Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, RusiL napisał:

Tak ale bardziej raz do roku niż co pół. pierwszy raz jakieś 4-5 lat temu. Później miałem przerwę do zeszłego roku i w tym niedługo będę powtarzał

Chcę tylko żeby wszystko było jasne, pytam o AUTOSZCZEPIONKE,czy co rok wykonujesz badania?

Edytowane przez krzys111
Opublikowano

Tak mówimy o autoszczepiące wykonywanej przez laboratorium Pana Jędryczko w Gietrzwałdzie. Pobieram próby od krów z problemami i wysyłałam i na tej podstawie jest wykonywana autoszczepionka.

Opublikowano
10 minut temu, RusiL napisał:

Tak mówimy o autoszczepiące wykonywanej przez laboratorium Pana Jędryczko w Gietrzwałdzie. Pobieram próby od krów z problemami i wysyłałam i na tej podstawie jest wykonywana autoszczepionka.

Dzięki. Też tam się wybieram.

Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał:

Dziś poszła kukurydza w pryzmy z niecałych 4 ha dwie pryzmy folia na nie 10 x 34 , drugą 8 x36 ładna sieczkie robi ta katana .

Ja też dzisiaj zgwałciłem niedzielę 🤪

IMG_20220925_190205_480.jpg

IMG_20220925_190110_414.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, krzychu121 napisał:

Bez podania wysokości to ciężko oszacować plon. Jeden może mieć 12x50x0,5 m a drugi 12x50 tyle że na metr wysoka i ten drugi będzie miał prawie dwa razy taki plon a teoretycznie ,, folia taka sama ''

OK 1 m wysoka. To jak ty to pojmasz  ze zrobiłem pryzme na 20 cm wysokość i rozciągnięte na 10 m szerokości by tylko taka folie kupić. 

Edytowane przez robert1226
  • Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, krzychu121 napisał:

Bez podania wysokości to ciężko oszacować plon. Jeden może mieć 12x50x0,5 m a drugi 12x50 tyle że na metr wysoka i ten drugi będzie miał prawie dwa razy taki plon a teoretycznie ,, folia taka sama ''

Jak folia taka sama ? Jeśli 12m będzie w silosie to jest różnica ale na pryzmie przykryte 12m to 12m. Przecież na wyższej pryzmie 12m nie sięgnie tak samo szeroko jak na płaskiej.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@szymon09875 ty tak na poważnie?

Przykładowo w pierwszym przypadku pod folie 12x50x0,5 zakładając że na przykrycie piachem daje się 30 cm z każdej strony. Odejmując więc  60 cm na piach, zostaje 11,4 m foli. Każdy skos ma np 0,6 m długości więc zostaje 10,2 m folii na górze . Więc u podstawy na dole tyle samo tyle że trzeba doliczyć podstawę trójkąta z obydwu stron.  Z trójkąta prostokątnego liczysz podstawę. Tak na szybko to około 33 cm z każdej strony. Więc razem 66 cm. Dodając podstawę mamy ma dole 10.86 cm. Biorąc pole trapezu rownarameinnego. (A+b)*h/2 wychodzi plus minus 5,26. Licząc objętość mnożymy przez długość pryzmy czyli 50 m. Więc daje nam 263 M3. 

W drugim przykładzie 12x50x1. 

Piach 60 cm. Skosy 1,1 m. Więc podstawy u góry zostaje zostaje 9.2 m . Z trójkąta prostokąnego podstawa wychodzi 46 cm. Dodajemy 9,2 +0,46+0,46= 10,12 m. Pole trapezu wychodzi 9.66. mnożąc przez długość mamy 483 M3. 

I niby ta sama folia a pod drugą prawie x2 tyle. Oczywiście ja wziąłem za przykład idealne figury dla szybkiego liczenia. Idąc twoim tokiem rozumowania czyli że folia 12 starcza wszędzie na tyle samo można popruszyc na ziemię 5 cm wysokości sieczki i też przykryć ja folia 12 m. W takiej pryzmie ile będzie towaru? Jedna przyczepa nawet nie wejdzie 

Opublikowano

Ja pindole spoko ale nikt nie robi 0.5m pryzmy wysokiej i szerokiej  na 12m bo to zabójstwo dla siebie. Po pierwsze w ch terenu i chyba bym musiał pol ściany dziennie wybierać żeby nakarmić 😅 ja zawsze podstawę sobie robie 8m zeby mi ta folia 12 starczyla i ten zakład z 30cm byl. Nie wiem czym kto wybiera o po ilu dniach wam zaczyna się w lato grzać jak wybieracie. U mnie skarmiam aktualnie w 5 dni ścianę i jak zaczynam od nowa to nic się nie grzeje ale biorę frezem i w lato nie ma problemu. Jedynie luźne co nie wrzucę łopata z ziemi to siwe się zrobi. Znajomy wali krokodylem to mu się grzeje w ch

