Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, EmilPlayP napisał:

Mam do was pytanie, czy jest szansa usztywnić jakoś goleń młodej jałowce przy złamaniu? Rano się budzę, ta grzbietem do góry, zero śladu ale widać, że to złamanie... Narazie bandaż elastyczny i wet dał jakiś przeciwbólowy ale sam powiedział żeby uciekać z nią. Młoda, mięsna belgijka,piękna sztuka, ważona była przy przeprowadzaniu to miała 190 kg tydzień temu.

Ten przeciwbólowy był do pyska? Stoi na tej nodze? Pobiera paszę?

Opublikowano

Domięśniowy dał i zostawił jeszcze na dwa dni, to stało się w nocy z piątku na sobotę i wczoraj był wet, teraz jest luzem w kojcu i wstaje normalnie żre i pije, przednia goleń tylko tak samym czubkiem staje na niej, świeże miejsce i ślizga posadzka swoje zrobiły...

Opublikowano

Ja bym poczekał i poobserwował. Wiosną miałem taki przypadek, że krowa wsadziła tylna nogę pod linkę od zgarniacze. Ta lina zaczepiła jej się między racicami i raciczkami. Był duży problem, żeby ją wyciągnąć. Też w nocy. Nie wiem ile tak stała ale rano już była wyraźnie zmęczona. Na pewno się mocno szarpała. Wet nie był w stanie nic konkretnie powiedzieć. Dał leki przeciwzapalne i przeciwbólowe ale podawane strzykawką do pyska raz dziennie przez bodajże pięć dni i po trzech dniach przerwy znowu pięć dni. Powiedział, że jeśli torebka stawowa nie pękła to wyjdzie. Cielaka porzuciła, ze dwa miesiące kulała ale wyszła i jest teraz znowu cielna. Więc ja bym poczekał. Tym bardziej, że to nie HF. Jeśli przestanie jeść i zacznie chudnąć to wtedy trzeba z nią uciekać. Jednoznacznie i bez wątpliwości stwierdzone to złamanie?

Opublikowano
Karol6130 napisał:

21 godzin temu, ThePerkins napisał:

podsiewac saletra mieszankę gorzowska teraz jeszcze ? , chciałbym nakosic jeszcze bo trawy brakuje A nie wiem czy to urośnie bo małe na razie ...

Za zimno. 

Przeznacz pieniądze z zakupu na wozów na zakup bel. 

Kupisz więcej niż urośnie

żeby był dobry materiał to bym kupił, każdy sprzedaje sam syf ... Jednak nie posiałem bo zimno I chyba serio za późno ...

pawlak2507 napisał:

9 godzin temu, ThePerkins napisał:

podsiewac saletra mieszankę gorzowska teraz jeszcze ? , chciałbym nakosic jeszcze bo trawy brakuje A nie wiem czy to urośnie bo małe na razie ...

Siej nawozy tanie to siej, tylko nie zapomnij na tace dać żeby ciepło się zrobiło jeszcze

A Ciebie piecze coś? , mam nie siać bo drogie I patrzeć się na to jak nie rośnie?. jeszcze problem z bazą paszową mam więc każda belka dobra ...Jak masz tak radzić to się nie odzywaj ;)

Opublikowano

To ja też mam problem z małą jałówka 3 tygodniową. Stoi w klatce i kilka dni temu musiała gdzieś wsadzić prawa tylko nogę i noga jakby wyskoczyla ze swojego miejsca. Wet dziś był gada że nic się nie da z tym zrobić. Ktoś miał takie coś ?

Opublikowano
31 minut temu, danielhaker napisał:

I to nas różni od trzodziarzy i drobiarzy. Na kupnym daleko nie zajedziesz...

Nasz kolega który tu był kiedyś i hoduje białogłowy od 11 lat jedzie na kupnym praktycznie całkowicie 

Opublikowano
46 minut temu, ThePerkins napisał:

żeby był dobry materiał to bym kupił, każdy sprzedaje sam syf ... Jednak nie posiałem bo zimno I chyba serio za późno ...

To kup zwykłe siano. 

