Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko jest. Dobra folia plus podkładowa, ugniecione, zakiszacz a w nim konserwant właśnie benzeosan sodu i d*pa. Siatka poszła na sianokoszonkę i na kukurydzę zabrakło. Piachem przysypałem a ptaki dziury zrobiły po 2 msc kiszenia. 

Opublikowano (edytowane)

16 godzin temu, robcio90 napisał:

Polecam kłaść wszystko w rękaw, strat nie ma, bez problemu z odkrywaniem i super jakość. Koszty spore ale opłaca się. 

Rękaw to badziew jak i bele. Koszt też przesadzony. W okolicy mają to okładaja je siatkami i cuda wianki bo ptaki dziurawia, koty sobie po nich spacery robią. 

Nie ma to jak pryzme zrobić i zawalić piachem albo siatkami i mam wyjebane leży choćby 3 lata i zero strat. 

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Rękaw to badziew jak i bele. Koszt też przesadzony. W okolicy mają to okładaja je siatkami i cuda wianki bo ptaki dziurawia, koty sobie po nich spacery robią. 

Nie ma to jak pryzme zrobić i zawalić piachem albo siatkami i mam wyjebane leży choćby 3 lata i zero strat. 

i przez 3 lata małe ,ogoniaste,tylko za ważną przepustką ? I tylko ,jak rozumiem do sąsiada pryzmę przewietrzyć mogą w ramach swych uprawnień..... . U mnie przynajmniej ptaki nie biorą się za zakrytą,lecz wegetację kopytkowe doglądają niezwykle sumiennie,wręcz z perwersyjną zawziętością😕

Opublikowano

koledzy chcę dobudować do starej obory nową, wolnostanowiskową  część i i najbardziej by mi pasowało halę udojową postawić po przeciwnej stronie budynku niż pomieszczenie na zbiornik. W linii prostej od  początku pomieszczenia  z halą do pomieszczenia ze zbiornikiem byłoby ok 26m. Widzieliście lub znacie może obory z takim rozwiązaniem? Rozmawiałem z kilkoma ludźmi zajmującymi się montażem hal i jedni twierdzą, że będzie to możliwe i będzie dobrze funkcjonowało, inni, że rurociąg transportujący mleko do zbiornika będzie się niedomywał, bo nie ma w nim podciśnienia.

Jak mleko jest transportowane z robotów udojowych do zbiorników? bo w tych przypadkach chyba często jest duża odległość?

Opublikowano

Panowie i Panie😛 mam takie pytanie czy ktos budował obore na prow 2014 -2020 ? Bo chodzi mi o to jak przebiegala kontrol i o co sie czepiaja ?  musze cos dobudowac bo budynki mi juz na wiecej nie pozwalaja. Tylko nie wiem czy isc w prow czy dobudowac cos za swoje. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Przekeeeek napisał:

Jak mleko jest transportowane z robotów udojowych do zbiorników? bo w tych przypadkach chyba często jest duża odległość?

Mleko w robotach idzie identycznie jak z hali rurociagiem pchane podcisnieniem. U nas z jednej obory idzie ze 30metrów i nie ma problemu z myciem rurociągu.

Opublikowano
5 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Koledzy i koleżanki jaki bufor stosujecie?a może sam kwaśny węglan wystarczy?

Węglan napewno wystarczy i nie wierz gdyby ci ktoś gadał że w paszowozu nie działa, że jest zbyt agresywny itd. z tym że 200-300 g węglanu  kosztuje mniej więcej tyle co pełna dawka np acidbuf. Jedna cholera.

Opublikowano
6 godzin temu, Przekeeeek napisał:

koledzy chcę dobudować do starej obory nową, wolnostanowiskową  część i i najbardziej by mi pasowało halę udojową postawić po przeciwnej stronie budynku niż pomieszczenie na zbiornik. W linii prostej od  początku pomieszczenia  z halą do pomieszczenia ze zbiornikiem byłoby ok 26m. Widzieliście lub znacie może obory z takim rozwiązaniem? Rozmawiałem z kilkoma ludźmi zajmującymi się montażem hal i jedni twierdzą, że będzie to możliwe i będzie dobrze funkcjonowało, inni, że rurociąg transportujący mleko do zbiornika będzie się niedomywał, bo nie ma w nim podciśnienia.

