Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, leszek1000 napisał:

Daje radę, ale ten rok nie jest udany. Problem z racicami. Szukam właśnie maty do dezynfekcji racic, macie u siebie coś takiego. Czy tylko wanny ? 

To już mi się podoba, też taki jestem 😂😂

Łoj to tarcia by były pewnie,aż by się iskry sypały 😂.

Sławek ja parę lat temu miałem białko 4,5, jak podupadająca poprzednia mleczarnia bardzo nie chciała żeby składać wypowiedzenie. Wtedy mi zrobili tłuszcz 4,9 i białko 4,5. Cena była piękna ale wypowiedzenie złożyłem następnego dnia. Miałem rację bo jeszcze udziały zdążyłem wyciągnąć a wielu do tej pory za mleko nie dostało 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Możecie się zalogować na IRZ? 

Bez problemu. 

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

u mnie takie było nie że coś kombinowane ...

Wiem. Ja tak dla uśmiechu. Faktycznie że zbiornika mam teraz 3,52 a tłuszcz 4,02. 

A tutaj jeszcze ta krowa, której dane wcześniej wrzucilem, bo akurat wybrałem się na pastwisko

IMG_20220925_100914_484.jpg

Opublikowano
21 minut temu, leszek1000 napisał:

Daje radę, ale ten rok nie jest udany. Problem z racicami. Szukam właśnie maty do dezynfekcji racic, macie u siebie coś takiego. Czy tylko wanny ? 

To już mi się podoba, też taki jestem 😂

wanny. A dlaczego nie chcesz wanny? spełnia swoje zadanie. 

A co z racicami? bakteria? 

Opublikowano
1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

wanny. A dlaczego nie chcesz wanny? spełnia swoje zadanie. 

A co z racicami? bakteria? 

Wrzody. Właśnie musi być mata, bo jeszcze nie mam hali. Jak wpuszczam do doju to krowy biegają jak opętane 😂😂.Na macie będzie łatwiej je wygonić, na oborę. Jak bym załatwił, to co jaki czas robić kąpiel. Jak się robi pierwszy raz, to muszą kilka dni przechodzić? . Jak to u nas wygląda. 

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

u mnie nie na możliwości wypasu 🤷‍♂️ w okolicy już bardzi żadko i tylko małe stada się pasa

No ja nie mam dużego stada. A wypas to chyba najlepsza forma zapewnienia dobrostanu. Pastwisko pod nosem więc czemu nie wypasać. Zawsze to też mniej roboty jak nie ma wozu

3 minuty temu, leszek1000 napisał:

Wrzody. Właśnie musi być mata, bo jeszcze nie mam hali. Jak wpuszczam do doju to krowy biegają jak opętane 😂😂.Na macie będzie łatwiej je wygonić, na oborę. Jak bym załatwił, to co jaki czas robić kąpiel. Jak się robi pierwszy raz, to muszą kilka dni przechodzić? . Jak to u nas wygląda. 

Może te problemy z racicami wynikają z tego samego co białko? 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

No ja nie mam dużego stada. A wypas to chyba najlepsza forma zapewnienia dobrostanu. Pastwisko pod nosem więc czemu nie wypasać. Zawsze to też mniej roboty jak nie ma wozu

Może te problemy z racicami wynikają z tego samego co białko? 

Bardziej w tłuszczem. Skubane sortują. Mimo, że dawka tmru na sitach wychodzi dobrze. Struktura ok, ale zbyt sucha kukurydza powoduje sortowanie. Woda jest dolewana, ale musiałem zwiększyć bufor. Jak miałem na uwięzi to nie było problemu. Na wolnostanowiskowej, racie to podstawa. Jak coś się dzieje, to automatycznie krowa chodzi rzadziej do stołu. Co może powodować kwasicie i koło się zamyka. Została jeszcze profilaktyka racic, czyli kąpiel w preparacie, żeby utwardzić racice. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, slawek74 napisał:

u nas pola/łąki mocno rozdrobnione i po rozrzucane a po wiazać 30 sztuk to już tak lekko nie jest

Każdy robi jak mu wygodnie i lepiej. Pastwiska rozdrobnione to faktycznie niezbyt do wypasu. U mnie, na wsi sąsiedniej, jeden gospodarz wypasa 70 szt i na dodatek rozgania je do dwóch obór. Ale ma do tego zarąbiste psy. Raz miałem okazję widzieć jak zaganiał z pastwiska. On luzik, trzy psy wokół stada i porządek jak w kompanii honorowej😀. Aż się miło patrzyło. Moje też są dość grzeczne i potrafią poczekać spokojnie na uwiązanie ale czasem też im się jakaś głupota przyplącze. A psa dobrego nie mam

3 minuty temu, leszek1000 napisał:

Bardziej w tłuszczem. Skubane sortują. Mimo, że dawka tmru na sitach wychodzi dobrze. Struktura ok, ale zbyt sucha kukurydza powoduje sortowanie. Woda jest dolewana, ale musiałem zwiększyć bufor. Jak miałem na uwięzi to nie było problemu. Na wolnostanowiskowej, racie to podstawa. Jak coś się dzieje, to automatycznie krowa chodzi rzadziej do stołu. Co może powodować kwasicie i koło się zamyka. Została jeszcze profilaktyka racic, czyli kąpiel w preparacie, żeby utwardzić racice. 

