Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

Jaka skuteczność w rozrodzie?

pytasz o myko? ladniejsze, szybsze ruje po wycieleniu, skutecznośc ocenię za tydzien na badaniu na cielność, ale patrząc na ilość powtórek nie wiem czy coś się tak bardzo na PLUS zmieniło. U mnie myko to zaraz zapalenia, niestrawnosci, podtrucia, od tego miec wolną głowę przez dłuższy czas to jest ulga i na to liczyłam. Poza tym też lepiej reagują na przygotowaniu krowy, lożyska odchodzą, zalegań brak. Jest Ok.

Opublikowano
1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

pytasz o myko? ladniejsze, szybsze ruje po wycieleniu, skutecznośc ocenię za tydzien na badaniu na cielność, ale patrząc na ilość powtórek nie wiem czy coś się tak bardzo na PLUS zmieniło. U mnie myko to zaraz zapalenia, niestrawnosci, podtrucia, od tego miec wolną głowę przez dłuższy czas to jest ulga i na to liczyłam. Poza tym też lepiej reagują na przygotowaniu krowy, lożyska odchodzą, zalegań brak. Jest Ok.

Jednak nie poszłaś spać😁. Czyli widzisz efekty alg. Ja nie mam takich problemów. Rozród też w porządku. Ale to pewnie zasługa genetyki i niższych wydajności. Niby tam jakiś krzemian stosuję ale chyba bardziej dla własnego spokoju niż z potrzeby

O o Sławek też jeszcze nie spał 😁. Teraz zauważyłem że się odezwał 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Rozród też w porządku. Ale to pewnie zasługa genetyki i niższych wydajności. Niby tam jakiś krzemian stosuję ale chyba bardziej dla własnego spokoju niż z potrzeby

Jaka to wydajność? U nas też tych problemów nie uświęcisz, i połowy rzeczy o których tu piszecie, nie ogarniam ale wydajność to tylko 8 tyś z kawałkiem. Kryte głównie MO.

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Jaka to wydajność? U nas też tych problemów nie uświęcisz, i połowy rzeczy o których tu piszecie, nie ogarniam ale wydajność to tylko 8 tyś z kawałkiem. Kryte głównie MO.

Ja mam 6 tys a krowy SM/MO w krzyżowaniu przemiennym

Opublikowano

Mamy i SM, i nawet pozostałości po Duńskich z czasów eksperymentów mojej mamy, ale mnie przestało to przekonywać. Teraz głownie MO, i czasem HF na sztuki o mniejszej wydajności. Krowy ogólnie raczej dużego kalibru, chociaż te głupie geny duńskie się jeszcze potrafią odezwać. 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Mamy i SM, i nawet pozostałości po Duńskich z czasów eksperymentów mojej mamy, ale mnie przestało to przekonywać. Teraz głownie MO, i czasem HF na sztuki o mniejszej wydajności. Krowy ogólnie raczej dużego kalibru, chociaż te głupie geny duńskie się jeszcze potrafią odezwać. 

Ja wybrałem te rasy głównie ze względu na warunki paszowe gospodarstwa i nie żałuję. Mam spokojną głowę. Tylko przydałoby się przenieść do mleczarni, która płaci za kazeinę bo prawie wszystko A2. A z tym mogę mieć kłopot 

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

TEC to jest zapewne jakiś zestaw witaminowo mineralny którejś z firm doradczo handlowych. Pewnie opiera się to na bilansowaniu witaminy A. Sama nazwa kuracja już na t wskazuje. Czyli coś typu rumianek - nie zaszkodzi a może coś poprawi albo wywoła wrażenie, że poprawi. Ale chciałbym zobaczyć tą etykietę

20221012_220730.jpg

48 minut temu, slawek74 napisał:

tam odrazu tajemniczy 😁 produkt o profesora ,,K,,

Nie K, tylko Sz :P 

• Thanks 1
Opublikowano

Za te pieniądze myślę że w porządku. Ale wydaje mi się, że na skuteczność tego dodatku duży wpływ będzie mieć bilansowanie dawki żywieniowej. Najlepiej gdyby stosunek białko tłuszcz zawierał się między 1,15 a 1,2. Ale mogę pleść bzdury bo już późno i niekoniecznie logicznie myślę 😂

• Like 1
Opublikowano

To jest węglanowe. Mówisz że tanio? Zwykle wapno w okolicach 1000zl wożą. Starczy na 2 lata teraz albo dłużej. Czekac na lekki deszczyk co skorupkę zrobi na wierzchu i może lezec. 