U mnie pompa z końca obory z buforu przerzuca mleko na początek do zbiornika, 82 metry. Działa to bez zarzutu :)

Opublikowano

Tfu, tak daniel pompy mleczne, coś mi się ubzdurało z podciśnieniem. Co nie zmienia faktu, że pomimo dużej odległości od zbiornika nie ma problemów.

Opublikowano (edytowane)

rozmawiałem na ten temat z moją weterynarz. właśnie dzisiaj zgadała się z innym swoim klientem na ten temat, a ten z kolei opowiedział Jej o oborze swojego szwagra. Jest tam ok 12 m. takiego rurociągu i po pół roku eksploatacji zaczęły skakać bakterie w mleku. Okazało się, że rurociąg się nie domywał i facet musiał zakładać jakieś mocniejsze pompy, ocieplać rury itd...

@robcio90 jak dokładnie wygląda u Ciebie ten rurociąg? to jest na hali, czy przewodówce?  Jaka średnica rur? I te 82m. mleko, a później wodę podczas mycia tłoczy tylko pompa i nie ma tam podciśnienia? Bufor czyli jednostka końcowa? Bo nie znam tego określenia?

Edytowane przez Przekeeeek
Opublikowano

Oborę modernizowałem z dobudowaniem, na końcu obory (w nowej części) są zamontowane dwa roboty a obok nich schładzalnik buforowy. Roboty doją do buforu a gdy jest wypełniony w 80% pompa przepompowywuje do zbiornika głównego. Średnica rur 75mm są w podwójnej otulinie. Bufor to taki mały schładzalnik tylko "mądrzejszy"  ;) ma 520 l. Po wciśnięciu przycisku "odbiór mleka" na dużym schładzalniku bufor przepompowywuje mleko niezależnie ile w nim jest. Moim zdaniem dobra opcja bo podczas mycia głównego schładzalnika roboty mogą doić. Rury są pod sporym nachyleniem, wszystko przez nie pompuje pompa. 

*literówka średnica rury to oczywiście 55 

Opublikowano

Ktoś tu miał szczury w pryzmie? Może to zadziała. Proste. Im większy kondensator tym lepsze pier..cie.

Opublikowano

a ja mam pytanie z innej beczki , czy ktoś użytkuje myjkę gorącowodną w gospodartwie i zasila kocioł olejem opałowym? latem brałem części do myjki w serwisie , jakiś młody hodowca świń chyba wzioł dużego kranzla za 20koła to z rozmowy ich dowiedziałem się że można zakupić rocznie do 5000l oleju opałowego na myjkę gorącowodną w gospodarstwie. Prawda to ? ktoś z tego przywileju korzysta?

@Thomas2135 kondensator po jakimś czasie samoczynnie sie rozładuje ewentualnie straci ładunek na tyle że szczura nie ubije a tylko kopnie jak pastuch , jeszcze jakby pokazał że działa to warte świeczki chyba że co innego wlezie 

w pomieszczeniach może się sprawdzi ale na zewnątrz niekoniecznie 

Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał:

a ja mam pytanie z innej beczki , czy ktoś użytkuje myjkę gorącowodną w gospodartwie i zasila kocioł olejem opałowym? latem brałem części do myjki w serwisie , jakiś młody hodowca świń chyba wzioł dużego kranzla za 20koła to z rozmowy ich dowiedziałem się że można zakupić rocznie do 5000l oleju opałowego na myjkę gorącowodną w gospodarstwie. Prawda to ? ktoś z tego przywileju korzysta?

@Thomas2135 kondensator po jakimś czasie samoczynnie sie rozładuje ewentualnie straci ładunek na tyle że szczura nie ubije a tylko kopnie jak pastuch , jeszcze jakby pokazał że działa to warte świeczki chyba że co innego wlezie 

w pomieszczeniach może się sprawdzi ale na zewnątrz niekoniecznie 

Można by podłączyć prąd na stałe lub zastosować włącznik czasowy, który będzie podawał prąd np co 2 h.