Przy sianie wiesz co kupujesz, no prawie. 

Jałówki i zasuszone na siano, krową odjąć trochę sianokiszonki a dołożyć siana. 

Mleka będzie mniej, ale krowy przetrzymasz. 

Ja teraz daje krową ostatni pokos z łąk, z tamtego roku. 

Prawie siano ale dzień brakowało żeby nie owinąć. 

Teraz folia zaczęła się łuszczyć i trzeba uciekać. 

Jałówki jedzą szuwar co kupiłem na pniu. 

Gdybym wiedział że trafię tyle siana i sianokiszonki w tak dobrej cenie to nawet bym tam nie dzwonił z ofertą kupna. 

W tym roku jak nigdy nową kukurydze zacznę po nowym roku 

Opublikowano

kuku zebrałem wszystko to z lekkim zapasem bedzie , zboża 3 ha sieje bo jednak jechać na samym kupnym to słabo. Będzie trzeba to będzie trzeba kupić siano , na razie czekam może coś się trafi dobrego ...

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

A Ciebie piecze coś? , mam nie siać bo drogie I patrzeć się na to jak nie rośnie?. jeszcze problem z bazą paszową mam więc każda belka dobra ...Jak masz tak radzić to się nie odzywaj ;)

Nie umiesz człowieku czytać ze zrozumieniem. Przez to co napisałem można wywnioskować że za późno na nawozy. A tak na marginesie to sieje nawozy nawet po tych cenach bo bez nich to niewiele co urośnie, a że ty przespałeś sprawę i pogodę mamy jaką mamy to Ciebie będzie teraz coś piekło

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, ThePerkins napisał:

kuku zebrałem wszystko to z lekkim zapasem bedzie , zboża 3 ha sieje bo jednak jechać na samym kupnym to słabo. Będzie trzeba to będzie trzeba kupić siano , na razie czekam może coś się trafi dobrego ...

W tym roku doszła dzierżawa i miałem 4,2 ha zboża 7,8ha kukurydzy  Na drugi rok będzie 5,2 ha zboża i 6,5 kukurydzy, niestety 70 ary odeszło i nie udało się też wziąć 4 hektarów 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano

W sumie żeby nie taka susza jaką była to by mi starczylo. już powinienem być po 4 pokosie, A 4 udało się zebrać lucerny 3bele/ ha ... łąki tylko obkosiłem żeby lepiej odbiły I się opłaciło bo teraz bardzo zieloniutkie są

Opublikowano

Też nie rozumiem tego  po co siać zboża gdy objetosciowek jest na styk. Kupić dobre objetosciowki (sianokiszonke) graniczy z cudem a gotowa pelnoporcjowke można wybierać jaka się chce. Wolałbym obsadę zwiększyć i zejść ze zbóż niż uprawiać parę ha na ziarno. Chyba że ziemię dobre to calkiem zrezygnować z krów 

Opublikowano
53 minuty temu, ThePerkins napisał:

No przespałem racja , od końca lipca do tamtego piątku nie było wgl deszczu , faktycznie mogłem dac wtedy saletre

albo mocznika ;)

Czyli mówiłem że na tace za mało dajesz u mnie to samo no i nic na to nie poradzimy

Opublikowano

Też schodzę że zbóż na rzecz objętościowych. Na przyszły rok będzie 8,5 ha kukurydzy i 6 ha lucerny dla 36 krów mlecznych. Dla młodzieży siano z łąk, chyba że jakaś lepsza łąką to wtedy na sianokiszonkę i dla krów. Według mnie lepiej dokupować treściwą bo przynajmniej wiadomo co kupujemy. A tak to jest problem z kupieniem dobrej jakościowej sianokiszonki.

Opublikowano
39 minut temu, slawek74 napisał:

jak by mi brakowało objętoścoowych to nie siałbym wcale zboża bo jest je o wiele łatwiej dokupić jak trzeba to przywiozą do zagrody

Słoma też potrzebna. 

Jak by zrezygnował ze stodoły i garażu to by obietościowych starczyło. 

Siano w dobrej cenie szło kupić, 30-40 zł tyle później za słomę płaciłem.