Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 3 pokos była lipa sucho, koniczyna z lucerną. Białka i cukrów nie brakuje ale koszona w terminie może przyspieszonym i praktycznie zaraz zbierana przez co brakło wlokna. 200g to prawie nic slomy, sama struktura jak się w ręce wezmie tmr to przy shredlage jest za***ista i slomy nie trzeba

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, ChiquitaB napisał:

U mnie 3 pokos była lipa sucho, koniczyna z lucerną. Białka i cukrów nie brakuje ale koszona w terminie może przyspieszonym i praktycznie zaraz zbierana przez co brakło wlokna. 200g to prawie nic slomy, sama struktura jak się w ręce wezmie tmr to przy shredlage jest za***ista i slomy nie trzeba

U mnie 3 zawsze za późno koszony. rzepaki wtedy zbieramy. Może w kolejnym uda się przyspieszyć termin zbioru. 

Opublikowano

Już teraz krzyczą nawet po 100zl za bele... A i zabraknie 100-150 bel 🙁

leszek1000 napisał:

Przed chwilą, szymek napisał:

praktykował ktoś dojenie na drabinach zatrzaskowych?

Ja zaczynam zakładać zatrzaski przy doju. Niektóre same wchodzą, ale tylko 2 zatrzaski są zamontowane. Docelowo 8 stanowisk 

Masz foto? 🤔 U mnie chodzi po głowie aby przerobić zwykle stanowiska (11sztuk) na tzw hale udojową i tam przeganiać krowy do dojenia

Opublikowano (edytowane)

Na razie moje pola obornikiem zygaja😅 Nie no zart ale szedl przeważnie na wszystkie pola w dobrej dawce co roku a czasem 2 razy do tego poplony. U mnie nie chcą za kasę oddawać slomy😑 wola ja zostawić niż sprzedac. Na ten sezon wegetacyjny jeszcze zboża nie sieje ale na przyszły napewno będzie pszenica to sloma bedzie swoja

Teraz na ten rok juz jest 39ha, do wiosny ma być 45krow dojnych i reszta od nich co się porodzi poza byczkami.

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.11.2022 o 11:45, ChiquitaB napisał:

Bez przekładni to nie wiem jaki kuń by musiał być do zwykłego wozu zeby targać. Keenan ma przełożenie przez wielką zębatkę przez to przekładni nie ma.

Daj link do ogłoszenia to rzucimy okiem.

Wez młotek ze sobą. Popukaj w podłogę i w rury ślimaków. Będziesz po dźwięku słyszał czy duzo miesa jest. U mnie podloga i wstegi były nowe a rury zostawili gamonie stare i dlugo to nie wytrzymało przy balotach jak się bez nozy trafił i suchszy materiał. Rury z 1cm miały juz 3mm. Widać że dużo nie kręcił sianokiszonki bo nożyki na tyle ladnie wyglądają a do wymiany lub obrócenia te na środku. Ogolnie nożyki to podstawa zeby robota szla lżej i szybciej. Nie wiem jak ma naped zrobiony tych dwóch slimakow ale pewnie tryby to zobacz w jakim stanie. Każda przygoda to tryby dostają po zębach.

Kupiłem ten paszowóz za 14k. Kręcił wóz przy mnie, nie słychać jakichś stukow z tej przekładni. Spód był robiony więc teoretycznie powinien trochę pochodzic. 

Jakie pieniądze taki paszowóz. Nożyki sukcesywnie do wymiany. Przy obracaniu podobno potrafią pękać. 

Ktoś ma jakiś namiar na te nozyki, żeby były w miarę sprawdzone? 

Teraz muszę wymyślić jak wysypać z paszowozu większa ilość bo i tak muszę rozwozic taczką...

Edytowane przez plati
Opublikowano

Nie polecam tego rodzaju jak foto ze strony mizar szybko się gładkie robią, te drugie duzo mozniejsze i dłużej są ostre. Ja w zeszłym roku w grene kupiłem bo akurat w gazetce mieli w promocji. Fakt nawet przy przykręcania nowego trzeba uważać żeby nie pękł, ostatnio obracałem u siebie to wszystkie całe.

A co za problem wieksza ilość wysypać? Ladnie niech się kręci bez awarii

Screenshot_20221124_195705_Firefox.jpg

Screenshot_20221124_195634_Firefox.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

co się głupio cieszysz 🤔🤭 sorry pierwszą sypię słomę ale tylko dla tego że tak mi wygodniej ...

wiem że dla niektórych też nie normalne że narpierw można sypać kukurydzę przed kiszonką z trawy ...

Opublikowano

Jak sianokiszonka po sieczkarni to jeden ciul bo i tak tylko mieszasz. Ja sypie na końcu pasze bo tak mi wygodniej a witaminy po załadowaniu sianokiszonki. Slome mam po kombajnie z rotorem to w sumie i tak już sieczka😅 do ścielenia pod jalowki musze brać widly od qq bo zwykle to się by człowiek zanosil

Opublikowano

u mnie była bardzo wilgotna i chodziło o to by papki nie zrobić wóz krótko się miesza to treściwe na końcu trzeba by dłużej kręcić zresztą mniej wygodnie logistycznie niektórych to dziwi że tresciwe na spód...