11 godzin temu, plati napisał:

Ciele po porodzie odgina głowę do tyłu i jest jakieś takie niespokojne jakby miało jakieś porazenie. Miał ktoś taki przypadek? 

Brak witaminy e , trzeba podawać codziennie przez minimum 5 dni .

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, leszek1000 napisał:

Polecam zainstalowanie kamer. Jak się w nocy przebudze, to włącze sobie kamerę na komórce 😃

Screenshot_2024-01-06-09-07-42-32_2d759db5fff7273e6b44376972aedf4c.jpg

Super dobrostan. Jeszcze tak z 5 ha wybiegu i będzie raj na ziemi😁

To jest ta nowa obora?

Edytowane przez Niespokojny
Opublikowano

Kiedyś miałem kamerę w oborze gdzie się cielily, teraz wifi poszlo na nową obore z routerem. Jak ciezki poród to słyszę w domu krowe i człowiek jakoś tak zaprogramowany ze albo ja albo zona się zerwie. Wtedy się idzie. Jak krowa jest luzem i ciezki poród to też łatwiej ma do cielenia, trochę pochodzi sobie. Na uwięzi gorzej. Od 2016r jak gospodarze to na początku wolałem wuja do pomocy bo człowiek zielony w tych sprawach. Pozniej swój wycielacz kupiłem i inne żywienie. Raz przez te wszystkie lata wolałem weta bo cielak szedl tyłem i nogi mial wyprostowane, za chiny samemu nie szlo bo dwóch rąk nie szlo włożyć. Wet prawa ręka podginal ja prawa ręka trzymałem. Prawa lewą nie wchodzila. Teście każdego cielaka ciągali , wujo to samo aż wkoncu się nauczył że trzeba dać czas. Wiadomo jak widzę że wody poszły a nie idzie to ręka sprawdzę jak tam idzie w srodku.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

Fajnie. Wygodne. No ale ciągle ryzyko bo przecież jest ten co 10 poród z problemami

Jak rano nogi  cielaka z krowy wystają to wycielacz idzie w ruch ;) 

Opublikowano (edytowane)

Dobrze jak tymi nogami jeszcze rusza bo do rana może być sztywny.

1 godzinę temu, ubogiwladek napisał:

No i widzisz Władek gdybys dopilnował by nie padła a ty byś mógł swoją nazwę na AF zmienić.

Edytowane przez robert1226
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, robert1226 napisał:

No i widzisz Władek gdybys dopilnował by nie padła a ty byś mógł swoją nazwę na fb zmienić.

Jakim fb ? :D zacząłeś już ten długi weekend chyba wczoraj :D

Opublikowano

18 minut temu, robert1226 napisał:

Raz miałem tak, że poszedłem rano, a na wierzchu jedna noga i łepek. Obrzęk taki, że ten łepek niemal dwa razy większy. Wepchnąć spowrotem, żeby wyprostować nóżke za Chiny nie szło. Walczyliśmy 4 godziny z wetem i sąsiadem. Jak nam się udało wyjąć tego cielaka, to go odrzuciłem na bok i patrzę, co wet przy krowie robi. A ten do mnie, żebym go wytarł. Mówię, że już po nim, a on, że co ja pieprzę. Dał mu dwa zastrzyki. Krowa wstała dopiero następnego dnia, dwa razy na leżąco wydoiłem. Cielak na leżąco kilka dni pił. Obrzęk ustąpił, noga się wyprostowała. Urósł byk jak marzenie. Macica nie wypadła. Jeszcze że 4 laktację była u mnie ta krowa. To jest natura. Pośpiech jest wskazany w dwóch przypadkach, czyli przy łapaniu pcheł i przy sraczce. Przede wszystkim trzeba dobrze żywic krowy. Komplikacje i upadki mogą się zdarzyć, ale nie mogą być normą. Gospodarzę ponad 20 lat i jak do tej pory wypadnięcia macicy nie miałem. Tak samo nie miałem przemieszczenia trawieńca. Raz próbowałem wywołać poród i jałówki, bo już była 15 dni po terminie. Dwóch wetów podawało leki. Na żadne nie reagowała. Wycielila się sama 5 dni później. Widocznie tak ją natura skonstruowała, bo kolejne porodu też opóźniała

16 minut temu, slawek74 napisał:

jak tylko końcówki nóg to nic nie będzie dopóki pępowina cała...

Ototo👍

• Like 1