Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli 3 to dobre krowy, 4 też nie są złe. 

Wszystko zależy od możliwość wytworzenia pasz obietosciowych w gospodarstwie. 

Pomijając już wiedzę, doświadczenie i genetykę. 

9 minut temu, Troker1979 napisał:

Oki ale doić od 20u kilku krów często poniżej 200l (4 udoje) to chyba coś nie tak. 2 - 3 krowy tyle daje.

Opublikowano
Supersebusiek napisał:

U nas w okolicy jest jeden co ma 500 litrów od 70 krów na 4 udoje , krowy hf , ale żywić nie ma czym .

taniej zdrowiej by było sprzedać połowę i więcej by dały 😜 nie daleko odemni jak były jeszcze limity sprzedali z obory 20szt a zostało jeszcze 125szt i mleko poszło w górę i dopiero redukcjia o kolejne 20 zmiejszyła dostawy by nie płacić kar

Opublikowano

Co my tu się znamy jak tyle daje to można ją doić raz na dwa dni czyli najlepiej przed odbiorem i teraz policzcie dojenie raz na dwa dni czyli jedno mycie na dwa dni , zbiornik też pochodzi tylko kilka godzin , policz wodę prąd , robotę to ja nie wiem czy on lepiej nie wyjdzie na tym jak my co krowy dają po 20 parę litrów na dzień  ☺️.

• Like 1
Opublikowano

sąsiad potrafi doić 3 razy na dwa dni 🤦‍♂️ albo 12 razy w tygodniu 😁

Karol6130 napisał:

@slawek74

Z czego robisz śrutę do jałówek? 

Co dodajesz? 

Jak długo może poleżeć w silosie?

ze zboża 😁 to co dla krów pszenżyto pszenica i kukurydza dwa miesiące i czasem dłużej

Opublikowano
27 minut temu, Supersebusiek napisał:

U nas w okolicy jest jeden co ma 500 litrów od 70 krów na 4 udoje , krowy hf , ale żywić nie ma czym .

Jak dostają tylko wodę i słomę i 500 dają to on jest rekinem biznesu

Opublikowano

To może lepsze je, mniej zjedzą i wypiją 😂

5 minut temu, slawek74 napisał:

sąsiad potrafi doić 3 razy na dwa dni 🤦‍♂️ albo 12 razy w tygodniu 😁

ze zboża 😁 to co dla krów pszenżyto pszenica i kukurydza dwa miesiące i czasem dłużej

Dodatki jakieś? 

Opublikowano

przyjedź do mnie. troche taniej sprzedam. bele całkiem podobne.

Opublikowano
1 godzinę temu, Supersebusiek napisał:

To mnie chłopie podbudowałeś, bo się martwiłem że mam mało od moich aktualnie 18 sztuk w doju - 700l  😜

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

1 godzinę temu, Supersebusiek napisał:

To mnie chłopie podbudowałeś, bo się martwiłem że mam mało od moich aktualnie 18 sztuk w doju - 700l  😜

jak mocno obdojone to jeszcze ujdzie gorzej by było jak to szczyt . U mnie teraz odbijam się od dna na weta w styczniu 2.5tys nie licząc kota (1.2) 🤦‍♂️

pawlak2507 napisał:

To co Ty tym krowom dajesz że w niedojadach tyle witamin jest

przyjedź zobacz 😁 wszystko co potrzebne 😉😁

Opublikowano

Bogaty z Ciebie facet jak witaminy w niedojadach masz, a tak na marginesie kiedyś jeden znany hodowca z Wielkopolski na spotkaniu powiedział że krowa ma zjeść wszystko co ma do zjedzenia i dopiero dajesz następny wóz a wydajność jak mnie pamięć nie myli miał coś ok. 13 tys. więc się chłop znał 

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

jak mocno obdojone to jeszcze ujdzie gorzej by było jak to szczyt . U mnie teraz odbijam się od dna na weta w styczniu 2.5tys nie licząc kota (1.2) 🤦‍♂️

Najwięcej średnią ze zbiornika od sztuki na dzień miałem 23l, taka mądra Pani żyweniowiec z federacji powiedziała kiedyś, że jak trawy z gleb 5 i 6 klasy to będzie ciężko z dobrą wydajnością. Jest jeszcze co robić przy żywieniu i genetyce, ale raczej tych 8,5 tys od krowy nie przeskoczę. Taki plus, że wet ze mnie za dużo zarobku nie ma. Nawet tych powtórek zacieleń jak na lekarstwo. Kiedyś znajomy się chwalił że wydajność prawie 11tys, ale na weta obliczył że 8tys na miesiąc to ja dziękuję...

Opublikowano

Powiedz tej mądrej Pani że się myli dużo gospodarstw ma dobre wydajności powyżej 10 tys na słabych glebach, jak masz zadbane ziemie to siejesz lucernę samą czy z kupkówką np. kto jak woli i jak na kuku nie będzie wielkiej suszy i zbierzesz objętościówkę w odpowiednich fazach to już masz dużo z nich mleka także książka jedno a doświadczenia z lat pracy drugie

Opublikowano

U mnie też sianokiszonka torfy, trochę lucerny oczywiście wszystko w pryzmie, żywieniowców już nie słucham tylko tak wg wyników mleka sobie koryguje co im dawać, no i już aktualnie udało się przebić 28l od sztuki i z mlekiem są bardzo stabilne tylko co gorsza na stado 32 krów może 7 to krowy cielne a reszta albo ma ruje i ciągle powtórki albo wgl nie mają 😶 wydaje mi się że muszę ziarno qq im dawać jeszcze ale sam nie wiem 

• Like 1