Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, artek27 napisał(a):

Ile cenić jaloszki mleczne takie 2.5-3.5miesiaca? Stado nie jest pod oceną podlaskie.

Jak w miarę dobre to jakieś 3000-3500 będzie ok we mnie 

• Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, artek27 napisał(a):

Ładne sztuki wyrośnięte. Ja myślałem że może 2500 czy to nie będzie za dużo.

Za 1500 to ja sprzedaje dwutygodniowe. Za takiego odchowanego już to śmiało ze 3 k

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, artek27 napisał(a):

Ile cenić jaloszki mleczne takie 2.5-3.5miesiaca? Stado nie jest pod oceną podlaskie.

30 zł za kilogram.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chłopaki muszę wam się pochwalić , kukurydza pioniera 9944 na trzeciej klasie ziemi , działka 3,2ha dała 15,4 tony z hektara ale dodam , że nie zmarzła wiosną  i wilgotność 32 %, obsada 90-92 tyś na ha , z nawożenia to polidap 150 , mocznik 200  , sól 200 , obornik jesienią jakieś 35-40 ton . Działka to dzierżawa jak policzyłem nawet po te 400 zł wszystkie koszta to można powiedzieć że na dobry obiad z ha zostało . 

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Chłopaki muszę wam się pochwalić , kukurydza pioniera 9944 na trzeciej klasie ziemi , działka 3,2ha dała 15,4 tony z hektara ale dodam , że nie zmarzła wiosną  i wilgotność 32 %, obsada 90-92 tyś na ha , z nawożenia to polidap 150 , mocznik 200  , sól 200 , obornik jesienią jakieś 35-40 ton . Działka to dzierżawa jak policzyłem nawet po te 400 zł wszystkie koszta to można powiedzieć że na dobry obiad z ha zostało . 

A jak by był kiepski rok to by było bez obiadu .

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Pewnie tak ale to tragedia jest z tą ceną u sąsiada trochę kupiłem to dałem mu o 400 zł za tone już bez patrzenia na wilgotność to wyszło po 11 ton z ha a są działki że 9 ton nie będzie .

9 to miał jeden kolega z 2ha ..  u was suszy nie było...

Opublikowano

Panowie takie parametry Tłuszcz 4,59 B3,53 mocznik 375  za duże parametry. 

Dawka 600kg sianokiszonki 1000kukurtdzy . Treściwa 4,5kg oscypki 0,7sija rzrpak 0,6 . 0,3koncentrat energetyczny . Wit. 150gr. 2kg pelnoporcjowej 18%

Opublikowano

A jest coś takiego jak koncentrat energetyczny ? Wszystko ok tylko za mało energii zastąp ten koncentrat energetyczny 1.5 kg wysłodki suchej lub kuku ziarna i mocznik obleci mleko wzrośnie 

Opublikowano
18 minut temu, alfa napisał(a):

A jest coś takiego jak koncentrat energetyczny ? Wszystko ok tylko za mało energii zastąp ten koncentrat energetyczny 1.5 kg wysłodki suchej lub kuku ziarna i mocznik obleci mleko wzrośnie 

Nazywa się energifat (ekoplon)

Opublikowano
3 godziny temu, pawelmf napisał(a):

Panowie takie parametry Tłuszcz 4,59 B3,53 mocznik 375  za duże parametry. 

Dawka 600kg sianokiszonki 1000kukurtdzy . Treściwa 4,5kg oscypki 0,7sija rzrpak 0,6 . 0,3koncentrat energetyczny . Wit. 150gr. 2kg pelnoporcjowej 18%

Na ile sztuk taka dawka tmr?

Opublikowano
Teraz, dantur96 napisał(a):

Na ile sztuk taka dawka tmr?

26 dojnych i 20 jałówek . 

2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Jaka średnia ze stada ? I stado w którym dniu laktacji ? 

Średnia z zbiornika 26,5l. Stado nie pod oceną

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, pawelmf napisał(a):

26 dojnych i 20 jałówek . 

I jalowkom też tyle treściwych dajesz?

U mnie coś strasznie krowy z mlekiem spadły ale już Chyba wiem od czego bo skończyła się Stara kukurydza i ucielem trochę świeżej i po dwóch tygodniach została została otwarta Tyle że ziarno było miękkie i Chyba wszystko zostało na polu i brak energii w dawce 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
9 minut temu, dantur96 napisał(a):

I jalowkom też tyle treściwych dajesz?

U mnie coś strasznie krowy z mlekiem spadły ale już Chyba wiem od czego bo skończyła się Stara kukurydza i ucielem trochę świeżej i po dwóch tygodniach została została otwarta Tyle że ziarno było miękkie i Chyba wszystko zostało na polu i brak energii w dawce 

Nie treściwa idzie z ręki bo wlaśnie jalówki są w jednej oborze. 

Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał(a):

Między kukurydza a innym zbożem jest mało różnicy w Nel. Mam białko wymaksowane, podobne żywienie jak Paweł jedynie że melasa jeszcze jest a już nie wiem jak podbić energie. Chociaż parametry idealne. 

Opublikowano
10 godzin temu, kampl napisał(a):

Między kukurydza a innym zbożem jest mało różnicy w Nel. Mam białko wymaksowane, podobne żywienie jak Paweł jedynie że melasa jeszcze jest a już nie wiem jak podbić energie. Chociaż parametry idealne. 

To jak masz parametry idealne to po co podnosić energię w dawce ?