Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Człowiek zawsze sobie mówi przyjdzie zima bedzie więcej czasu a tu ch.. . Kiedyś mniej zmiechanizowane a więcej czasu mieli jak ludzie teraz. Dla siebie czasu nie ma wcale, robota, dzieciom pomóc w nauce po szkole, żonę oporządzić wieczorem i spać i tak dzień w dzień. Kupiłem sobie xboxa to czasu nie ma włączyć, jak coś się znajdzie to moment i oko się przymyka na chwilę. Ciągle  os załatwiać jezdzic trzeba. Ale wkoncu przyjdzie czas ze i on się znajdzie. Na razie trzeba się dorobić. W 6 lat stado powiększone 5 krotnie, areał 3 krotnie. I jeszcze ci tesc powie ze nic nie robisz i ch się dorobisz. No ale teściów się nie wybiera

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 4
Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Człowiek zawsze sobie mówi przyjdzie zima bedzie więcej czasu a tu ch.. . Kiedyś mniej zmiechanizowane a więcej czasu mieli jak ludzie teraz. Dla siebie czasu nie ma wcale, robota, dzieciom pomóc w nauce po szkole, żonę oporządzić wieczorem i spać i tak dzień w dzień. Kupiłem sobie xboxa to czasu nie ma włączyć, jak coś się znajdzie to moment i oko się przymyka na chwilę. Ciągle  os załatwiać jezdzic trzeba. Ale wkoncu przyjdzie czas ze i on się znajdzie. Na razie trzeba się dorobić. W 6 lat stado powiększone 5 krotnie, areał 3 krotnie. I jeszcze ci tesc powie ze nic nie robisz i ch się dorobisz. No ale teściów się nie wybiera

Znam to bardzo dobrze. Ale już dość. Trzeba pamiętać, że jak się człowiekowi coś na zdrowiu przydarzy za wcześnie to już niczego się nie dorobi. A ze strony teścia bardzo nieładnie. Mój ojciec z teściem mi od początku powtarzali "po co Ci ta gospodarka, będziesz tyrał jak wół". Mieli rację ale ja wybierałem. Jak już wybrałem i kupiłem to obaj równo pomagali na miarę swojego czasu i możliwości. I żaden mi tak nie powiedział. Nawet jak coś doradzali to zawsze kończyli " ale zrób jak uważasz". Ja nie byłem tym, który miał gospodarzyć 😱

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, kizak napisał:

😉,tylko ja rękę wkładam  w każde mrowisko ,nawet leśne gąsiory  i o dziwo żadna mnie nie ..obsika'' ,czyli mnie nie ,,użre'' . Może ktoś podpowie dlaczego . Zywcem wkładam i nic 🤷‍♂️  🤷‍♂️'😐

A spróbuj małego wsadzić ...😊

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano
10 godzin temu, slawek74 napisał:

muszę kupić stół do pimponga i go w świetlicy wiejskiej postawić (mam blisko) może co rozkręcę zamiast w klawiaturę na af wieczorem pykać 🤭😁

to już lepiej do bilarda 

4 minuty temu, Dziad932 napisał:

A spróbuj małego wsadzić ...

pod napleta wlazą 🤣

Opublikowano
5 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Skoro tak chwalisz swoje osiągnięcia to porównaj sobie z jakim kredytem on żył A z jakim ty żyjesz teraz 

I pamiętaj że w sieci nikt nie jest anonimowy a Twoje najeżdżanie na teścia oraz teściową było publiczne na forum 

Opublikowano

Na teściowa nie ma co narzekać a moje zdanie o tesciu to myślę że wszyscy znają i sami dobrego nie mają. Niestety taka sytuacja niemiła i trzeba samemu zap... bez pomocy. Sasiad dobry to jak trzeba to pomoże jak ma czas. Myślę że jak wszędzie w malych gosp żyło się kiedyś wmiare a później coraz słabiej gdy wszystko zaczęło z  czasem zmieniać a gosp stało w miejscu. Teściowa krowy doiła i z tego utrzymywała dom a reszta żyła swoim życiem zeby delikatnie powiedzieć. Ale nie jestem tu zeby się żalić. Ja się cieszę że mam postep i możemy mimo sporego kredytu żyć sobie przyjemnie. I tego każdemu życzę zeby na zycie nie brakowalo i dzieciom nie trzeba bylo zalowac. Reszta sama przyjdzie.

