Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Latem po odjeździe "firmy" od korekcji zaczęły się sypać zapalenia. Dało się zaleczyć. Kukurydza mi się psuła i odrzucałem pleśń, ale to niewidoczne zostało. Zdarzenia się na siebie nałożyły i się posypało. Średnia komórek była ponad  270. Wziąłem na to na próbę, dawałem przez 2 tyg po 2 łyżki stołowe na sztukę. Po tym średnia spadła poniżej 100, skończyło się to nie dawałem i średnia trzymała się rożnie powyżej 100 do blisko 200. Teraz znów zacząłem dawać i mam wymieszane z witaminami, buforem, drożdżami. Średnia nie spadła, bo jedna sztuka mi się spieprzyła i mleko prawie ucięła i same gluty. Czekam na nowy wynik za parę dni. Zapaleń na razie nie mam, ruje są widoczne.

U Was też tak bywa, że krowa po rui miewa czasem glutki w mleku i znikają po 1-2 dojach?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzisiaj Monika moja wet od rozrodu potwierdziła cielność u 80% zacielanych u większości będą jałoszki😁 i skrytykowała BCS😔 Wniosek - jeszcze za dobrze jedzą w ostatniej grupie i jałówki. Poza tym w prezencie świątecznym dostałam siaromierz i takie gadżety.

20181213_134736.jpg

Genialna dziewczyna. Dzisiaj podziwiałam jak bada najwyższe krowy. Przekładała sobie nasadę ogona na kark i wciągała do środka.

Twierdzi, że ekspansja IBR jest tak duża na naszym terenie, że musi ustawiać kolejność wizyt. Zaczyna od stad przebadanych i zdrowych, potem szczepione. Reszta na koniec i presję na szczepienia wywiera.

Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

@przezuwaczka gratulacje. Ile godzin pierwszych objawach kryjecie?

Zależy od wielkości i twardości pęcherzyka, przy badaniu jajników. SOL przypomina o nadchodzącej rui i wtedy obserwujemy i badamy. Bywa że objawy są po wszystkim. W tym roku to plaga. Te dzisiejsze potwierdzenia to jesienne zacielenia. Niektóre powinny w lecie być. Jest 2-3 słomki w plecy po tych upałach.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja słyszałem ostatnio opinię że przy temperaturze zewnętrznej 28 i więcej to nie ma sensu kryć krów. U mnie przez lato była tragedia.  Październik listopad i 8 szt cielnych w tym 3 za pierwszym razem.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Zależy od wielkości i twardości pęcherzyka, przy badaniu jajników. SOL przypomina o nadchodzącej rui i wtedy obserwujemy i badamy. Bywa że objawy są po wszystkim. W tym roku to plaga. Te dzisiejsze potwierdzenia to jesienne zacielenia. Niektóre powinny w lecie być. Jest 2-3 słomki w plecy po tych upałach.

Właśnie o taka odpowiedź mi chodziło. Rozmawiałem z pewnym specjalista od rozrodu i mówił że ogólnie ruję ostatnio są krótsze i polecił mi kryć od razu jak zobaczę objawy tak podobno robią w stanach. Zresztą czytałem o tym w jakiejś książce że nawet przy normalnej "ksiazkowej"rui krycie od razu przy pierwszych objawach powoduje tylko 0-5% gorsza skuteczność. Ale że objawy są już po rui to mnie zaskoczylo😧

Opublikowano
9 godzin temu, Xawier napisał:

Ja słyszałem ostatnio opinię że przy temperaturze zewnętrznej 28 i więcej to nie ma sensu kryć krów. U mnie przez lato była tragedia.  Październik listopad i 8 szt cielnych w tym 3 za pierwszym razem.

Widzisz wtedy warto spróbować chociaż tańszym nasieniem. 3 tyg dłuższa laktacja to większa strata ekonomiczna niż słomka. Nie mówiąc już o 3 miesiącach😳

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Dzisiaj Monika moja wet od rozrodu potwierdziła cielność u 80% zacielanych u większości będą jałoszki😁 😔

Też tak zimą i na  wiosnę miałem , że ( na 16 tylko 2 były niecielne)x 2 i też większość jaloszek . Ale niestety przyszło wcześnie ciepło i później porażka, krowy z wycielen wiosennych i letnich nie łapały wogole.. 

Bilans do tej pory to 46 jaloszka i 24 byczki i na ten rok jeszcze 9 wycielen w tym 4 sex jałówki . W sexie miałem 8/8 a przedwczoraj byczek zamiast jaloszki... 

@przezuwaczka cena tych witamin zasuszeniowych o które pytałaś to 125zl worek.

Z innej beczki, co robicie ,gdy krowie strzyk strupieje, zarasta. Już nie jedna krowa tak ćwiartkę popsuła.. poradzicie coś na to???

Opublikowano

@jacekkombajnista ok, dzięki.

A kupuje ktoś przez internet np. płukanki, tabletki dopochwowe, jakiej elektrolity, takie rzeczy bez recepty? 

Daje krowom glikol, wyczytałem , że gliceryna jest lepsza , tylko którą wybrać bo się różnią % . Myślę o większej ilości, widziałem taka beczkę 250l.

Opublikowano

Po kaniuli to zapalenie murowane. W czym gliceryna lepsza? Pobieraniu? Najlepsza jest najczystsza 99,8%.

Opublikowano

A widzisz nie wiedziałem. To tylko doraźne rozwiązanie i musi leczyć.