Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, michalcium napisał:

U mnie kiedyś było tak po wycieleniu czysta krew po udoju przeszlo samo ale mleka po tym juz niezbyt było trzeba po doju ręcznie jeszcze podajać bo skrzepy potrafią przytykać kanał strzykowy

Od porodu to już minął miesiąc. Czasem się krew pojawiła w jednej ćwiartce, pewnie po jakimś urazie, ale nie we wszystkich na raz. Dziś jest lepiej, ale jeszcze tykwa leci. 

Dziś miałem kolejną nietypową sytuacje, bo krowa porażenia dostała przed samą akcją porodową. Trzeba było kroplówkę dać i dopiero wszystko dalej ruszyło w miarę normalnie. Tylko cielak dziwny się urodził. Z białymi oczami. Jakby ślepy był. 

Opublikowano
6 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Ile płacicie teraz za korekcje? 40zl od szt facet woła, znajomy polecił że dobry i tyle, nie wiem skąd i kto🤭

25zł już ponad 3 lata działamy. A wcześniej kto robił u Was? i czemu już go nie chcesz?

Opublikowano
6 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Ile płacicie teraz za korekcje? 40zl od szt facet woła, znajomy polecił że dobry i tyle, nie wiem skąd i kto🤭

Mi ostatnio wyszlo 27zl od sztuki ze wszystkim, w tym 2 opatrunki.

Opublikowano (edytowane)

Nie podobał mi się ostatni korektor. Robic robil ale jak coś było to nic nie mówił nie wytłumaczył a człowiek wszystkiego nie wie. Poskrom mieli samorobke ze jak dziksza sztuka weszła to myslalem ze sie rozpadnie bo śrubki z niego leciały. Też brali 25zl / szt plus opatrunek 20zl

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.01.2022 o 18:35, ukaszProcho napisał:

Nie da się do ciebie wysłać prywatnej wiadomości 

Wpisz sobie firmę Mechlex oni mają bazę koło Łowicza jałówki i krowy z importu  od nas brali i chwalą 

16 godzin temu, ukaszProcho napisał:

Ktoś wie gdzie to produkują bądź czy jest to dobry towar? Nie mówię że najlepszy. 

Ta folia Eco żółta nada się na pierwszy pokos żeby do zimy go skarmic?

331f1d49413b8a2ae50d25d14b73.jpeg

Robiłem 3 pokos tą Eco tylko firmy nie pamiętam do dzisiaj jest ok z tego drugiego sąsiad brał i też sobie chwali 

Screenshot_20220126_070513_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20220126_070951_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
10 godzin temu, Leszy napisał:

Widać szczepionka na to coś, działa tak skutecznie jak ta na covid........

nie martw się, to nie musi być bvd. Mi się raz urodził byczek pokoslawiony, do gory ciagle "patrzył" ślepy był, od miednicy w dół wszystkie stawy nieruchome. Zrobiliśmy wtedy pelne badania krwi zanim go uśpiliśmy i nic nie wyszło. Jeden taki odosobniony przypadek to nie jakiś wyrok :)

• Like 1
Opublikowano

Też się trafiały u mnie z białymi oczami nawet jedną cieliczkę zostawiłem z takimi białymi plamkami bo od dobrej krowy była . Teraz ma rok i po tych białych oczach nie ma śladu, nie wiem co to było... 🤔

danielhaker napisał:

Ruja w 29 dniu laktacji, zacielacie czy w następnej rui? Wydajność 45l

Ja bym czekał 🙂 chyba że sztuka która ciężko się zaciela to próbuj bo po tych wczesnych rujach często łapią

Opublikowano
14 minut temu, danielhaker napisał:

Przy następnej bo mleko jak się zacieli spadnie a i w pierwszej tak wcześniej szkoda nasienia bo pewnie się nie zacieli.

Opublikowano

No właśnie szkoda by było skracać aż tyle laktację. To jej druga, w pierwszej chyba za raz załapała. Chyba przeczekam. Dziś kryłem taką samą, w 26dniu miała pierwszą, dziś w kolejnej jest idealnie

Strongman napisał:

14 minut temu, danielhaker napisał:

Przy następnej bo mleko jak się zacieli spadnie a i w pierwszej tak wcześniej szkoda nasienia bo pewnie się nie zacieli.

Właśnie mówią że pierwsza tak wczesna jest bardzo płodna, bo ciałko powstało jeszcze w zasuszeniu jak była wypoczęta. Jeśli coś pokręciłem to Paulina poprawi 😋

Opublikowano (edytowane)

A mi się wydaje ze w pierwszej jest mniejsze prawdopodobieństwo zajścia niż w drugiej bo wszystko musi się ustabilizować, wrócić do normy po poradzie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
danielhaker napisał:

Właśnie mówią że pierwsza tak wczesna jest bardzo płodna, bo ciałko powstało jeszcze w zasuszeniu jak była wypoczęta. Jeśli coś pokręciłem to Paulina poprawi 😋

dokładnie jak mówisz najlepiej by kryć przed 60dniem

Opublikowano

Witam panowie,

Wywar browarniany w balotach zawartość białka ok 7 %  450 zł tona 

Wywar kukurydziany w balotach 12%  630 zł tona 

Ceny netto 

Co będzie lepsze żeby podnieść białko po wycieleniu? Według moich obliczeń z kukurydzy białko wychodzi taniej dobrze mówię? 

Wiem że luzem byłoby taniej ale nie posiadam wozu paszowego ani miejsca na pryzmy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

a nie możesz wziąść po trochu jednego i drugiego i przetestować ?

No nie bo to w dwóch firmach jest. Wezmę kukurydziany krowy zjedzą napewno mam po wycieleniu powinny ruszyć. 

Edytowane przez ukaszProcho
Opublikowano
5 godzin temu, ukaszProcho napisał:

Witam panowie,

Wywar browarniany w balotach zawartość białka ok 7 %  450 zł tona 

Wywar kukurydziany w balotach 12%  630 zł tona 

Ceny netto 

Co będzie lepsze żeby podnieść białko po wycieleniu? Według moich obliczeń z kukurydzy białko wychodzi taniej dobrze mówię? 

Wiem że luzem byłoby taniej ale nie posiadam wozu paszowego ani miejsca na pryzmy

Nie lepiej dorzucić rzepakowej ? Policz dobrze bo te wywary opłacalne jak sie weźmie wywrotke