Opublikowano
7 godzin temu, ChiquitaB napisał:

I jeszcze ci tesc powie ze nic nie robisz i ch się dorobisz. No ale teściów się nie wybiera

Cóż, czasem jak czas ludzi przemija to im odwala. Wielu już takich widziałem, co nie mogli młodych zdzierżyć, tylko z powodu tego, że są młodzi. 

Opublikowano

Pany jak podejść do zaorania mixa trawa lucerna koniczyna. Bezorkowiec wychodzi i drapie średnio temat. Na zimę chcialem zaorać. Talerzowka nie ma raczej szans zeby wogole efekt zrobila. Podrapać i czekać na deszcze?

Opublikowano
9 godzin temu, Dziad932 napisał:

A spróbuj małego wsadzić ...😊

Widzisz ,jakby Ci tu powiedzieć . Jego to mam gdzie ,,włożyć'' ,ale jak widać młodzież ma pomysł co by tu ,,w zastępstwie'' dokonać 😁

Opublikowano
Domiś10 napisał:

I pamiętaj że w sieci nikt nie jest anonimowy a Twoje najeżdżanie na teścia oraz teściową było publiczne na forum

i co🤔 też mam teścia i ostatnio mało go z podwórka nie wyprosiłem bo chrzani farmazony..... a jak by była potrzeba to mówię wszystko w oczy za to mnie wielu na forum nie lubi 😛 i grzeje mnie to....

ChiquitaB napisał:

Pany jak podejść do zaorania mixa trawa lucerna koniczyna. Bezorkowiec wychodzi i drapie średnio temat. Na zimę chcialem zaorać. Talerzowka nie ma raczej szans zeby wogole efekt zrobila. Podrapać i czekać na deszcze?

ostatnio łąkę na razówę orałem i tak chyba najlepiej

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

W tym roku trawę na raz zaorałem, i już następnego dnia zasiałem pszenicę. Źle to nie wyglądało i się dobrze siało. Orka po talerzówce gorszy efekt zrobiła, i się dużo kęp trawy wyrywało podczas siewu.  

Opublikowano
Dnia 15.10.2022 o 10:36, slawek74 napisał:

synek ile masz lat 🤔 masz rodzinę ? dzieci? tatuś pomaga ? a może krówki to jeszcze tatusia 🤔

dokładnie 🙄 ... muszę kupić stół do pimponga i go w świetlicy wiejskiej postawić (mam blisko) może co rozkręcę zamiast w klawiaturę na af wieczorem pykać 🤭

Synek to mam nadzieję do swojego syna mówisz i masz czas żeby go zabrać na wakacje pokazać Polskę, świat, rozwijać jego zainteresowania. Bo u mnie pierwszy dzień kiedy nie będę miał czasu dla młodych będzie ostatnim krów. Póki co mamy zorganizowany grafik z bratem.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Dublin napisał:

Już wszędzie o tym bębnią nawet w agropierdołach

Wypas to też dobrostan, z tą różnicą, że nie trzeba posiadać planu poprawy dobrostanu.

Czytaj chłopie ze zrozumieniem bo krowy mleczne a mamki i opasy to co innego... 

"Dobrostan opasów – warunki i wymagania

W przypadku hodowli opasów wymogami objęte jest bydło opasowe w wieku od ukończenia 4 miesiąca życia do ukończenia 18 miesiąca życia, utrzymywane w danym gospodarstwie w tym okresie, co najmniej przez 120 dni - w przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych interwencją, ale również do płatności kwalifikuje się bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg do ukończenia 18 miesiąca życia, utrzymywane w danym gospodarstwie, w tym okresie, co najmniej przez 120 dni - w przypadku opasów, które pochodzą od krów mamek objętych interwencją.

