Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Optimus napisał:

Tę krowy to męka a najgorsze te wstawanie rano ja o 6 ledwo wychodzę wcześniej to pier**le jeszcze trochę i koniec tej męki 

Co będziesz robić bez krów? Opasy czy sama roślinna?

Opublikowano

Opasy wolę nie mieć kasy i chować 100szt opasa niż doić te 40 ogonów i też tej kasy nie widzieć i nie móc jej wydać na żadne przyjemność bo tylko rano wieczór obora 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem przyzwyczaiłem się, po imprezie to czasami ciężko bo wtedy zona spi jak dluga i nie do życia a ja jak zombie chodzę. W sumie to wolę tak rano wstać i rano szybko poogarniane niż spac dłużej i siedzieć do obiadu w oborze. A tak można jeszcze w dzień na spokojnie sobie gdzieś jechać

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

U mnie po 3 dniach idzie. Wtedy na hali premia idzie. Mnie mecza o zrobienie 2 grup ale to mega upierdliwe u mnie by było. Na razie obcinamy pasze na paszowoz aby nie zataczać końcówki a więcej idzie na hali we wiaderkach. Mniej upierdliwe niż grupy. Wiem że grupy fajna sprawa ale przy 45szt robic dwie różne pasze to też lipa bo kupe czasu schodzi i bym chyba z obory nie wychodził. Co do stacji paszowej to myslalem tylko na hale udojowa nad zwykła na sznurki. Kumpel ma i fajne tanie rozwiazanie

Ja i na mniej sztuk robiłem 2 dawki, robisz słabsza grupę wysypujesz i tylko dorzucasz to co dla lepszej grupy do wozu 5 min i gotowe. a pytanie do osób które zamawiają srute rzepakowa całymi autami, orientujecie się jaka różnica cenowa luz i big bag przy zakupie całego auta? i gdzie podlaskie/mazowieckie najlepiej zamówić teraz srute?

Opublikowano
20 godzin temu, Optimus napisał:

Tę krowy to męka a najgorsze te wstawanie rano ja o 6 ledwo wychodzę wcześniej to pier**le jeszcze trochę i koniec tej męki 

Dokładnie 

Opublikowano
21 godzin temu, Optimus napisał:

A jak byś miał inną robotę to spał byś do południa? Bez przesady biadolicie nad tymi krowami, kazał wam zostawać na gospodarce czy jak?

2 minuty temu, szymek napisał:

na olx gość się ogłasza z śruta sojowa własnej produkcji za 1650zl tona. miejscowość stok lacki,ktoś coś wie na jego temat?

Dzwoniłeś do niego bo może mu się cyfry pomyliły często tak jest że w ogłoszeniu cena piękna dzwonisz a tam dwa razy tyle

• Like 3
Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Jaką mieszankę traw na nizinny TUZ III klasy polecicie? Zasobność wody dość optymalna. Raczej bez motylków, bo przy wyższych dawkach azotu długo nie radzą sobie

najwyżej symboliczne 5%

Poszukaj jakiejś mieszanki z dużym udziałem kostrzewy trzcinowej miękkolistnej

Opublikowano
danielhaker napisał:

Jaką mieszankę traw na nizinny TUZ III klasy polecicie? Zasobność wody dość optymalna. Raczej bez motylków, bo przy wyższych dawkach azotu długo nie radzą sobie

najwyżej symboliczne 5%

''na dębowicy'' kup

Opublikowano

Jakie ceny u was Jalowek wysokoscielnych ? Mam 6 sztuk HF, HFxRW, HFxNRF. Wystawilem po 8200 i telefonow brak. Z tego co widze w okolicy nawet po 6000 wystawione.

Tylko gdzie tu jest sens jak za jalowke, ktora nie chciala sie zacielic ostatnio mi wyszlo 7tys na mieso... Chyba jednak jakos trzeba je zmiescic...

Opublikowano
asus921 napisał:

Jakie ceny u was Jalowek wysokoscielnych ? Mam 6 sztuk HF, HFxRW, HFxNRF. Wystawilem po 8200 i telefonow brak. Z tego co widze w okolicy nawet po 6000 wystawione.

Tylko gdzie tu jest sens jak za jalowke, ktora nie chciala sie zacielic ostatnio mi wyszlo 7tys na mieso... Chyba jednak jakos trzeba je zmiescic...

skąd jesteś?

Opublikowano

Ja jestem w poludniowej wielkopolski. Juz dawno mowilem, ze tutaj to tylko wozic cielaki, a wywozic jalowki. Te za 6000 to raczej bez oceny, ale i tak przy tej cenie zywca i cielaka to jak za darmo moim zdaniem.

Opublikowano

ja tydzień temu sprzedałem za 7500, ale to była krzyżówka montbeliardexhf ,czysty hf po 8500 bym cenił. W mojej okolicy każdy leci do Konrada po 10000 za sztukę płaci a u lokalnych rolników za 7500-8500 to mówią drogo 😃