Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masa nie zawsze jest wprost proporcjonalna do wysokości. Miałem odmiany co wysokością nie oszałamiały a przyczep było więcej. Chodzi o bogatsze ulistnienie i grubość łodygi. A i kolba w tym przypadku będzie lepiej "wykarmiona".

Ale jak Chcecie zaimponować sąsiadowi to bierzcie te co mają potencjał wzrostu na 4+ m.

Opublikowano (edytowane)

To jakie polecacie te odmiany nie muszą być wysokie ale żeby coś z nich było? Wzielem trochę codizouka zobaczymy ale szukam czegoś jeszcze. Rok temu u Mnie monster z hektara wydał 7.5 rozrzutnika tych forschmita starych dowolnych z czubem myślę że lekko 10 t było na nich natomiast w tym roku oddał tylko 3.5 z hektara. Znów kolega miał furmana na piachu z tej samej wioski i oddała mu ponad 4 rozrzutniki. I Chyba na piaski właśnie postawie na furmana widziałem u kolegi że miarę sobie radzi w trudnych warunkach

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
40 minut temu, dantur96 napisał:

To jakie polecacie te odmiany nie muszą być wysokie ale żeby coś z nich było? Wzielem trochę codizouka zobaczymy ale szukam czegoś jeszcze. Rok temu u Mnie monster z hektara wydał 7.5 rozrzutnika tych forschmita starych dowolnych z czubem myślę że lekko 10 t było na nich natomiast w tym roku oddał tylko 3.5 z hektara. Znów kolega miał furmana na piachu z tej samej wioski i oddała mu ponad 4 rozrzutniki. I Chyba na piaski właśnie postawie na furmana widziałem u kolegi że miarę sobie radzi w trudnych warunkach

Ze swojej strony polecam hulka z maisadoura, ewentualnie z caussade baobi

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Masa nie zawsze jest wprost proporcjonalna do wysokości. Miałem odmiany co wysokością nie oszałamiały a przyczep było więcej. Chodzi o bogatsze ulistnienie i grubość łodygi. A i kolba w tym przypadku będzie lepiej "wykarmiona".

Ale jak Chcecie zaimponować sąsiadowi to bierzcie te co mają potencjał wzrostu na 4+ m.

Zgadzam się w 100% ale jak kukurydza nie osiąga 2m to możesz sobie wyobrazić ile ma liści i jak wyglądają

Rolniik122 napisał:

28 minut temu, KTJW napisał:

A u mnie farmoritz szału nie zrobił może kolbę miała większą, furman dobre pół metra wyższy. Na pewno biedę siał coś z LG miałem trochę clementeen i fajnie wypadł

Własnie był naganiacz z lg i namawiał mnie na clementeena. Dużo kosztowała jednostka w tym roku?

Dokładnie nie pamiętam ale coś około 400 za jednostkę, w tym roku na pewno posieje jej więcej Ogólnie to nie rozumiem nacisku na odmiany typu Pioneer itp. Miałem w tym roku na jednej działce Bogorie z Amforą, jedna nie odbiegała od drugiej, a cenowo różnice widać

Opublikowano
6 minut temu, dantur96 napisał:

Muszę spróbować tego baobi. O hulku słyszałem że lubi się wywracać 

3 rok mam hulka i nigdy sie nie połamał czy wywrócił, nawet mimo lipcowych wiatrów stał, a miał coś koło 3,5 metra.

Opublikowano

Ja dopiero 8 kilka lat uprawiam i każda odmiana(przeważnie topowe/polecane) była ok bez względu na warunki pogodowe z 70+/-  ton/ha zawsze było . Pewnie to kwestia klasy gleby i nawożenia. Kuku nigdy nie żałuje. Baobi i Hulk to było najwięcej masy ale i Rosomak mnie zaskoczył choć nie za wysoki właśnie był. Ale strawność chyba nie najlepsza bo bydło kręciło nosem. Najlepiej pobierały Mas16 i ostatnie w tym i ubiegłym roku maximaize z syngenty.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, KTJW napisał:

Zgadzam się w 100% ale jak kukurydza nie osiąga 2m to możesz sobie wyobrazić ile ma liści i jak wyglądają

Dokładnie nie pamiętam ale coś około 400 za jednostkę, w tym roku na pewno posieje jej więcej Ogólnie to nie rozumiem nacisku na odmiany typu Pioneer itp. Miałem w tym roku na jednej działce Bogorie z Amforą, jedna nie odbiegała od drugiej, a cenowo różnice widać

To powiem, że nie za dużo bo tyle to już krzyczą za polskie odmiany.

