Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, semos napisał(a):

w mieście powiatowym sa 3 gabinety weterynaryjnne, ale w jednym nie ma nic dla dużych zwierząt, a te dwa to maja jakieś leki i taka wiedzę jak opisałem. Odległość 25km

A gdzieś dalej gdzie jest taki co duże zwierzęta na codzień leczy?

Opublikowano
39 minut temu, semos napisał(a):

byłem dzisiaj u dwóch weterynarzy w powiecie. u pierwszego zaproponował 3x co 12h wylewki wapna i dalej smarować maścią chłodzoncą, jak zapytałam o witaminę C to powiedział żeby kupić w tabletkach w aptece i dać razem z wlewką wapna drugi: dał dwa zastrzyki jeden dzis drugi w piątek (na pytanie co to powiedział, ze steryd i mleko 3 dni karencji) oraz nie chętnie dał witaminę C w zastrzyku

Ja się nie znam i nie chcę wtrącać, ale z wapnem to bym nie szalał. Z dwóch powodów. Po pierwsze podwyższając stężenie wapnia obniża się uwalnianie fosforu. Po drugie wapno działa destrukcyjnie na pracę serca. Opuchlizna po porodzie jest stanem naturalnym. Jeśli opuchnięte wymię jest ciepłe to maść z mentolem, jeśli zimne to z jakąś kamforą bądź mięta pieprzową, do tego ruch i temat powinien się ogarnąć. Chyba, że oprócz opuchlizny są jeszcze jakieś inne problemy 

Opublikowano
slawek74 napisał:

2 minuty temu, semos napisał(a):

w mieście powiatowym sa 3 gabinety weterynaryjnne, ale w jednym nie ma nic dla dużych zwierząt, a te dwa to maja jakieś leki i taka wiedzę jak opisałem. Odległość 25km

A gdzieś dalej gdzie jest taki co duże zwierzęta na codzień leczy?

Nawet nie wiem, raz miałem taki przypadek nagły, ze krowa wypchala wszystko przy porodzie, piatek wieczorem to przyjechał ten jeden, wepchal i założył klamry ale i tak ona dalej parła. wiec ledwo dotrwała do poniedziałku i pojechała

Opublikowano
2 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Jeżeli był to hf to możliwe że tak mogło wyjść , trzeba było go przytrzymać jeszcze z 3-4 miesiące to by nabudował masy .

W porównaniu do moich mięsnych to jakoś słabo wyglądało bo byki mięsne 57 a nawet 58 procent mięsności. Sprzedałem byka mięsnego dużo mniejszego nawet na wadze  a więcej zarobilem 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, semos napisał(a):

byłem dzisiaj u dwóch weterynarzy w powiecie. u pierwszego zaproponował 3x co 12h wylewki wapna i dalej smarować maścią chłodzoncą, jak zapytałam o witaminę C to powiedział żeby kupić w tabletkach w aptece i dać razem z wlewką wapna drugi: dał dwa zastrzyki jeden dzis drugi w piątek (na pytanie co to powiedział, ze steryd i mleko 3 dni karencji) oraz nie chętnie dał witaminę C w zastrzyku

Nie za dużo dawałeś jej śruty/pelnoporcjowej przed wycieleniem? Jak jak widzę, że mocno nabiera wymię i się nie cieli to ograniczam do minimum takie pasze, po wycieleniu też dopóki opuchlizna się nie zmniejszy.

45 minut temu, semos napisał(a):

w tym czasie co czekałem było 5 pań (3 psy i 2 koty) i jeczszcze dwóch klientów którzy tez brali coś dla swoich pupili

I Ty tak z krowa z nimi stałeś? 😅

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

malo krow w okolicy, to lekarze musza zarabiac na malych zwierzetach. moze to i lepszy biznes? kazdy, nie tylko rolnik umie liczyc. jesli za przyjechanie, zbadanie, i cos jeszcze 100 zl bylo dla was drogo,.to mysle ze na psach zarobi wiecej. nie dziwie im sie,.ze uciekaja od bydla. pracy wiecej, silowej w porownaniu do psa, a pieniedzy mniej. przy takich stawkach by zarobic ,lekarz bedzie musial tyrac 24 godziny, az dostanie zawalu, udaru i co tam sie jeszcze moze przytrafic. znam lekarza, dobry fachowiec, ok.55 lat i zawal. przezyl, ale ograniczyl prace. nie dorobil sie ani fenda, ani john deara. mysle, ze jesli stawki beda szorowaly po dnie, a praca przy psach bedzie dobra, lekarzy bedzie jeszcze mniej. co do krowy, to jesli dal ci lek co 48 h, to na pewno dexamethason. szkoda ze z takim opoznieniem, ale napisz jutro jak wyglada to wymie. nie chcial dac jakiegos NLPZ? a wit c w tabl. sobie odpusc, to nic nie da.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

byk 47 procent miesnosci mial niepotrzebnie go oddalwaem poubojowo 

Wybicie byka na 47% który na żywo miał ponad 700 to już ładnie jesteś w plecy na tym WBC niż na żywą 

Opublikowano
8 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Ja się nie znam i nie chcę wtrącać, ale z wapnem to bym nie szalał. Z dwóch powodów. Po pierwsze podwyższając stężenie wapnia obniża się uwalnianie fosforu. Po drugie wapno działa destrukcyjnie na pracę serca. 

Hehe. To ja mam lekarza który wszystko leczy wapnem. A się dziwiłem że każda krowa z problemami albo padnie albo do rzeźni jedzie. 

Opublikowano

niektózy lecza się bioprondami, przytulaniem do drzew itp. twierdza , ze im to pomaga. Trzeba pamietac , ze organizm tez sie regeneruje, leczy, my tylko mu pomagamy. Wapno tez jest potrzebne, czasem pomoze, ale w wielu przypadkach to tylko niepotrzebny koszt, gdzie bez niego tez by się wyleczyła.