Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Niskie? W zeszłym roku jaguar 430 to w tym 220 więcej. Paliwo 3 zł wiecej*40 to 120. Maszyny zdrożały ale nikt nie mówi że się w rok zwróci to ta 100 aż nadto pokrywa ta zwyżkę cen maszyn

To jaki problem? Kup swoją i ogłaszaj się taniej, będziesz miał na pęczki. Z tego co zarobisz zostanie Ci na bułkę i może pasztetową... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Opublikowano
4 godziny temu, leszek1000 napisał:

@pawlak2507 Stosujesz Omega L z liry . Jakie efekty zauważyłeś oprócz lepszego rozrodu ? Wziąłem na próbę i chcę wrzucić do premii energetycznej.

Na pewno lepsza wydajność, krowy nie zjeżdżają z mlekiem tak jak kilka lat wstecz póki tego nie dawałem. Kiedy wprowadzasz krowię tą premię?

Opublikowano
pawlak2507 napisał:

4 godziny temu, leszek1000 napisał:

@pawlak2507 Stosujesz Omega L z liry . Jakie efekty zauważyłeś oprócz lepszego rozrodu ? Wziąłem na próbę i chcę wrzucić do premii energetycznej.

Na pewno lepsza wydajność, krowy nie zjeżdżają z mlekiem tak jak kilka lat wstecz póki tego nie dawałem. Kiedy wprowadzasz krowię tą premię?

kilogram na dzień dajesz? do jakiej wydajności stosujesz?

Opublikowano
35 minut temu, pawlak2507 napisał:

W małych ilościach przed porodem, a potem do zacielenia. Ja daje tłuszcz chroniony plus kukurydza, tylko nie wszystkie chętnie to pobierają. Chociaż nie ma tragedii, chce to poprawić pobranie. Zacząłem tą omege dawać pod pysk. Jak na razie, większość po kilku dniach się przyzwyczaiło. Wiesz ile to ma białka chronionego i energii ? 

Opublikowano
asus921 napisał:

@leszek1000Kiedys miala 15mj nel i 18% bialka, ogolnie dobry produkt o ile sklad sie nie zmienil

Sprawdziłem na stronie liry ma 15,7 mj i 18 %białka. Jak cenowo bo ja daję korektor energetyczny z ekoplon i on ma 10,7 mj może by zmienił

Opublikowano
2 godziny temu, norbert098 napisał:

kilogram na dzień dajesz? do jakiej wydajności stosujesz?

Daję trochę lepiej jak pół kilograma, premię daję do ok. 35 litrów na dzień

2 godziny temu, leszek1000 napisał:

W małych ilościach przed porodem, a potem do zacielenia. Ja daje tłuszcz chroniony plus kukurydza, tylko nie wszystkie chętnie to pobierają. Chociaż nie ma tragedii, chce to poprawić pobranie. Zacząłem tą omege dawać pod pysk. Jak na razie, większość po kilku dniach się przyzwyczaiło. Wiesz ile to ma białka chronionego i energii ? 

Nie wiem musiałbym sprawdzić dokładnie, na Twoim miejscu do tej premii dorzuciłbym jakiegoś białka np. soja albo rzepak ekstrudowany

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

W jakiej cenie ta omega? 

5300 brutto

Opublikowano
21 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Niskie? W zeszłym roku jaguar 430 to w tym 220 więcej. Paliwo 3 zł wiecej*40 to 120. Maszyny zdrożały ale nikt nie mówi że się w rok zwróci to ta 100 aż nadto pokrywa ta zwyżkę cen maszyn

A oleje, części to co nie zdrożały? To się nie liczy w cenę usługi? Za darmo dostają w razie awarii? 

Opublikowano
21 godzin temu, Mateusz1q napisał:

To jaki problem ? Nie wynajmować i nie płacić wgl 

Opublikowano

Panowie czy kreda z mielnika może leżeć na polu pod folia około 1 miesiąc czasu? Za mocno nie naciagnie wilgoci? Czy lepiej zamawiać wtedy jak już będę mógł rozsiewac i od razu po wysypaniu z patelni rozwiezc je po polu?  

Opublikowano

@kewink ja stosuje, tańsza i grubsza jak typowo ta zielona na pryzmy.

U nas jeden 1450 z 2 odwozami i ugniataniem ale cena do 1km. Powyżej doplata.

Inny nowym kronem 680 z tym systemem jak shredlage 1500 plus gniecenie 100zl a 3 zestaw dodatkowo 100zl bo 4km w jedną stronę to przy dwóch przestój by mial.

Myślę co wybrać.

Opublikowano
Dnia 4.09.2022 o 10:01, Mateusz1q napisał:

Kup swoją i rób usługi jak taki biznes na tym 😉

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

@kewink ja stosuje, tańsza i grubsza jak typowo ta zielona na pryzmy.

U nas jeden 1450 z 2 odwozami i ugniataniem ale cena do 1km. Powyżej doplata.

Inny nowym kronem 680 z tym systemem jak shredlage 1500 plus gniecenie 100zl a 3 zestaw dodatkowo 100zl bo 4km w jedną stronę to przy dwóch przestój by mial.

Myślę co wybrać.

Właśnie tak sobie myślałem że tu już ktoś kiedyś pisał o takich siatkach tylko nie pamiętałem kto 😅 Twoje też z Radomia od tego gościa? Te zielone to taka typowa siateczka i tam myszy raczej nie siedzą pod nią, a ta na zdjęciu wygląda jak materiał z dziurkami żeby tylko myszy nie chciały pod nią zadomowić się bo będzie jeszcze więcej problemu niż z psami.

Opublikowano (edytowane)

miałem 12 x 70 ,jedna wzdłuż drogi . Paszowóz na drodze na suchym ,a traktor tygodniował nie wyjeżdżając z pryzmy [błocka] . Nie bardzo rozumiem  z tym co mogłoby się stać . U mnie na lekkim spadzie ,pobieranie od dołu i naokoło rowek co by woda nie podeszła w pryzmę  . Oczywiście pryzma w jeden ,czy dwa dni ,z rozkrywaniem i dokładkami nie miałem doczynienia

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Koszenie kukurydzy z wożeniem i gnieceniem 1400, ale pewnie coś opuści. 

Kolega 800 sieczkarnia jak płacisz odrazu, jak czeka 900.

Za wszystko 1500-1600

Wczoraj mówił że chlopy marudne w tym roku i zdziwione że aż tyle 

Chcieli by płacić za pół roboty teraz a później dopłacić, liczą na tańszą stawkę a tu guzik