Bydło nie może być utrzymywane na uwięzi

Zwiększona powierzchnia bytowa – zwierzętom objętym wymogami zapewnia się zwiększoną o co najmniej 20% lub o co najmniej 50% powierzchnię bytową w pomieszczeniach/budynkach, zgodnie z PL 473 PL tabelą określającą minimalne wielkości tych powierzchni:

Ściółka - możliwa praktyka dodatkowa w przypadku zapewnienia zwierzętom objętym wymogami zwiększonej o co najmniej 20% lub o co najmniej 50% powierzchni bytowej - zapewnienie utrzymania na ściółce ze słomy lub podobnego materiału lub wydzielenie części ze ściółką ze słomy lub podobnego materiału o powierzchni pozwalającej na jednoczesny odpoczynek zwierząt; c) wybieg - możliwa praktyka dodatkowa w przypadku zapewnienia zwierzętom objętym wymogami zwiększonej o co najmniej 20% lub co najmniej o 50% powierzchni bytowej

Wybieg - zapewnienie wybiegu przez co najmniej 4 godz. dziennie przez cały rok; d) wypas - możliwa praktyka dodatkowa w przypadku zapewnienia zwierzętom objętym wymogami zwiększonej o co najmniej 20% lub co najmniej o 50% powierzchni bytowej

Wypas - zapewnienie wypasu przez co najmniej 120 dni w sezonie wegetacyjnym (przez min. 6 godz. dziennie)."

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Czytaj chłopie ze zrozumieniem bo krowy mleczne a mamki i opasy to co innego... 

"Dobrostan opasów – warunki i wymagania

W przypadku hodowli opasów wymogami objęte jest bydło opasowe w wieku od ukończenia 4 miesiąca życia do ukończenia 18 miesiąca życia, utrzymywane w danym gospodarstwie w tym okresie, co najmniej przez 120 dni - w przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych interwencją, ale również do płatności kwalifikuje się bydło opasowe o masie ciała powyżej 300 kg do ukończenia 18 miesiąca życia, utrzymywane w danym gospodarstwie, w tym okresie, co najmniej przez 120 dni - w przypadku opasów, które pochodzą od krów mamek objętych interwencją.

Bydło nie może być utrzymywane na uwięzi

Zwiększona powierzchnia bytowa – zwierzętom objętym wymogami zapewnia się zwiększoną o co najmniej 20% lub o co najmniej 50% powierzchnię bytową w pomieszczeniach/budynkach, zgodnie z PL 473 PL tabelą określającą minimalne wielkości tych powierzchni:

Ściółka - możliwa praktyka dodatkowa w przypadku zapewnienia zwierzętom objętym wymogami zwiększonej o co najmniej 20% lub o co najmniej 50% powierzchni bytowej - zapewnienie utrzymania na ściółce ze słomy lub podobnego materiału lub wydzielenie części ze ściółką ze słomy lub podobnego materiału o powierzchni pozwalającej na jednoczesny odpoczynek zwierząt; c) wybieg - możliwa praktyka dodatkowa w przypadku zapewnienia zwierzętom objętym wymogami zwiększonej o co najmniej 20% lub co najmniej o 50% powierzchni bytowej

Wybieg - zapewnienie wybiegu przez co najmniej 4 godz. dziennie przez cały rok; d) wypas - możliwa praktyka dodatkowa w przypadku zapewnienia zwierzętom objętym wymogami zwiększonej o co najmniej 20% lub co najmniej o 50% powierzchni bytowej

Wypas - zapewnienie wypasu przez co najmniej 120 dni w sezonie wegetacyjnym (przez min. 6 godz. dziennie)."

Dzięki Boguś. Już prawie to napisałem 😁. Diabeł tkwi w szczegółach a w przypadku przepisów w wyrazach😉

Opublikowano

Kolego Bogdan takim tłukiem jesteś, czy tylko celowo wstawiłeś fragment dotyczący opasów i krów mamek a pominąłeś krowy mleczne?

Tu masz całość

www.gov.pl
https://www.gov.pl › web › rolnictwo
Ekoschemat – dobrostan zwierząt - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

I polecam samemu czytać wszystko bez pomijania istoty.Pozdrawiam.