Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie właśnie nadają duża deszczu od połowy czerwca a mam taką jedną łąkę że pierwszy pokos to szkoda gadać a o następnych to już teraz można tam zapomnieć i myślałem  zaorać i za jakiś tydzień zasiać te dsv futtertio i później na jesieni pszenżyto 

Opublikowano
33 minuty temu, dantur96 napisał:

U mnie właśnie nadają duża deszczu od połowy czerwca a mam taką jedną łąkę że pierwszy pokos to szkoda gadać a o następnych to już teraz można tam zapomnieć i myślałem  zaorać i za jakiś tydzień zasiać te dsv futtertio i później na jesieni pszenżyto 

Trzy uprawy w jednym roku? Co Wy tam za ziemie macie? U mnie plan nie wyszedł na kukurydzę po pszenżycie na zielono, bo ziemia spieczona taka że nic nie urośnie bez deszczu, a tego nie widać...

Opublikowano

Też nic mi nie rośnie teraz ale po co mam trzymać hektar łąki co zbiore może z niej do końca roku 4 bele. Nie mówię żeby teraz zacząć siać tylko za jakiś tydzień dwa jak deszcz jakiś w końcu przyjdzie.A ta futtertio słyszałem że szybko rośnie to może by cos zebrał do jesieni jeszcze bo w tym roku to kicha z paszą u mnie rok temu słabo było a w tym to szkoda gadać jak tak dalej będzie 

Opublikowano
53 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Co myślicie żeby skosić pszenżyto i pszenice na gps w fazie mleczno woskowej? 2 pokosu nie będzie u mnie łąka łysa a zboże jak mam sprzedać po 500 to i teraz jak byk

Czemu nie, Wszystko zależy kiedy były opryski robione. W Izraelu są pszenice zamiast traw. 

Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał:

Czemu nie, Wszystko zależy kiedy były opryski robione. W Izraelu są pszenice zamiast traw. 

Rozwiń proszę. Myślałem mieszankę owsa z jęczmieniem haratnąć ale poszły regulatory wzrostu, trochę protiokonazolu i mustang forte na chwast.

Opublikowano

To już musisz z fachowcami gadać. Jaka jest na to karencja. 

Kiedyś jęczmień z trawą zasiali. Praktycznie trawy nie było, ale zostało to zebrane. O dziwo trochę białka było i krowy ładnie z tego doiły. 

Opublikowano
6 godzin temu, Troker1979 napisał:

Rozwiń proszę. Myślałem mieszankę owsa z jęczmieniem haratnąć ale poszły regulatory wzrostu, trochę protiokonazolu i mustang forte na chwast.

Na owies to wystarczy chwastox a jak jest wsiana trawa lub planowany na kiszonkę to lepiej wcale nie pryskać. 😉

Opublikowano

Na pocieszenie obniżki cen mleka dziś zaktualizowała się prognoza pogody. Dla mojego regionu większy deszcz ( powyżej 5 l ) nadają na 22-23 czerwca. Z deszczy na 13-15 czerwca zostały prognozy 0,5-0,8 l. Susza od 20 kwietnia trwa w najlepsze 

• Sad 2
Opublikowano
36 minut temu, krzychu121 napisał:

Na pocieszenie obniżki cen mleka dziś zaktualizowała się prognoza pogody. Dla mojego regionu większy deszcz ( powyżej 5 l ) nadają na 22-23 czerwca. Z deszczy na 13-15 czerwca zostały prognozy 0,5-0,8 l. Susza od 20 kwietnia trwa w najlepsze 

Jaki jesteś region, powiat???? 

Opublikowano

U mnie też popadało dziś nawet kostka była mokra 😁 . Ale to kropla w morzu. Nawet burza nie pomoże trzeba żeby cały dzień padało albo przez kilka dni codziennie bo inaczej strach z nawozami wyjeżdżać 😲

Opublikowano

trzeba odczekać czy już się nie nada? Obiło mi się kiedyś o uszy że słomy dla bydła po regulatorach wzrostu nie dawać ale to chyba fake news?

Polećcie dobry koncentrat (dobry stosunek jakości do ceny) do dodania do własnej śruty. Po kolejnym "miłym zaskoczeniu" ze strony Mlekpolu trza szukać tańszych rozwiązań niż Finezja z Agrocentrum za 2330 brutto. Soja u mnie koło 3500 a rzepakowa 2500 więc może koncentrat taniej wyjdzie? Ciekawe ile Agrolok krzyczy przy małych zamówieniach(po 1t śruty rzepakowej i sojowej)?

Opublikowano
1 godzinę temu, greg1985 napisał:

U mnie też popadało dziś nawet kostka była mokra 😁 . Ale to kropla w morzu. Nawet burza nie pomoże trzeba żeby cały dzień padało albo przez kilka dni codziennie bo inaczej strach z nawozami wyjeżdżać 😲

Z nawozami to raczej nie wjedziesz. Chyba że dolistnie opryskiwaczem w takim roku jak ten 

Opublikowano

W Pacanowie w agsolu soja po 2800 brutto. Tonę Ci wysła kurierem.  Rzepakowa 1980 . Ceny z dostawą niby.  Ale nie kupuje nie wiem jaka jakość. Przysyłają info tylko. Wcześniej kupowałem młótto suszone to było ok zawsze

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Juźwiakowski Damasławek rzepakową 1900zl a soja 2850 bodajże. Wszystko w małych workach. Sporo u was łupią 

Edytowane przez kat
Opublikowano
10 godzin temu, Troker1979 napisał:

trzeba odczekać czy już się nie nada? Obiło mi się kiedyś o uszy że słomy dla bydła po regulatorach wzrostu nie dawać ale to chyba fake news?

Polećcie dobry koncentrat (dobry stosunek jakości do ceny) do dodania do własnej śruty. Po kolejnym "miłym zaskoczeniu" ze strony Mlekpolu trza szukać tańszych rozwiązań niż Finezja z Agrocentrum za 2330 brutto. Soja u mnie koło 3500 a rzepakowa 2500 więc może koncentrat taniej wyjdzie? Ciekawe ile Agrolok krzyczy przy małych zamówieniach(po 1t śruty rzepakowej i sojowej)?

Zapytaj ,ja za AMIRAP ,tylko ze 3 miesiące wstecz płaciłem po bodajże 2300,może z chaczykiem ,i się wpraszali ,. Kilka dni temu dzwoniłem ,to nie mają ,takie zamówienia że nie nadążają z produkcją . Ciekawo jaką ceną uszzęśliwią . To jest cena jednej tony z przywozem ,z terminem płatności 2 tygodnie .

• Thanks 1