Paulina to u was pracownik który robi tmr wrzuca pewnie wszystko jak leci nawet jak gdzies zepsute się trafi pewnie.

Opublikowano
8 godzin temu, Qwazi napisał:

Jednak nie poszłaś spać😁. Czyli widzisz efekty alg. Ja nie mam takich problemów. Rozród też w porządku. Ale to pewnie zasługa genetyki i niższych wydajności. Niby tam jakiś krzemian stosuję ale chyba bardziej dla własnego spokoju niż z potrzeby

O o Sławek też jeszcze nie spał 😁. Teraz zauważyłem że się odezwał 

my mamy problemy, bo mamy pasze z mykotoksynami ;) wydajność 10600-10800, to już tu się potrafi cos przyplątać i wtedy klops. @slawek74 jednak czuwał ;)

7 godzin temu, danielhaker napisał:

20221012_220730.jpg

o maaaatkooo to jakie Sz? 😆 naatępnt tajemniczy 😆

9 minut temu, ChiquitaB napisał:

Paulina to u was pracownik który robi tmr wrzuca pewnie wszystko jak leci nawet jak gdzies zepsute się trafi pewnie.

Nie, kiedyś pisałam że nie poszła chlopcom shredlege qq, za sucha, nie kisiła się tylko pleśniała i teraz nic nie zrobisz.

Opublikowano (edytowane)

Chiquita u mnie (wpz) za kujawit, i to ten standardowy żwirek wychodzi ze 150/t... A co do shredlege, to jaka sucha masa sprawdzą się tu najlepiej? I jak suchą robiliście Paulina, że nie wyszło?

Edytowane przez Przekeeeek
Opublikowano
danielhaker napisał:

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

TEC to jest zapewne jakiś zestaw witaminowo mineralny którejś z firm doradczo handlowych. Pewnie opiera się to na bilansowaniu witaminy A. Sama nazwa kuracja już na t wskazuje. Czyli coś typu rumianek - nie zaszkodzi a może coś poprawi albo wywoła wrażenie, że poprawi. Ale chciałbym zobaczyć tą etykietę

48 minut temu, slawek74 napisał:

tam odrazu tajemniczy 😁 produkt o profesora ,,K,,

nie pokazuj języka bo Ci krowa na sika 😁 jednak nie wszystko wiesz 😛

Opublikowano
23 minuty temu, Przekeeeek napisał:

Chiquita u mnie (wpz) za kujawit, i to ten standardowy żwirek wychodzi ze 150/t... A co do shredlege, to jaka sucha masa sprawdzą się tu najlepiej? I jak suchą robiliście Paulina, że nie wyszło?

Z długim cięciem to logicznie powinna być mniejsza zawartość suchej masy. Przy wyższej i dłuższym cięciu spada strawność. Ale to moje, niekoniecznie dobre rozumowanie. To nowa technologia i raczej ciężko będzie o dobrą praktykę w tym temacie

Opublikowano
22 minuty temu, slawek74 napisał:

bardzi ok napewno lepiej niż krotką sieczkę a suchszą

czuć było że to trochę inna sieczka

Jak się lepiej ugniatało to będzie lepsza kiszonka. U mnie tu jeszcze tego nie robią. Ciekaw jestem co powiesz jak zaczniesz skarmiać

5 minut temu, Paulina1985 napisał:

haaaa ja dziś i jutro na podlasiu 😆😆😆 Ale tu macie krów 😲😲😲😲

Spóźniłas się na forum ekonomiczne?😉

• Haha 1