Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, michalcium napisał(a):

@dantur96 darował bym sobie Stara stodołę na takie przeróbki chcesz tanio postaw halę łukową do tego hala udojowa i wtedy masz wybór odnośnie szerokości długości i wtedy to lata 😛

Hala Łukowa wcale tak tanio nie wychodzi znajomy kończy . 12x60m ze wszystkim kosztowała go 860tyś. Chyba na 70dojnych 

• Confused 1
Opublikowano

Halę można zrobić na podstawie dojarki przewodowej aby wygrodzenia mieć z hali używki jakiejś żeby koszty ograniczyć można doić tylko jedną stronę 1x8 np ja myślę o czymś w typie swing over. Czas pokaże 

4 minuty temu, pawelmf napisał(a):

Hala Łukowa wcale tak tanio nie wychodzi znajomy kończy . 12x60m ze wszystkim kosztowała go 860tyś. Chyba na 70dojnych 

Ze wszystkim czyli? Betony elektryka wygrodzenia hala itd czy sama konstrukcja i pokrycie?

Opublikowano

Też myślałem zrobić właśnie niby hale ale na przewodowce przecież do tych 20 krów nie założę prawdziwej hali bo to trochę głupota by była 😂 5 aparatów i 40 min i wydojone może i krócej nawet 

Opublikowano (edytowane)

Rok temu hala 12*30 kosztowała 100 brutto sama hala w szczytach tylko siatka, jak zdrowa stodoła to jak najbardziej przeróbka by się sprawdziła, no i przy paszowym konieczne ruszyła lub płytka ściółka bo inaczej na te 25 krów będziesz musiał mieć z 600 bel słomy lub i więcej krowa dużo więcej ściółki zużywa niż opas czy jałówki, możesz doić przy paszowym w drabinie zatrzaskowej np

A ten powrót do korzeni to nie ma za dużo roboty tylko za dużo dziwnych pomysłów 

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
17 minut temu, dantur96 napisał(a):

@ppp

Rzeczywiście praktycznie wszystko pod chmurką 😂

Ile by taka hala kosztowała na te 26 dojnych?😂 Nwm czy takie małe robią wogle 

Byłem u nich na żywo widziałem 🙋‍♂️👍

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Matmen napisał(a):

Rok temu hala 12*30 kosztowała 100 brutto sama hala w szczytach tylko siatka, jak zdrowa stodoła to jak najbardziej przeróbka by się sprawdziła, no i przy paszowym konieczne ruszyła lub płytka ściółka bo inaczej na te 25 krów będziesz musiał mieć z 600 bel słomy lub i więcej krowa dużo więcej ściółki zużywa niż opas czy jałówki, możesz doić przy paszowym w drabinie zatrzaskowej np

Ale za to ile bym miał czarnego złota 😂jak bym miał full gnoju to bym się za słomę wymieniał u mnie swiniarze latają ostro za obornikiem bo mają tylko gnojowicę a za bydlęcy gnój to wygrzmocic by się dali 😂wlasnie nad takim czymś myślałem dostawały by jeszcze jakieś smakołyki przy paszowym żeby ładnie się ustawiały do dojenia 

Edytowane przez dantur96
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, michalcium napisał(a):

Halę można zrobić na podstawie dojarki przewodowej aby wygrodzenia mieć z hali używki jakiejś żeby koszty ograniczyć można doić tylko jedną stronę 1x8 np ja myślę o czymś w typie swing over. Czas pokaże 

Ze wszystkim czyli? Betony elektryka wygrodzenia hala itd czy sama konstrukcja i pokrycie?

Wszystko na gotowi krowy wpuścił tylko. Na rusztach . 

Opublikowano

Nie tak dawno słyszałem że nie było tam tak kolorowo, że krowy presji wydajności nie wytrzymały 

3 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Po postach wydajność też ładna mają to widać zły chów to nie jest 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Po postach wydajność też ładna mają to widać zły chów to nie jest 

Na fb wstawiał niedawno to coś ponad 42L na zbiorniku a wymiona 🤩😁

2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Nie tak dawno słyszałem że nie było tam tak kolorowo, że krowy presji wydajności nie wytrzymały 

Czego 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Tylko nwm bardzo jak zrobić strop czy szalowac czy z jakiś z plyt nie będzie taniej . I co z dachem bo słupy stoją przy ścianach co cały dach podpierają 

Ja mam jałówki w takiej stodole luzem chodzą i strop zrobiłem z płyt warstwowych II gatunku to tańsze, a zrobione nie po to żeby było cieplej tylko po to żeby dach zaraz nie spróchniał, drzwi pootwierane i tak pilnuje zimą aby tylko woda nie zamarzła bo wiadrami nie będę później tego wszystkiego poić

• Like 2
Opublikowano

To daje jakieś 13tys, to nie wiem czy to jest tak dużo, biorąc pod uwagę fakt że się chwalił wydajnością 11tys

Porozmawiaj z chłopem z twoich bliskich stron, to Ci powie czego

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Na fb wstawiał niedawno to coś ponad 42L na zbiorniku a wymiona 🤩😁

Czego 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

To daje jakieś 13tys, to nie wiem czy to jest tak dużo, biorąc pod uwagę fakt że się chwalił wydajnością 11tys

Porozmawiaj z chłopem z twoich bliskich stron, to Ci powie czego

A z kim mam rozmawiać 🤔 i o czym 🤔

Opublikowano

Ten powrót do korzeni maja same jarseye ok 300szt na zimę przeważnie większość stada zasuszona. Ale chłopak za duzo kombinuje jak na moje

Co do biomixu przyjezdza do mnie ich zywieniowiec łukasz tzn on zakładał tez ta firme wczesniej był w dehause i wiedzę ma naprawdę konkretną. Od nich biorę witaminy a pasze z agrocentrum bo mój handlowiec jedzie na tym i na tym. Ten Łukasz tez nacinal mi posadzki i tu komuś tez. Ostatnio nacinali w cieszymowie. Podpowiedzi co do obory i rozwiązań tez ma multum fajnych

Opublikowano
23 minuty temu, AndrzejMikulewicz napisał(a):

Panowie polecicie jakąś szczepionkę na e coli. Mam w stadzie problem. Higiena doju jest piana ręcznik papierowy na koniec dipping. 

Starvak, który ma szczepy na gromkowca złocistego i e.coli. 

• Like 1