Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
DANDYS napisał:

bym kupił jednorzedowke ale to więcej stratuje niż ukosze..

no brałem kpl, ugniatanie odwoz i koszenie

Kuhn ma sieczkarnie 1,2,4 rządkowe do ciągnika strona podaje do 4 rządkowe minimalnie 90km maxymalne zapotrzebowanie mocy 140km.

Opublikowano

https://www.olx.pl/d/oferta/sieczkarnia-kemper-champion-3000-CID757-IDQuVhP.html

DANDYS napisał:

no bo nie mam jak. zacząć,tylko bym musiał po kukurydzy jechać

Tak źle z sąsiadem że nieda przejechać

Opublikowano
20 minut temu, pawelmf napisał:

Kuhn ma sieczkarnie 1,2,4 rządkowe do ciągnika strona podaje do 4 rządkowe minimalnie 90km maxymalne zapotrzebowanie mocy 140km.

Kiedyś somsiad miał sipme dwu rzędowa i 140 koni przyduszało w ładnej kukurydzy a szybko nie jechał

Opublikowano
57 minut temu, Karol6130 napisał:

Koszenie kukurydzy z wożeniem i gnieceniem 1400, ale pewnie coś opuści. 

Kolega 800 sieczkarnia jak płacisz odrazu, jak czeka 900.

Za wszystko 1500-1600

Wczoraj mówił że chlopy marudne w tym roku i zdziwione że aż tyle 

Chcieli by płacić za pół roboty teraz a później dopłacić, liczą na tańszą stawkę a tu guzik 

Nie marudne tylko racjonalnie myślący. Jak kukurydza ma od od 0,5 do 2 m i połowa roślin bez kolby to jaki to koszt ścięcia jak sieczkarnia prawie na pusta lata. U nas są działki że hektar kukurydzy wchodzi na forshrita to uważasz że chłop skąpy czy usługodawca chytry? Jakbym miał  kukurydzę  po 3-3,5 metra z piekna kolba to 1500-1600 zł dałbym bez gniecenia bez zająknięcia. 

• Like 3
Opublikowano

Same chłopy chciały stawki hektar. 

Jak było 75 zł za rozrzutnik, przyczepę to drogo było bo wychodziło 750 hektar sama sieczkarnia w dobrej kukurydzy. 

Teraz lament bo nie urosła a tu drogo. 

Też mam pół hektara słabszej. 

Najwięcej co płaciłem to 1500 zł w 2011r. Wtedy kosił kemperem 8 rządków to wyjeżdżał na 6

Jak kukurydze słabe i za drogo to kupić swój.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Karol6130 napisał:

Same chłopy chciały stawki hektar. 

Jak było 75 zł za rozrzutnik, przyczepę to drogo było bo wychodziło 750 hektar sama sieczkarnia w dobrej kukurydzy. 

Teraz lament bo nie urosła a tu drogo. 

Też mam pół hektara słabszej. 

Najwięcej co płaciłem to 1500 zł w 2011r. Wtedy kosił kemperem 8 rządków to wyjeżdżał na 6

Jak kukurydze słabe i za drogo to kupić swój.

Jak będzie drogo to pewnie będzie coraz więcej sieczkarni.  Kwestia czasu i potencjalnego zarobku/zapłaty. 

Według mnie jak najbardziej za mała kukurydzę powinno się liczyć taniej.  To raczej normalna sprawa. 

W Moich okolicach coraz wiecej tego sprzętu. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano (edytowane)

jestem ciekaw u mnie na przyszly czwartek mam zamowione 3 odwozy plus krone bug x 630 nówka sztuka z tym ich systemem ciecia jak shredlage. zobaczymy co wyjdzie. u nas lipa z sieczkarniami nowymi. ten 40km do mnie ma ale na 12ha przyjedzie. jak zadzwonilem do tego co mi zawsze kosil to sie ucieszyl bo mu problem z zalatwieniem 3 odwozu odpadl. Bo tak każdy 3-5 hektarow maks i kolo pryzmy. Miałem mieć 17ha ale dzierżawa mi się wykruszyła w ostatniej chwili a już ziarno miałem kupione. No ale co zrobic

Z tym taniej jak słaba qq zależy od sumienia usługodawcy czy 100zl odpusci. Mi tłumaczyli ze taki skok to nie tyle spowodowany cenami paliw a częściami i olejami ale nie mam nie znam sie

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
2 minuty temu, Nintendo napisał:

Jak będzie drogo to pewnie będzie coraz więcej sieczkarni.  Kwestia czasu i potencjalnego zarobku/zapłaty. 

Według mnie jak najbardziej za mała kukurydzę powinno się liczyć taniej.  To raczej normalna sprawa. 

Tylko to trzeba kupić już teraz, nie czekać na to samo co jest w przypadku RCW

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Tylko to trzeba kupić już teraz, nie czekać na to samo co jest w przypadku RCW

Spokojnie.  Ludzie się namyśla i jak zapłacą ze dwa razy drogo. Parę osób sprzęt dokupi a później będziecie jeździć za pół ceny bo będzie za dużo sprzętu. 

U mnie tego nie brakuje. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Koszenie kukurydzy z wożeniem i gnieceniem 1400, ale pewnie coś opuści. 

Kolega 800 sieczkarnia jak płacisz odrazu, jak czeka 900.

Za wszystko 1500-1600

Wczoraj mówił że chlopy marudne w tym roku i zdziwione że aż tyle 

Chcieli by płacić za pół roboty teraz a później dopłacić, liczą na tańszą stawkę a tu guzik 

Jakby do mnie ktoś przyszedł za 1500 kosić to bym się cieszył. A tak trzeba szykować 1900...

Opublikowano

Tak Ci się tylko wydaje. 

Żeby wyjechać z garażu trzeba było wydać na start około 7000 zł. 

Trzeba się też liczyć z awariami, w sezonie nie jest to tanie. 

Nie ma czasu na szukanie, jeżdżenie. 

Bierzesz co jest dostępne bo jutro może być nie dostępne. 

Kolega żeby przygotować sieczkarnie mengele do sezonu musi ją kupić w listopadzie grudniu. 

Głównie tyle czasu mu potrzeba bo go nie ma za wiele, robi wieczorami itd. 

Po sezonie sprzedaje. 

Ja swojej sieczkarni nie mam, jest to mało opłacalne. 

W okolicy handlarze dyktowali ceny, już trzech zrezygnowało, został jeden co kupił w tamtym roku nową jd. 

Jeździł na dwie 

13 minut temu, Nintendo napisał:

Spokojnie.  Ludzie się namyśla i jak zapłacą ze dwa razy drogo. Parę osób sprzęt dokupi a później będziecie jeździć za pół ceny bo będzie za dużo sprzętu. 

U mnie tego nie brakuje.