Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kierownik napisał:

Też bym kupił. Też łódzkie ;) najlepiej jałówki z terminami na kwiecień. 4-5szt

ukaszProcho napisał:

Panowie 

Kupię jałówki wysokocielne, krowy pierwiastki ok 6 szt  

Lokalizacja łódzkie 96-525. W jak najbliższym obrębie

Pozdrawiam

https://youtu.be/86eqMJmeJeM

Opublikowano

Hej, zdążyło się u was aby krowa nagle dostała krwi w każdej ćwiartce? Był nawet lekarz akurat w czasie udoju, i powiedział, że to może być jakieś zapalnie naczyń, i samo przejdzie. Nie ma sensu podawać leków. 

Opublikowano

Krył ktoś tym byśkiem? W szepietowie na wystawie rozmawiałem przy kieliszeczku z przedstawicielem top genu który obsługuje Cieszymowo i mówił że sporo go biorą, czekałem na sexowanego od października, dziś mój przedstawiciel piotrek zadzwonił że jest dostępny ale 140-150 zł porcja. 

Screenshot_20220124-203535.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, Leszy napisał:

Hej, zdążyło się u was aby krowa nagle dostała krwi w każdej ćwiartce? Był nawet lekarz akurat w czasie udoju, i powiedział, że to może być jakieś zapalnie naczyń, i samo przejdzie. Nie ma sensu podawać leków. 

U mnie kiedyś było tak po wycieleniu czysta krew po udoju przeszlo samo ale mleka po tym juz niezbyt było trzeba po doju ręcznie jeszcze podajać bo skrzepy potrafią przytykać kanał strzykowy

Opublikowano

Od urodzenia do zasuszenia, spojrzenie na gospodarstwo i jego problemy, pomoc w odchowie, diagnoza ewentualnych problemów. Np. pomoc w odvzytywaniu raportów z probnego doju, pomoc w odczytywaniu wyników wyceny buhajów, czytanie katalogów buhajów . 

Ogólnie to wszystko co wiem plus 13 lat pracy przy krowach - jestem do dyspozycji osobiście przez jeden dzien w goapodarstwie lub online przez tydzien. 

To tak z grubsza.

Pieniadze dla WOŚP

Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985, dlaczego dopiero teraz dowiedziałem się o stronie na fb 🧐. Już polubiłem 😅.  
Dlaczego w musli nie ma teraz pełnego ziarna kuku? Przecież mówi się ze pełne ziarno pobudza układ trawienny cielaka i lepiej rozwija. I tylko cielak potrafi strawić całe ziarno

Edytowane przez Wojtek98
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

@Wojtek98 sami jesteśmy sobie winni można tak powiedziec :) konsument nie chcial calego ziarna i producenci stawiają na ekstrudowane lub prażone. Ale jeszcze można spotkać musli z całym ziarnem :)

Konsument=cielak 🙈. To raczej hodowcy 🤭.  Jak zaczęła się Pani przygoda z rolnictwem i krowami? 

Opublikowano

@damianzetor9540 zależy jakie duże cielęta Ci się rodzą. Ja mam dwie malutkie i 8 dużych. Wez pod uwagę, że to derka do 3ciego tygodnia. 

Jak dla mnie najlepsza na razie to DeLaval, super solidne wykonanie, nie była jeszcze zszywana, paski nie wadzą o pępowinę, dobrze się pierze, ciepła i jednocześnie odprowadza dobrze wilgoć. Polecałabym szczególnie jesli cielęta są w budkach na dworze, bo jest podszyta polarem.

Na drugim miejscu i chyba najbardziej dostępne te Premium czarne z żarówiqstymi zoltymi paskami. są grube, dobrze utrzymują.ciepło. Choć.już kilka razy byly szyte. 

Nie polecam tych najcienszych, rownie dobrze mozesz cielakowi zalozyc swoją kamizelkę.

Ja mam rozmiar 74cm

i kupowałamna zootechnika.czy coś takiego 😊😊😊

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Ile płacicie teraz za korekcje? 40zl od szt facet woła, znajomy polecił że dobry i tyle, nie wiem skąd i kto🤭

25 zł od sztuki. Jak im pomagałem wprowadzać itd to policzyli 22 zł 

Opublikowano

Powyżej trzeciego tygodnia zakładam, że już zwacz działa ładnie i ogrzewają się "od środka".  

4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Ile płacicie teraz za korekcje? 40zl od szt facet woła, znajomy polecił że dobry i tyle, nie wiem skąd i kto🤭

mow kogo Ci polecił 😁😁😁