Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Łolek napisał:

Do dalszej hodowli ten co sprzedawal 39 lat  w tym roku matka mu zmarła  on po operacji na przepukline żona do obory nie, ojciec też  coś  ze zdrowiem wychudl jak wiór i tez tera w szpitalu aż strach pomyśleć bo może  tak być  u wszystkich 

Zresztą jak co to nie będę  sie wahał 

No tak bywa niestety , każdemu może się noga podwinąć, dobrze jak jest dobrze 🤷‍♂️

Dlatego zawsze mnie dziwią ludzie którzy tak prąd do przodu, obory za miliony i setki krów itd  ,a życie i zdrowie jest ulotne jak bańka na wietrze 

Opublikowano

obora na setke krów to jest w miare rozsądne , gorzej mie dziwią ci co mają takie obory i budują kolejną żęby mieć 300 krów , ogólnie z pow . 50 krów z własną ziemią da się utrzymac rodzine dość dobrze i raczej w najbliższych 15-20 latach to sie nie zmieni .

Opublikowano
55 minut temu, Ursus932 napisał:

No tak bywa niestety , każdemu może się noga podwinąć, dobrze jak jest dobrze 🤷‍♂️

Dlatego zawsze mnie dziwią ludzie którzy tak prąd do przodu, obory za miliony i setki krów itd  ,a życie i zdrowie jest ulotne jak bańka na wietrze 

To nawet nie chodzi o powiniencie nogi poprostu małe  nie przejazdowe obory i taczka i wszystko ręcznie jakiś czas i czlowiek szrot

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, aniadee napisał:

I rozciął taki otwór, gdzie włożył rękę i tam wszystko robił. Ja nie dałam rady na to patrzeć bo strasznie sie bałam tego. Jestem zbyt wrażliwa na ból nawet nie swój.

Lekarz przyjechał do kolegi do wypadniętej macicy u krowy, a tam cała rodzina wrażliwa na takie widoki 🙆‍♂️ Na dworze +34, wiatru zero, w oborze drzwi i okna pozamykane żeby broń Boże przeciągów nie było, a on bez pomocy jeszcze w tym foliowym fartuchu :ph34r: mówił że myślał że zejdzie tam szybciej niż ta krowa. Koniec końców nie udało się uratować, bo brakowało ludzi do sprawnej pomocy

Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał:

Z tymi macicami to zależy od ,,żywotności ''krowy  . Krowa wypycha macicę ,właśnie zaczyna ,za 20 - 25 min wet jest ,,,głupi jaś'' ,otcytoxyna w żylę na skurczenie macicy ,i wet mówi będzie problem ,macica się nie obkurcza ,słabo to widzę , I razem skończyli ,wet z macicą ,krowa z żywotem . Temat ze  środowej nocy.. A inna leży grom wie od kiedy ,muchy latają ,wstanie i we dwóch wpychanie ,bo już jeden się poddał ,i ok .

Agrafki jej załóż i nie będzie wypychać. Mam chyba 2 sztuki które ratowaliśmy tymi agrafkami

Opublikowano
3 godziny temu, Łolek napisał:

U mnie na wsi przedwczoraj chlopak sprzedał  całe stado dojnych nie duże bo ze25 sztuk ciekawe czy będą  kolejni

Raczej w drugą stronę nie będzie. Nowego stada nikt nie założy. 

Opublikowano

Macicę to sami wkładamy, letnia woda polać, przescieradlo czyste albo jakiś ten co na stoły stare baby kładą i powoli zaciśniętymi pieściami. Jak nie idzie to trochę olejem i dalej. Żeby nie parła to albo gorzały jej z pół litra albo rurkę w gębę. Jak już włożona to agrafki albo Zaszyć tasiemką nie daj Boże dratwą. Wczoraj szyliśmy z wetem u znajomego jalowki pogryzione to najpierw Gospodarz uciekł, później syny się porzygali, no i gosposia przymdlala 😂

Przed chwilą, Leszy napisał:

Raczej w drugą stronę nie będzie. Nowego stada nikt nie założy. 

Rozsądnie i z zapasem ziemi mogę zaczynać znów od zera 😉

Opublikowano
10 minut temu, danielhaker napisał:

Lekarz przyjechał do kolegi do wypadniętej macicy u krowy, a tam cała rodzina wrażliwa na takie widoki 🙆‍♂️ Na dworze +34, wiatru zero, w oborze drzwi i okna pozamykane żeby broń Boże przeciągów nie było, a on bez pomocy jeszcze w tym foliowym fartuchu :ph34r: mówił że myślał że zejdzie tam szybciej niż ta krowa. Koniec końców nie udało się uratować, bo brakowało ludzi do sprawnej pomocy

Jak można być wrażliwym i chować bydło? Zawsze coś się stanie i trzeba ręce ubrudzić. Porodu też nie odbierają, czy to ich nie rusza?

Opublikowano
12 minut temu, danielhaker napisał:

Nie to u mnie nie jest tak źle. Podać wodę,  prześcieradło to tyle jeszcze potrafię 😉 a bliżej tego wszystkiego brat pomagał. U mnie udało się obie krowy uratować na szczęście. Sprawnie to poszło.

Opublikowano

Nie no nic nie sugeruję oczywiście, tylko tak mi się sytuacja przypomniała ;) Wiadomo, że nic na to nie poradzisz mimo chęci. Dobrze, że miałaś brata jeszcze do pomocy :)

8 minut temu, Leszy napisał:

Jak można być wrażliwym i chować bydło? Zawsze coś się stanie i trzeba ręce ubrudzić. Porodu też nie odbierają, czy to ich nie rusza?

Porody nie wiem, nie pytałem, ale żadnego zastrzyku sami nie dadzą

Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał:

Jestem wrażliwa i chowam bydło 😉 pomóc krowie to u mnie priorytet, więc nie ma problemu z porodami czy innymi zabiegami. Jak nie muszę po prostu nie patrzę na wszystko.

1 minutę temu, danielhaker napisał:

Nie no nic nie sugeruję oczywiście, tylko tak mi się sytuacja przypomniała ;) Wiadomo, że nic na to nie poradzisz mimo chęci. Dobrze, że miałaś brata jeszcze do pomocy :)

Porody nie wiem, nie pytałem, ale żadnego zastrzyku sami nie dadzą

Hah w porządku ok😉 byłam z boku trochę widziałam to wszystko, ale to nie był przyjemny widok. U mnie to było bez znieczulenia robione. To dlatego tak dodatkowo to przeżywałam. Tak brat zajmuje się zastrzykami i innymi takimi rzeczami dla krow. 

Opublikowano
12 godzin temu, Maksy napisał:

Szukam łyzko krokodyla do jcb na szeroki uchwyt ma ktoś cos do polecenia albo sprzedaje? 

Mi robiła do tura firma z Pobiedzisk na olx są,  dorabiaja do wszystkiego konstrukcja solidna mogę polecić 

Opublikowano

Jak szklankę tego się na moczyło to taka micha wychodziła. Dwa wiadra 10l sypała kiedyś w taką wannę to prawie pełna wanna wychodziła. Pamiętam kiedyś pies się nażarł suchej karmy i później to w nim peczniało, jak on wyrzekał......