Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Paulina1985 napisał:

sorry ja tam nic nie widzę.

Ja widzę tam  : ...lub są to samice, które urodziły w poprzednim tygodniu... (moje oczka bolą🥴)

Ja natomiast mam :

image.png

Jak dla mnie to i to znaczy to samo.

I poprzez przepisy kpa masz dwa tygodnie jeśli krowa wycielila się w poniedziałek a jeśli w piątek masz tydzień

Opublikowano

@Qwazi odpowiedź dostalam taką, że ósmego dnia po wycieleniu mogę sprzedać, bo dokladnie pytalam jak debil 🤷‍♀️

A ten filmik... pan gospodarz bardzo nerwowy, nie dziwię się. Wiedząc to co wiem, wolałabym upewnić się na jego miejscu, że on zrobil wszystko Ok. Co ciekawe powiatowy lek wet. jak zobaczy krowe w zlym stanie tez może nie przeznaczyć jej do uboju 🤷‍♀️ tak mówi tamten przepis 🤷‍♀️

2 minuty temu, Qwazi napisał:

I poprzez przepisy kpa masz dwa tygodnie jeśli krowa wycielila się w poniedziałek a jeśli w piątek masz tydzień

nie nie nie, tydzień jest liczony jako 7dni od dnia ewentualnego transportu. Nie chodzi tutaj o tydzień jako linijka w kalendarzu. 

A tamten rolnik mowil o 10.dniach, wiec w ogole nic się nie zgrywa🥴🥴🥴🥴🥴🥴

3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Nie podał kiedy zarejestrował urodzenie a to kluczową data i tyle... 

ku temu skłaniałam sie od początku. Ale nie wiemy, kazdy z nas uważa, ze jak na takim mega filmiku.jest gośc i udostepniają go wszyscy to na pewno zarejestrował dobrze. A jak jest ? wszyscy wiemy. I mi zdarzyło się takie przesunięcie jak mi zbrakło kolczyków 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

3 minuty temu, leszek1000 napisał:

W sumie racja. Jak się zapomni cielaka zgłosić, to trzeba datę przesunąć, bo ci w agencji nie przejdzie.

otóż to 🤷‍♀️ Ale jak było nie wiemy, zdaniem gospodarza krowa byla 8czy 9 dni po wycieleniu. i pewnie tak bylo, kwestia tej rejestracji . Raczej się tego nie dowiemy. Chyba, ze to kogos znajomek 😁😁😁😁😁

Opublikowano
Przed chwilą, Paulina1985 napisał:

@Qwazi odpowiedź dostalam taką, że ósmego dnia po wycieleniu mogę sprzedać, bo dokladnie pytalam jak debil 🤷‍♀️

A ten filmik... pan gospodarz bardzo nerwowy, nie dziwię się. Wiedząc to co wiem, wolałabym upewnić się na jego miejscu, że on zrobil wszystko Ok. Co ciekawe powiatowy lek wet. jak zobaczy krowe w zlym stanie tez może nie przeznaczyć jej do uboju 🤷‍♀️ tak mówi tamten przepis 🤷‍♀️p

Powiatowi są różni. Jeden rozumie przepisy, inny nie. Co do tego filmiku to wczoraj zrobiłem małą analizę w cenach bydła. Albo sobie poszukaj i przeczytaj albo Ci podeślę. Myślę, że powinnaś inaczej spojrzeć na ten filmik po przeczytaniu. Terminy i sposôb ich obliczania reguluje art. 57kpa. Innego przepisu w tej kwestii nie ma więc on musi być tu stosowany. Gdyby to interpretować tak jak pisałaś ten przepis byłby sprzeczny z logiką bo krowa, która jest tydzień po porodzie nie mogłaby być transportowana, a jeden dzień już tak. Spójrz, że takie rozumienie wskazuje, że nie mogę dzisiaj przewieźć krowy wycielonej w poniedziałek w zeszłym tygodniu a mogę przewieźć wcieloną wczoraj. Pomijając już dla wyrazistosci te 48 godz

Opublikowano

...tydzień poprzedzający dzień transportu... jak dla mnie inaczej nie można tego policzyć, rozmowy w powiacie u nas są nagrywane, więc jestem kryta 😁

A tak poważnie to skoro tak, to przy takich papierach jak napisałeś powinien być zapis o obliczaniu wg artykułu 57.KPA 🤔? bo jeśli go nie ma to liczę jak człowiek określający tydzień jako 7.dni.  Chyba, ze w tym piśmie, ktore podaleś to było, ale nie widziałam 🤷‍♀️

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Człowieku ty poprostu bredzisz głupoty i tyle... 