I stąd to co powiedziała moja córka. Też wspomniał o kwasicy

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

A nie macie problemu z qadowcami?  Ja wypasam głównie na łańcuchach, bo wszystko zrywają zwłaszcza ci z sąsiedniej wioski, a jeszcze się naroiło  ładnych nastolatek w okolicy, to ściganina od rana do wieczora  w wakacje i łykendy

Opublikowano
16 minut temu, lemik napisał:

A nie macie problemu z qadowcami?  Ja wypasam głównie na łańcuchach, bo wszystko zrywają zwłaszcza ci z sąsiedniej wioski, a jeszcze się naroiło  ładnych nastolatek w okolicy, to ściganina od rana do wieczora  w wakacje i łykendy

U mnie nie. Jest dwóch co latają qadami ale to już chłopaki po 30 tce i nie psocą. Polataja po lasach i łąkach wieczorami i tyle. Nawet nigdzie nie było widać żeby w trawę wjeżdżali. Tylko po dojazdówkach. Większy problem jest z drobnymi amatorami małpek. Codziennie jakąś buteleczkę znajdę na pastwisku

Opublikowano
39 minut temu, leszek1000 napisał:

wrzody to śliskie posadzki (ale masz nowa oborę, wiec pewnie frezowana?) lub jak koledzy  - podkwaszenie - a to już idzie od organizmu i utwardzanie racicy niewiele chyba pomoże 🤔 

W każdym razie kąpiele ekstra sprawa 😁 U nas raz w tygodniu siarczanem, ale mialam kiedys srodek z DeLavala, ktory się robilo kilkadni z rzędu (powrocilam do siarczanu). 

Jak robisz I raz to nie musisz robić kilka dni z rzędu, chyba że mniejszym stężeniem. Próbuj, tak wyrobisz sobie własną opinię 😁 moze odmienną od mojej i czegos ciekawego die dowiemy😁

Opublikowano
slawek74 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/okazja-solidna-polska-waga-pod-zbiornik-waga-do-mleka-wysylka-CID757-IDE9Hfq.html może komuś się przyda

do mnie weterynarz przeważnie przyjeżdża do rozrodu czyli profilaktyka

Taka waga musi mieć atest ? Po zamontowaniu musi przyjechać ktoś z mleczarni żeby obejrzeć i zatwierdzić ?

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Paulina podeslesz jakiś link do tego siarczanu? Do tej pory robiłem gotowymi specyfikami. 

U mnie się lekko podkwasily bo średni mocznik skoczył na ponad 300 i u kilku stuk pojawiły się wrzody 

https://surowcechemiczne.edach.eu/surowce-chemiczne/siarczan-miedzi/?gclid=CjwKCAjw-L-ZBhB4EiwA76YzOf_YTWOZSFhdMgxFgMWQqfHtK3msNR07DS_dYAPCw5E655qq__u_xhoCwtYQAvD_BwE

https://allegro.pl/oferta/siarczan-miedzi-5h2o-worek-25kg-produkt-pl-7693751435

• Thanks 1
Opublikowano

Ja aktualnie jade co 10 dni siarczan 5%+ 5% formaliny. Problem jak u ciebie wrzody. Jest coraz lepiej. Trzeba moczyć bo miękka racica plus caly czas w mokrych warunkach i bez moczenia nie zajedzie się daleko. Maty chyba słabe rozwiązanie bo szybko się zabrudzą. Ja bym próbował solidnie pryskac przy dojeniu. Profilaktycznie mam jeszcze spryskiwacz i na hali jak coś widzę to pryszcze. Miks taki mi zaproponował facet od korekcji bo formalina zabija wszystkie bakterie. Te gotowe mieszanki są słabsze w działaniu.

Na początku myślałem tez o takim paszowozie ale trafił się ten co mam teraz.

• Like 1
Opublikowano

Ja mam wybetonowana wannę z odpływem bo zapewne zauważyłeś to ladnie się cenią za wanny. Robie na wieczór przed dojem wtedy zostaje do rana . Jak jest leń w d*pie i nie nasrały za bardzo w wode to do wieczora zostaje. Przeważnie pipy celują w wodę

• Like 1