Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Takisobierolnik napisał:

Gdzie kupujesz  elitox w tej cenie  ?

Bamar oddział Bychawa lub oddział Maruszów 

www.wozumypasze.pl 

Opublikowano
5 godzin temu, PRIMO napisał:

Tanie gó**o i tyle. 

@leszek1000 Za Elitox 25kg płacę 365 zeta. 

W składzie ma bentonit elitox między innymi też. Chociaż Ostatnio na worku elitoxu widziałem tylko bentonit. Teoretycznie powinno być kilka różnych substancji, nie wiem czy tylko źle przetłumaczona etykieta czy owalili skład. Więc zbyt pochopne stwierdzenia stawiasz

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

W składzie ma bentonit elitox między innymi też. Chociaż Ostatnio na worku elitoxu widziałem tylko bentonit. Teoretycznie powinno być kilka różnych substancji, nie wiem czy tylko źle przetłumaczona etykieta czy owalili skład. Więc zbyt pochopne stwierdzenia stawiasz

Aż jutro zerknę na etykietę i będę wiedział. 

Opublikowano

Szwagra wujo zasuszył krowę 6tyg przed terminem, aktualnie mija 3msc od zasuszenia i krówka pokazała ruję 😋 nie sprawdził cielnosci, wet ma przyjechać z usg, ale mówi, że pusta 100% nie cielna. 

Dostała  mastisan niby 45 dni na mięso, ale wet mu tłumaczył, że dopóki nie wydoi to antybiotyk jest. Prawda to? Wymie suche, krowa spasiona, druga sprawa gdzie można zbadać krew na zawartość antybiotyku bo doktorek mówił mu, że samo badanie 200zl a bez tego sprzedaż ryzykowna

Opublikowano

Tzn wujek może... Karencja na mięso to karencja na mięso,nie trwa wiecznie, antybiotyk jest metabolizowany przez organizm kazdego dnia i po upływie karencji wskazanej przez producenta go nie ma.

Opublikowano

@michalcium , ale Twoja podejrzewam była świeżo po podaniu lub termin karencji na antybiotyk jeszcze nie minął. A przypadek kolegi to karencja 45dni, a minęło 90dni.

Opublikowano

No właśnie. 

Ja znowu mam problem z cielaczkami - kaszel. Piją normalnie, jedzą, po scieleniu zawsze rodeo i głęboki mokry kaszel. Z nosa nie cieknie zastanawiam się czy dać antybiotyk dla świętego spokoju?

3-4tyg, stoją w starej oborze wentylacja kiepska i jest efekt. Kiedyś kilkudniowe szły do stodoły i było w porządku. 

Opublikowano

@robert1226 Elitox daję już pół roku w dawce 5kg/3 tony paszy pełnoporcjowej własnego przepisu. 

Wcześniej dawałem inne preparaty na mytotoksyny ale efekt był słaby. 

Opublikowano

Wie ktoś może czy jest jakiś próg max pojemności zbiornika na gnojowicę, powyżej którego do budowy potrzebna jest decyzja środowiskowa?  Chodzi o przeróbkę istniejącej obory ściołowej na beściołową i potrzebę wybudowania przy tym zbiornika ok 600m3

Opublikowano
Dnia 13.01.2019 o 13:51, PRIMO napisał:

Tanie gó**o i tyle. 

@leszek1000 Za Elitox 25kg płacę 365 zeta. 

Ja to samo o Twoim mogę napisać. 😅 Mycofix 215 zł xa 5kg. 25 kg kosztuje 962 zł. 

@slawek74 nie musisz mieć widocznej pleśni, żeby w paszy były obecne mykotoksyny. @maxler kiedyś napisał, że pryzmę miał idealną bez grama pleśni a z badań wyszły 2 najgorsze toksyny ZEA i DON. Objaśnirnia skrótów znajdziesz w necie. Jaki był 2017 r dla zbioru zbóż? Zboże w kłosach rosło, słoma mokła, kukurydza była aż biała od fuzariozy. 

Opublikowano

Można dawać cały czas od mokotoksyn bo na szkoleniu z profesorem Kowalskim to mówił, że stada które prowadził stosują cały czas znowu inni mówili żeby nie dawać cały czas bo te preparaty wiązą z witaminami czy coś takiego i osłabiają rozród jakie są wasze obserwacje.?

Opublikowano

Thomas2135 ale bez jakich kolwiek badań to dalej w ciemno jak z żywieniem bez oceny 😆😉 kr9292 temat rzeka i dalej nie masz pewności od czego rozrud się poprawił najważniejsze są badania ja stosuję jakiś tani preparat na myko bo pryzmę jak zwiało siatkę lis podrapał i jest dużo popsute a rozrud ok ogarnięty z moim wet od lata badania co 1,5-2 miesiące

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Ja to samo o Twoim mogę napisać. 😅 Mycofix 215 zł xa 5kg. 25 kg kosztuje 962 zł. 

Moje jak i twoje też gó**o tyleże twoje droższe 😁

15 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

5 kilo mycofixu na 5 ton podstawy jest sens wrzucać przy maksymalnej dawce 6-7 kg?

Na początek to bym dał minimalną zalecaną dawkę.