Toć to szkoda oczu czytać te bessensowne wywody 

Boguś ja wiem, że Cie gniecie to, że nie wiesz kim jestem. Niestety na razie się nie dowiesz. A skoro negujesz to co napisałem to napisz jak to powinno być. Jeśli zrobisz to lepiej przyznam Ci rację i napiszę, że jestem głupi 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Paulina1985 napisał:

...tydzień poprzedzający dzień transportu... jak dla mnie inaczej nie można tego policzyć, rozmowy w powiacie u nas są nagrywane, więc jestem kryta 😁

A tak poważnie to skoro tak, to przy takich papierach jak napisałeś powinien być zapis o obliczaniu wg artykułu 57.KPA 🤔? bo jeśli go nie ma to liczę jak człowiek określający tydzień jako 7.dni.  Chyba, ze w tym piśmie, ktore podaleś to było, ale nie widziałam 🤷‍♀️

Nigdy nie będzie takiego zapisu. Ja staram się tylko zwrócić uwagę na pewne rzeczy. Każdy robi jak uważa 

Jesteś nieukiem który próbuje udawać że coś rozumie.... Żegnam... 

No i jak tu z Tobą dyskutować. Może to dobrze że zegnasz.  Nie ubliżaj mi bo ja Tobie nie ubliżam

Opublikowano

Jak krowe sprzedawałem to podpisywałem kartkę ze 8 dni po porodzie jest minimum. Czyli te 7 dni musi być plus kupującego 1 dzień dla bezpieczeństwa sobie zrobili. Możliwe że facet mówi że więcej jest a w papierach pozniej cielak zarejestrowany i cyk juz mu się termin nie zgadza.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tu chodzi tak jak Paulina napisała dzień transportu ma być po 7 dniach od wycielenia... 

"Które urodziły w tygodniu poprzedzającym transport" 

Czyli 8 dzień to ten tydzień już przeminął... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Tu chodzi tak jak Paulina napisała dzień transportu ma być po 7 dniach od wycielenia... 

"Które urodziły w tygodniu poprzedzającym transport" 

Czyli 8 dzień to ten tydzień już przeminął... 

Bardzo się cieszę że napisałeś co myślisz. To krowa, która ocieliła się w poniedziałek może być transportowana w następny wtorek?

10 minut temu, Paulina1985 napisał:

Oczywiście, rozumiem :) Trzymajta się, idę spać 😁

Dobrej nocy😊

Opublikowano

Jeśli tak zgłosisz urodzenie cielaka. 😋

Dobra. Zgłoszenie było tak jak urodzenie. Ale ta krowa transportowana we wtorek to krowa, która urodziła w poprzednim tygodniu?

Opublikowano

Niema to jak stworzyć przepisy które każdy interpretuje inaczej i później bądź mądry.

Pozdrawiam również kontrolerów z armir którzy nie znają się na budowlance a musza ją kontrolować i udają ze wiedzą co robią.

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Tydzień to 7 dni.. A przepis nie mówi że 7 dni po urodzeniu w tygodniu poprzedzającym... Kapujesz to ? 

Kapuje. Chce rozłożyć ten przepis na części pierwsze dlatego pytam. Tak żeby to było obrazowe. Więc jeśli krowa ocieliła się w poniedziałek to może być transportowana w następny wtorek. I w ten wtorek jest to krowa, która wycieliła się w poprzednim tygodniu. Tak?

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Niema to jak stworzyć przepisy które każdy interpretuje inaczej i później bądź mądry.

Pozdrawiam również kontrolerów z armir którzy nie znają się na budowlance a musza ją kontrolować i udają ze wiedzą co robią.

a wyobraź sobie że ,,baba,, innaczej tego nie da się nazwać urzędniczka z us pytała się czy byk nie był zbożem 🤦‍♂️🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Człowieku nie bierz się za coś czego nie potrafisz.. Ile razy mam ci to pisać... 

Boguś w czym się mylę? Ciągnijmy do końca. Odpowiedz tak czy nie?

3 minuty temu, slawek74 napisał:

a wyobraź sobie że ,,baba,, innaczej tego nie da się nazwać urzędniczka z us pytała się czy byk nie był zbożem 🤦‍♂️🙆‍♂️

Sami widzicie jakie są kompetencje niektórych urzędników 

Edytowane przez Qwazi