Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, alfa napisał:

W miarę wysoko i konkretną kolba musi być odpowiednie odmiany.  Robiłem kiedyś badanie to kuku na tym samym polu z tej samej firmy 2 inne odmiany koszone tak samo zupełnie inne wyniki dały.  Ccm tak ale żeby z 33 na 40 skrobie podnieść ccm to trochę go trzeba przy załóżmy 26 kg kiszonki z kuku 

Zgadzam się co do skrobi i wysokości cięcia. Ale najważniejsza jest pogoda i klasa ziemi a dopiero potem odmiana. Jak nie ma deszczu na słabszych ziemiach to można siać i odmiany pionnera po 1000 zł za jednostkę a i tak wyjdzie taka sama lipa jak jakaś polska odmiana za 250 zł. Jak jest dobry rozkład deszczu i jest co ciąć to można ciąć wysoko. Ale jak nie ma co ciąć to każdy tnie jak najniżej żeby bylo chociaż co do paszowozu wrzucić. Poprzedni rok dobitnie to pokazał. Jedni usychali i to na slabszych ziemiach  i zbierali byle co a inni wrecz się topili na dobrych glebach i paszy mieli ogrom. 

• Like 1
Opublikowano

Taa, jak się ma dobre ziemie to można bajki pleść o koszeniu wysoko, tylko co to da jak kolba jest po prostu mała albo nie wypełniona w pełni? Zerowy uzysk, tylko tyle że zostawia się badyle na polu. U mnie w okolicy są słabe ziemię i nikt tak się nie bawi, każdy kosi normalnie tylko dokupuje mokrego ziarna i zakisza w big bagi

Opublikowano (edytowane)

Spoko. To chyba zależy w którą stronę kręcą się oba slimaki bo tu u ciebie chyba oba do środka tak? U mnie oba jak wskazówki zegara. Za dwa dni pryzme z 1 pokojem otwieram. Ciekawe jak bedzie szlo bo pierwszy raz pryzme mam

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
GrzesiekAgro napisał:

Bajki to jest 11 tys wydajności 4 ,4 tłuszcz  średni roczny . @alfa

To też ciekawa sprawa i u kolegi chyba już któryś to rok z rzędu bo kiedyś pamiętam w temacie cen mleka bodajże też się podobnymi chwalił? mam przed nosem wyniki federacyjne i z tych którzy mają 11 tys to może kilku ma 4,2, reszta poniżej 4 procent ale to z 2019 roku, może ktoś ma nowy i mnie wyprowadzi z błędu?

Opublikowano
Przed chwilą, alfa napisał:

Spójrz sobie 7 od góry 

Screenshot_20230124-131544_OneDrive.jpg

Ale to jest tabelka z indywidualnych gospodarstw czy jakaś średnia z regionu? Jeśli tak faktycznie masz to szacun i nie hejtuję. 

A co do tych pioneerów to chętnie bym spróbował w tym roku bo sieję zawsze na prawdziwej 5,6 klasie a nie 3-4 z zaniżoną klasą, rózne odmiany z duzym fao, 250-270. Smolice, mhr, saaten union i do pewnego czasu widać ze jej nie brakuje a przychodzi suchy czas w lipcu/sierpniu i skroba 29% dziękuję do widzenia. 

IMG_20220511_190559_551.jpg

IMG_20220622_195648_504.jpg

308329728_1090418394939388_2023738182785492207_n.jpg

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, tumiwisizm napisał:

Ale to jest tabelka z indywidualnych gospodarstw czy jakaś średnia z regionu? Jeśli tak faktycznie masz to szacun i nie hejtuję. 

A co do tych pioneerów to chętnie bym spróbował w tym roku bo sieję zawsze na prawdziwej 5,6 klasie a nie 3-4 z zaniżoną klasą, rózne odmiany z duzym fao, 250-270. Smolice, mhr, saaten union i do pewnego czasu widać ze jej nie brakuje a przychodzi suchy czas w lipcu/sierpniu i skroba 29% dziękuję do widzenia. 

IMG_20220511_190559_551.jpg

IMG_20220622_195648_504.jpg

308329728_1090418394939388_2023738182785492207_n.jpg

To taki duży gospodarz że 300 sztuk 100km ode mnie u mnie w tabelce jest tak jak napisałem.  Czemu nie można wiadomości ci wysłać? 

17 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

@alfa

teraz przejrzyj sobie najwydajniejsza stada ras simental , montbeliard , itp  i zobacz jak one doją na jakich parametrach 

Nie ma czegoś takiego że przy 10 + nie będzie parametrów.  Tylko wszystko musi być ok jak ktoś da kuku skrobi 30 i gnoju z pryzmy do tego nawali rzepaku opor mleko będzie białko też ale tłuszczu nie będzie 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Pierwszy raz mam sytuację że krowa wyciekła się bez okresu zasuszeniowego, doszło do pomyłki z datami. Jak myślicie jak "prowadzić "dalej taka krowę? Ostatnie 2 miesiące pasze miała i tak obcięta do 4kg/dzień. Zwiększać pasze rozdojeniowa teraz ( premia energetyczna) czy może zwykła pasze? Moe ktoś już miał taką sytuacje

Opublikowano

dziś telefon z arimru, że zostałem wytypowany przez ministerstwo i pytanie czy miałem problem ze zbytem pszenicy, kukurydzy. ja na to że nie miałem bo wszystko idzie pod krowy

Opublikowano
23 minuty temu, boo45 napisał:

dziś telefon z arimru, że zostałem wytypowany przez ministerstwo i pytanie czy miałem problem ze zbytem pszenicy, kukurydzy. ja na to że nie miałem bo wszystko idzie pod krowy

Czyli oni jeszcze nie widzą problemu, tylko dopiero diagnozują czy istnieje?? 🤨

• Like 1