Opublikowano

Ty czy ja jak wybierasz dużo do paszowozu to robimy wysoka ale niektórzy biorą ręcznie i mało  i robią niskie więc to nie jest abstrakcja taka pryzma. Dlatego ważne też jest podanie wysokości bo sama długość i szerokość nic nie mówi.  Nawet porównać 1 m wysokości o 1,5 m wysokości to też się różnica ładna robi. Jeszcze zależy kto ile folii daje na ziemię żeby piachem przykryć. Sam się kiedys przekonałem o objętości pryzmy jak znajomy się chwalił że kupił taka sama folie jak ja a miał o połowę mniejszy areał ha niż ja. Jak zobaczyłem ten jego placek i po metrze folii na ziemi z każdej strony pryzmy to dopiero daje wyobrażenie że od wysokości najwięcej zależy. Więc takie podawanie tylko wymiaru folii ma się nijak do plonu 

Opublikowano

Ja dopiero będę przykrywał. Wieczorem tylko krokami przeszedłem długość to mi wyszło ok 50 m. Zaraz będę mierzył i jechał po folię to później napiszę jaka wyszła pryzma z 2,5ha. Wybieram wycinaniem i też staram się żeby ok 0,8 m ściany na tydzień znikało. Wtedy nie ma zagrzewania

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ChiquitaB napisał:

Wycinakiem to i tak ładna nie ruszona ścianą zostaje

Po wycinaku jest ok. Nie wiem jak o freze ale podejrzewam,że na pewno nie gorzej. Tyle, że mam znajomego, który ma wóz z frezem i twierdzi, że sprawdza się tylko w silosie. Jak ma w pryzmie to i tak go ładuje ładowarką. Wg niego powodem jest twardość i równość podłoża 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Ja mam paszowoz z frezem i w pryzmie to qq pięknie idzie. Ja mam opuszczany caly paszowoz bo niektóre sam lemiesz to po prostu trzeba wyczuć żeby ziemi nie skrobać i wprawa przychodzi sama. Ścianą wychodzi piekna twarda.  a podłoże mam i na piachu i na glinie to już trzeba wypracować sposób podjeżdżania jak dłużej pada😅 plus taki ze jak odjeżdżam to zawsze wóz zostawiam niżej i ślady wyrównam za sobą. Sianokiszonke to dam znać jak bale mi się pokończą jak będzie szlo wybierac

Opublikowano

Krzychu121;)  ale żeś Pitagoras odwalił popisówe , ja to biorę miarę i mierze jaka ma być folia bez wzorów i komputera dzwonię i za chwilę jest folia .

A z braku miejsca na długość jestem zmuszony trochę szerszą robić na zimę jest ok .

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Krzychu121;)  ale żeś Pitagoras odwalił popisówe , ja to biorę miarę i mierze jaka ma być folia bez wzorów i komputera dzwonię i za chwilę jest folia .

A z braku miejsca na długość jestem zmuszony trochę szerszą robić na zimę jest ok .

W szkole kamieniami nie rzucałem 😄 ja tak samo biorę miarę i zamawiam taka jaka wychodzi. A tak na poważne chciałem zobrazować co niektórym że nie wszystko jest takie proste jak się wydaje. I że pod takim samym rozmiarem folii można zmieścić znacznie więcej towaru i nie jest to mój wymysł tylko tak twierdzi nauka :) Podobnie się ma z rozmiarem belki. W tym przypadku znacznie więcej osób rozumie  o co chodzi, chociaż niektórzy jeszcze nie pojmują że robiąc belki 150 cm średnicy zmieścimy w nie około 50% więcej materiału niż przy belkach 120 cm. A to przecież tylko 30 cm średnicy wiecej. Czyli 25% względem belki 120 cm. I wolą zapłacić komuś 16 zł za zrobienie belki 120 cm niż 20 zł za zrobienie belki 150 cm. Są stratni 4 zł na sztuce już przy belowaniu a nie mówię o zwozeniu itd. Nie wspominając o tym że belki o takiej średnicy robią zazwyczaj prasy pasowe więc zmieszczą jeszcze więcej materiału niż te dodatkowe 50% wzgledem stalokomorowych 120.