Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

7 dni a nie dziesięć. własnie dzwonilam do powiatu.

tzn jesli chodzi o krowy.

Czyli ósmego dnia mozesz sprzedać.

Mam dostać dokladny przepis, w ktorym mowa o tym na maila 😛

Jeśli możesz to daj mi na PW tylko tytuł tego przepisu

Opublikowano

W takim razie jednodniowego cielaka trzeba rejestrować jako 7 dniowego i na drugi dzień już chyba to i to można sprzedać. Albo nie rejestrować długo, poczekać czy z krową jest ok a jak nie to na ubój a z cielakiem jak coś nie tak to też się coś wymyśli.

Choć tak czy siak po rejestracji krowa musi być w gospodarstwie

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Jeśli możesz to daj mi na PW tylko tytuł tego przepisu

Tu zapodaję 😁 

Dzis będę pisała post na blogu na FB na ten temat - transport i ubój  - ile dni i kiedy co można sprzedawać  - transportować 😁 Jak masz Facebooka to zajrzyj na "Okiem zootechnika - odchów cieląt i nie tylko" 😁

Screenshot_20221026-144936_Office.jpg

Opublikowano
Dnia 25.10.2022 o 14:13, Paulina1985 napisał:

Może miala bliźniaki i nie utrzymała🤷‍♀️

to by 2 leżały chyba? tzn jest możliwość przy ciąży mnogiej zrzucenia tylko jednego płodu ?

Opublikowano

Ile może trwać grypa u krow? Dzis stwierdziliśmy że cholery wzięło bo i srają i mleko obcięly goraczki nie ma, kaszel jest ale to nie płuca jak wet badał. Tmr tez słabiej schodzi a sianokiszonka z koniczyna to znikało wszystko zawsze momentalnie

Opublikowano

Około tydzień. Możesz do tmr dorzuć ten kory dębu. 

Jednej przejdzie po 2 dniach inna będzie potrzebowała więcej czasu. A u innej krowy, w ogóle nie będzie biegunki😉

No i warto zwiększyć bufor, żeby przy mniejszym pobieraniu się nie przykwasiły. 

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Tu zapodaję 😁 

Dzis będę pisała post na blogu na FB na ten temat - transport i ubój  - ile dni i kiedy co można sprzedawać  - transportować 😁 Jak masz Facebooka to zajrzyj na "Okiem zootechnika - odchów cieląt i nie tylko" 😁

Screenshot_20221026-144936_Office.jpg

No i tam nie jest 7 dni

Opublikowano (edytowane)

@Qwazi  a ile ? Rozmawialam dziś z powiatowym lekarzem wet., mowił jasno ze jesli nie wycielila się w poprzedzającym tygodniu, i pytam dokladnie czyli tydzien 7 dni? a on mowi, ze TAK, ze ósmego dnia moze byc sprzedana. 

4 godziny temu, konteno napisał:

to by 2 leżały chyba? tzn jest możliwość przy ciąży mnogiej zrzucenia tylko jednego płodu ?

powinna wyrzucić dwa. Czasem jeden wyjdzie, a drugi siedzi w srodku obumarły i jesli nie jest zbadana krowa to powoli i on smierdzący wyjdzie z lożyskiem o ile wczesniej toksemii krowa nie dostanie  - ale to juz fantazjowanie. Może się zdarzyć, ale zwykle nie ma miejsca 😁. Wiec stawiam na uderzenie i poronienie. 

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
3 minuty temu, Paulina1985 napisał:

@Qwazi  a ile ? Rozmawialam dziś z powiatowym lekarzem wet., mowił jasno ze jesli nie wycielila się w poprzedzającym tygodniu, i pytam dokladnie czyli tydzien 7 dni? a on mowi, ze TAK, ze ósmego dnia moze byc sprzedana. 

powinna wyrzucić dwa. Czasem jeden wyjdzie, a drugi siedzi w srodku obumarły i jesli nie jest zbadana krowa to powoli i on smierdzący wyjdzie z lożyskiem o ile wczesniej toksemii krowa nie dostanie  - ale to juz fantazjowanie. Może się zdarzyć, ale zwykle nie ma miejsca 😁. Wiec stawiam na uderzenie i poronienie. 

Paulina nie 7

Opublikowano

Nie wolno przewozić zwierząt ciężarnych w końcowej fazie ciąży i w tygodniu następującym po porodzie oraz zwierząt bardzo młodych urodzonych dwie doby przed planowanym transportem (w przypadku cieląt do 10 dni, świń poniżej 3 tygodni, jagniąt poniżej tygodnia) – chyba że trasa jest krótsza niż 100 km.W czasie transportu należy posiadać odpowiednią ilość karmy (paszy) zaspokajającej wymagania żywieniowe zwierząt. Pojazd powinien być wyposażony także w system umożliwiający pojenie zwierząt lub zbiorniki z wodą (w zależności od gatunku przewożonych zwierząt). Zwierzęta należy napoić i nakarmić w przypadku, gdy transport przekracza 8 godzin.

tak na szybko znalezione

Opublikowano
3 minuty temu, leszek1000 napisał:

Ten koleś sprzedał po 8 dniach i ma rozprawę sądową 🙆‍♂️

To jakoś te prawo nie działa, jak należy. 

Pytanie kiedy zarejestrował cielaka. Często zapominają o rejestracji i rejestrują z datą do przodu, chociaz krowa wycielila się 10dni temu to cielę rejestrowane jest pozniej i wg.papierów ma np.6dni 🤷‍♀️ Ale to tylko mój domysł. 

Dlatego w ogóle zaczełam się tym interesować, bo ten facet na filmiku tak powiedział o 10 dniach i ciagle.to wspominał. Zadzwonilam, zadałam konkretne pytanie i dostałam odpowiedz, a kobieta jeszcze wyslala mi dokument 🤷‍♀️

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, Paulina1985 napisał:

Włożył tam niepotrzebnie słowo "nie" . Prawidłowo jest "która urodziła w poprzednim tygodniu". Zaraz Wam wrzucę pismo z cytowanymi przepisami

Opublikowano
14 minut temu, Paulina1985 napisał:

Pytanie kiedy zarejestrował cielaka. Często zapominają o rejestracji i rejestrują z datą do przodu, chociaz krowa wycielila się 10dni temu to cielę rejestrowane jest pozniej i wg.papierów ma np.6dni 🤷‍♀️ Ale to tylko mój domysł. 

Dlatego w ogóle zaczełam się tym interesować, bo ten facet na filmiku tak powiedział o 10 dniach i ciagle.to wspominał. Zadzwonilam, zadałam konkretne pytanie i dostałam odpowiedz, a kobieta jeszcze wyslala mi dokument 🤷‍♀️

Jaką odowiedź dostałaś? Bo ten filmik to też jest pełen sprzeczności