Jeszcze mnie zaskoczył w tym roku Danubio z saatbau.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano

U mnie przed siewem nie padało dwa tygodnie i po siewie półtora miesiąca. Później kilka deszczyków raz na dwa tygodnie po parę litrów. Wyrosła na 3,5 metra, kolby też okazałe. Kukurydza i lucerna to przy tych niedoborach wody rośliny co ratują d*pę hodowcom. Traw w tym roku praktycznie nie miałem mimo bardzo solidnego nawożenia. Dopiero od paru tygodni zielono na łąkach. A ziemie mam dobre.

Opublikowano
1 minutę temu, Troker1979 napisał:

U mnie przed siewem nie padało dwa tygodnie i po siewie półtora miesiąca. Później kilka deszczyków raz na dwa tygodnie po parę litrów. Wyrosła na 3,5 metra, kolby też okazałe. Kukurydza i lucerna to przy tych niedoborach wody rośliny co ratują d*pę hodowcom. Traw w tym roku praktycznie nie miałem mimo bardzo solidnego nawożenia. Dopiero od paru tygodni zielono na łąkach. A ziemie mam dobre.

To jakie masze gleby bo jak masz dwójkę albo jakaś 3a i jeszcze na podmokłym terenie to i dwa miesiące może nie padać a będzie rosła. U mnie w tym roku na 4b i 5 klasie było wszystkie gleby wysokie słabo utrzymują wodę 😃może ktoś mieć te same gleby ale ciut niżej i już będzie inaczej rosło 

Opublikowano
6 minut temu, Rolniik122 napisał:

To powiem, że nie za dużo bo tyle to już krzyczą za polskie odmiany.

Jeszcze mnie zaskoczył w tym roku Danubio z saatbau.

Miałem Danubio i co prawda była najlepsza w tym roku, ale 3 małe wózki, t088 z nadstawkami z ha, max 2 metry przy nawożeniu 250 poli i 250 mocznik to trochę mało mimo wszystko. Nie ma wody, nie ma niczego.

Opublikowano
Przed chwilą, niesamowity90 napisał:

Miałem Danubio i co prawda była najlepsza w tym roku, ale 3 małe wózki, t088 z nadstawkami z ha, max 2 metry przy nawożeniu 250 poli i 250 mocznik to trochę mało mimo wszystko. Nie ma wody, nie ma niczego.

Tak, brak wody nie ma wydajności. U mnie danubio w okolicach 3 metrów, przy nawożeniu gnojowicy w opór i mocznika dolistnie.

Opublikowano

To mieliście lux kukurydzę. U mnie przy nawożeniu 70 ton obornika, 100 kg soli, 150 polidapu urosła taka potężna że z najsłabszych kawałków było 0,7 przyczepy venhius z ha. A na najlepszych 1,5 przyczepy. Nikt na okolicy nie pamięta takie suszy 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dantur96 napisał:

To jakie masze gleby bo jak masz dwójkę albo jakaś 3a i jeszcze na podmokłym terenie to i dwa miesiące może nie padać a będzie rosła. U mnie w tym roku na 4b i 5 klasie było wszystkie gleby wysokie słabo utrzymują wodę 😃może ktoś mieć te same gleby ale ciut niżej i już będzie inaczej rosło 

Przewaga IIIa na tym kawałku do IVb i góra, takie zbocze pół na lewo pół na prawo. Obornik jesienią i orka. Na wiosnę brona po skibie i brona po nawozach i finito. Nie jakieś pieprzone poplony czy teraz okrywy czy ekoschematy.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
2 minuty temu, niesamowity90 napisał:

Zauważyłem że chyba po gnojowicy trochę lepiej rośnie, zapomniałem dodać że jeszcze umiarkowana dawka obornika tam była pod danubio poza tymi nawozami.

Ta, tylko jak masz koncówkę rozbryzgową to musisz za polaniem odrazu wymieszać bo składniki wyparowują, inaczej na darmo polane.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Troker1979 napisał:

Przewaga IIIa na tym kawałku do IVb i góra, takie zbocze pół na lewo pół na prawo. Obornik jesienią i orka. Na wiosnę brona po skibie i brona po nawozach i finito. Nie jakieś pieprzone poplony czy teraz okrywy czy ekoschematy.

No to 3a to już dobra gleba pod kukurydzę. Kumpel miał w tej samej wiosce na właśnie 3a to wyrosła na około 4 m przy nędznych opadach 😃

Opublikowano
10 minut temu, krzychu121 napisał:

To mieliście lux kukurydzę. U mnie przy nawożeniu 70 ton obornika, 100 kg soli, 150 polidapu urosła taka potężna że z najsłabszych kawałków było 0,7 przyczepy venhius z ha. A na najlepszych 1,5 przyczepy. Nikt na okolicy nie pamięta takie suszy 

Oby następny rok był lepszy 😃u mnie też nikt takiej suszy nie pamięta