Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam tylko SOL bo mam małe stado i tak na prawdę to mi wystarcza, korzystałem jeszcze z innego programu do zarządzania gospodarstwem, ale nie był skomunikowany z Symlekiem wiec to lipa. A tutaj po próbnym udoju wszystko jest od razu w SOL, teraz można inseminację rejestrować przez SOL więc z innych programów do rejestracji też zrezygnowałem. 

Opublikowano

Dokladnie o to mi chodzi. A robisz tam Ksiegę Rejestracji zwierzat elektroniczną  ? Podobno jest taka możliwość. Czy piszesz papierową?

Opublikowano

Jakie  polecacie odmiany qq na kiszonkę MASA-JAKOŚĆ, cena obojętna .Gleby niby sednie, ale zawsze biorę na słabsze , strasznie mozajkowate działki są, 5 rodzai gleby na jednym kawałku. Ja mogę polecić HULKA w tym roku przy suszy chyba najlepszy plon i wielkie kolby i FarmMilka.

Opublikowano

Bardzo dobrą kiszonkę daje LG 30.275 na glebie w dobrej kulturze. SMO 78-79% przy cenie 540zł netto na ha przy 90 tyś

Opublikowano
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Jakie  polecacie odmiany qq na kiszonkę MASA-JAKOŚĆ, cena obojętna .Gleby niby sednie, ale zawsze biorę na słabsze , strasznie mozajkowate działki są, 5 rodzai gleby na jednym kawałku. Ja mogę polecić HULKA w tym roku przy suszy chyba najlepszy plon i wielkie kolby i FarmMilka.

To nie ten temat. Siałeś hulka, bo na V i VI klasie to porażka. Najmniejsze kolby ze wszystkich odmian.

Opublikowano
4 godziny temu, Primula94 napisał:

Podobna gleba u mnie. Farmmilk szedł średnio,ale konsekwentnie,za to Farmfire,trochę się wlókł,lecz finisz miał lepszy,i ogólnie wyszedł lepiej [szkoda że cenowo sporo droższy]

Opublikowano (edytowane)

Też miałem farmfire ( ogólnie 3 z farmsat) , firma bez pośredników, ale cenowo to jadą ostro. Tam chyba nie było na kiszonkę odmiany która by kosztowała mniej jak 300netto za 50 tys ziaren.

Ogólnie mialem 5ha Hulk, koło 11 Farmsat, ponad 5 Polskiej, i że 3 Cussade (insinie chyba) . Wszystko zmieszane, tylko nie znam parametrów , bo jeszcze nie otwierałem, do końca msc powinienem otworzyć i zbadać.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Też miałem farmfire ( ogólnie 3 z farmsat) , firma bez pośredników, ale cenowo to jadą ostro. Tam chyba nie było na kiszonkę odmiany która by kosztowała mniej jak 300netto za 50 tys ziaren.

Ogólnie mialem 5ha Hulk, koło 11 Farmsat, ponad 5 Polskiej, i że 3 Cussade (insinie chyba) . Wszystko zmieszane, tylko nie znam parametrów , bo jeszcze nie otwierałem, do końca msc powinienem otworzyć i zbadać.

Przyznam Ci rację, mam cennik z farmsaatu bo był przed świętami przedstawiciel, ale jak zobaczyłem ceny rzędu 370zł netto za 50tyś nasion to kosmos jak dla mnie. Firma istnieje na rynku 4 lata w pl a ceny zaporowe. To już wole posiać sudrixa gdzie się sprawdza na moich glebach za sporo mniejszą kase.

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

myślą  że jak wywala wysoką cenę to kogoś nabiorą że idzie za tym jakość .

Robcio a jaka skrobia przy jakiej Sm  bo wiesz strawnosc to bada krowa ten parametr jest ciężko do określenia 

Opublikowano
Dnia 6.01.2019 o 21:20, Zawisza napisał:

Przyznam Ci rację, mam cennik z farmsaatu bo był przed świętami przedstawiciel, ale jak zobaczyłem ceny rzędu 370zł netto za 50tyś nasion to kosmos jak dla mnie. Firma istnieje na rynku 4 lata w pl a ceny zaporowe. To już wole posiać sudrixa gdzie się sprawdza na moich glebach za sporo mniejszą kase.

Sudrix to nie masówka? Ile to ma skrobi?

Opublikowano

Cielak dzień po urodzeniu dostał biegunki i nie chce pić. Wet zrobił test i nic nie wyszło. Myślałem że rotawirus ale nie. Dostał przeciw zapalne i daje mu strzykawką do pyska wodę z elektrolitami. Wie ktoś co może być przyczyną. Jakaś niestrawność. Dostał tylko 2,5l siary i nic więcej nie wypił. 

Pierwszy raz cielak tak wcześnie dostał biegunki. 

Opublikowano

Ja bym z siary nie rezygnowała. Elektrolity swoją drogą, ale to dozylnie albo podskornie chociaż NaCl zeby sie nie odwodnił. W najgorszym wypadku siara sondą, a w żylę elektrolity z glukozą. Jaka to biegunka? Zólta woda? Czy brazowa? Jakaś krew? Smółķę oddał normalnie?

Czasem po prostu ma jakąś wadę w budowie przewodu pokarmowego i nic nie zrobisz.

Opublikowano (edytowane)

Test nie zawsze wychodzi. Tak szybko po urodzeniu to u mnie właśnie rotawirus wyszedł i to dopiero przy trzecim teście.

Krypto potrzebuje ze dwa-trzy tygodnie na rozwój także to raczej nie to

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

Jak sytuacja jest ciezka i to jest sama woda z tyłka to trzeba mu dac jakieś leki, jak koledzy mowią testy nie zawsze wychodzą, ja bym dała do pyska antybiotyk (np.trimerazin) i podskornie np.enrofloksacynę, przy ciągłym pojeniu siarą elektrolitem i jakichś wlewach dozylnych,bo takie cielę zaraz sie odwodni i padnie z niewydolności. Siemię jak najbardziej.

Te wrodzone wady to skrajność :) jeśli smółka odeszła to powinno być wszystko dobrze. Teraz musisz duzo nawadniać.

Opublikowano

Teraz 0,5 litra wypił. Za 2 godziny mam mu wodę z elektoitami i wieczorem trochę mleka od matki z preparatem na biegunkę. Wet będzie w czwartek do krów jak się pogorszy to jutro przyjedzie. Nic nie wyszło na teście no te wszystkie co wymieniałem były. 

U mnie rotawirus to po 4-5 dniach się pojawiał. Ale tak wcześnie to jeszcze nie miałem. 

Cielak jest osowiały,ale wstanie i chodzi. Co dwie godziny będę u podawał coś ciepłego do picia. Wcześniej wypił 0,5wody z elektrolitem 

Opublikowano

Jak wstaje i cokolwiek wypija z pomocą to jest szansa, częste nawadnianie i przeżyje :) ja pamietam jak co godzinę dawałam po szklance elektrolitów :) ale jaka radość gdy wyzdrowieje!! powodzenia :)