Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 15 do 10 za badanie zależy od ilości sztuk i więcej tym taniej, no i jak dobre ułożenie płodu to nawet w 2 msc określi płeć  :)

Z Blattin biorę tylko tłuszcz chroniony , bo tylko oni mają z tych co biorę pośredników, był jeszcze jeden , ale GMO a trza NON GMO. 

http://www.blattin.pl/produkty,287,blattin_lacto_sweet.html tu jest o jego zaletach , więc @Krowiarka według mnie to duża zasługa obory i pewnie paszy , ostatnie 2 sezony były b. dobre.

Opublikowano

Stosujecie jakiś środek przeciw grzybom w kiszonce z kukurydzy? W niektórych miejscach pojawiają się takie małe kawałki niebieskiej pleśni ( 1 cmx1cm). Pryzma porządnie została dognieciona. Myślałem że to właśnie przez słabe ubicie ale ostatnio czytałem artykuł w top agrar że w tym roku przez częste opady i późne terminy zbioru to na kolbach zaczął pojawiać się grzyb. To by się zgadzało bo zaobserwowałem to oglądając kuku jak jeszcze rosła 

Opublikowano

mk4922 ja zadnych srodkow przeciw temu nie stosuje. nie posiadam wiedzy jakie szkodliwe skutki sa tych grzybow w kiszonce ale powiem ci ciekawostke ze jeszcze moj ojciec jak prowadzil gospodarstwo(ja pomagalem bylo to z 15 lat temu) mial krowe z ostrą ketozą. krowa przestała jeść, ani siana ani słomy ani kiszonki nic zero null. I tu się zaczyna ciekawostka, ojciec jak dawał kiszonkę to tych pleśni niebiesko-zielonych nie odrzucał i właśnie ta krowa zaczęła jeść tą zapleśniałą kukurydze.  No i pomału wyszła z tej ketozy.

U mnie za USG 20zł jak tak patrze jak o tym piszecie to patrze że mam bardzo drogo.

Krowiarka co do grupowych zacieleń to u mnie miałem już 3 razy takie fale. Przez 2-4 miesiące może jedna max dwie sztuki cielne a reszta na powtórkach. I nagle na tej samej paszy nie zmieniając nic w żywieniu ani sposobach zacielania czy czegokolwiek innego bum na 1 miesiąc 10 wycieleń (razem z jałówkami) przy stadzie 30 sztuk krów. I na ogół jest miesiącem przełamującym jest listopad albo grudzień.

Opublikowano

Dni się robią dłuższe w marcu, jest więcej słońca może dlatego krowy łatwiej się zacielaja i mają lepsze ruje. U mnie w grudniu jest 6 wcieleń, styczeń 2,luty 2 i potem spokój aż do sierpnia. Kocioł będzie wrzesień, październik w przyszłym roku ale specjalnie je trochę przedstawiłem bo zawsze jak są premie koncoworoczne u mnie pół stada  stoi sucho

Opublikowano

Znaczy sie miesiacem przelamujacym niepowodzenie w zacieleniach. Czyli jak u mojego stada to wlasnie jakos tak dziwnie dziala bo akurat najkrotsze dni. Chociaz w ubieglym roku zmienilo sie to wczesniej bo wycielenia byly maj czerwiec. Wszystkiego chyba z 17 z czego 10 to jalowki. 

A co do tego to lepsza historia. Zawsze jalowki zacielamy w  wieku 15 miesiecy. Niektore pozniej bo potrafia nie zalapac. I mielismy 10 jalowek na 2 miesiace tak jakby wiekiem. To z zona se pomyslelismy tak ze zacielimy jedna. Za 3 tygodnie druga z kolejne 3 tyg nastepna itd. No i wyszlo ze wszystkie 10 i tak wycielyly sie w 2 miesiace z tym ze 3 misiace pozniej niz planowalismy pierwsze wycielenia.

Opublikowano

wojtazz Też nie zaobserwowałem jakiś szkodliwych skutków dawania takiej kiszonki. Niby nie ma tego dużo ale wolałem się dowiedzieć czy jest to bardzo szkodliwe 

Opublikowano

A mógłbyś wrzucić jalkieś zdjęcie takiej jałówki? Bo chciałem spróbować pokryć  w sobotę taką nie całe 14 mies i jakaś dziwnie mała mi się wydawała więc odpuściłem, chociaż ponad 1,3 m już ma to co do masy nie jestem pewny. A wy jak określacie masę jałówki do krycia.

Opublikowano

Dzięki za informacje. Staram się odrzucać co się da ale jest to uciążliwe żeby wszystko wybrać. 

Opublikowano
4 godziny temu, logan3512 napisał:

A mógł byś powiedzieć jaka wysokosc nawprost przednich nóg powinna mieć jalowka do krycia

Moim zdaniem bardziej powinno się patrzeć na jej ogólna posture i dobierać odpowiednie byki do ich krycia. Te na zdjęciu maja coś koło 130-140 cm

• Thanks 1
Opublikowano
ma ktoś może rozporządzenie dotyczące jakości mleka skupowanego w klasie ekstra?
Opublikowano (edytowane)

pedro2 ale od krowy czy jałówki? I druga sprawa czy byczki czy jałóweczki czy mieszane?

Słyszeliście o czworaczkach żywych i same jałóweczki? na you tubie filmik widziałem. Fakt stara sprawa sprzed 2 lat ale to słabsze prawdopodobieństwo niż w lotto wygrać

Chociaż mój weterynarz powiedział że u jednego gospodarza jak dał mocniejszy hormon na jajeczkowanie to trojaczki wyszły xD

Edytowane przez wojtazz