Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@lukaszekglow  do mycia używam k100 extra polana. ręcznie spsikuje zostawiam na troche. Szczotka kilka razy machnę i schodzi wszystko nawet najstarsze dziadostwo które nie chciało zejść. Pozniej wystarczy spłukać nawet wężem. Jestem na etapie kupna myjki na gorąca wode to jestem ciekawy czy bez przetarcia szczotka zejdzie tylko gorąca woda wtedy. Jest tez ten srodek troche słabszy ale pianownica mozna robic. Naprawdę polecam każdemu. Do mycia rurociągu nacodzien tez sie nadaje. 

Co wy wiecie o prasowaniu. Wczoraj prasowalem pszenna po nh na rotorze. Sloma sieczka. Prasuje z nożami włączonymi walcowym rollandem 250. Na 200 balotow 4szt prasowalem drugi raz bo za chiny nie chciały sie kulać i owinąć nie szlo. Zawsze lecę prasa tak długo jak siatka nie zacznie isc bo inaczej nie idzie w takiej sieczce prasować. Jak sie stanie to odrazu między walcami sloma leciała i juz by nie owinelo. 

Opublikowano

Jaka moze być przyczyna że krowy przed wycieleniem nie nabierają wymienia? Zastrzyki na zasuszenie ok. 45 dni. Idą na siano /słoma, na 21 dni przed porodem wprowadzam 17 kg Tmru i stopniowy wzrost paszy treściwej z witaminami zasuszeniowymi do 2-2,5 kg tuż przed samym wycieleniem. Łożyska odchodzą normalnie a mleka nie ma nawet dla cielaka

Opublikowano
16 godzin temu, Bercik92 napisał(a):

nie. o bakterię. ostatnio mam z tym problem jedna sztuka miała ich 10000 plus zapalenia. oczywiście potem się ją wyleczyło ale problem powrócił.

To gdzie ci te bakterie zbadali ? Kto i na jakich zasadach ? Chyba trochę zer brakuje;) ,ale spoko my krowiarze wiemy o co chodzi.

Opublikowano
9 godzin temu, Bercik92 napisał(a):

w mojej mleczarni. dzisiaj wziąłem ze zbiornika i była juZ norma ..

Nie myl bakterii które biorą się z higieny doju z komórkami somatycznymi które powstają w wymieniu. Jak masz wysokie bakterie to powymieniaj węże i inne gumy bo gdzieś jest dziura i ci mleko się zbiera i kisnie. Jak masz wysoka somatykę a nie ma nic na filtrze to po prostu masz  stare krowy które mają podwyższoną somatykę. Możesz poszczepic czy podać inne specyfiki ale nie zawsze pomaga 

Opublikowano

Lub taka inna bakteria się wtuliła w wymię . Na posiew wybadasz ledwie częśc bakterii ,a na resztę wet rozkłada ręce bo nic mu nie wychodzi . Może być i młoda ,dostanie jakieś zapalenie w nodze i cześc .

Opublikowano

A jeśli chodzi o te szczepienia krów tymi szczepionkami na np. uberisa to wet kazał zrobić badania w laboratorium mleka ze zbiornika i z tego badania nie wyszło żeby była potrzeba stosować szczepionki.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, KoneserOporu napisał(a):

A jeśli chodzi o te szczepienia krów tymi szczepionkami na np. uberisa to wet kazał zrobić badania w laboratorium mleka ze zbiornika i z tego badania nie wyszło żeby była potrzeba stosować szczepionki.

Mleko na posiew tylko od pojedynczych szt. Masz zapalenia lub sztuki z wysoką somatyką, to możesz zbadać. Tylko pamiętaj, tylko z chorej ćwiartki, zdoić pierwsze strugi mleka i zdezynfekować strzyk oraz kanał strzykowy. Zdoić do jałowej próbki i podpisać. 

• Thanks 1
Opublikowano

Wet mówi zdoić do strzykawki jednorazowej ,to najpewniej ,a  nie po słoiczkach ,czy po tych menzurkach od prób .               Kanał strzykowy ? ,jak ,?   

Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał(a):

Mleko na posiew tylko od pojedynczych szt. Masz zapalenia lub sztuki z wysoką somatyką, to możesz zbadać. Tylko pamiętaj, tylko z chorej ćwiartki, zdoić pierwsze strugi mleka i zdezynfekować strzyk oraz kanał strzykowy. Zdoić do jałowej próbki i podpisać. 

Pojemnik był jałowy. Tak kazał mi wet to tak zrobiłem. Takie coś wyszło, tam gdzie plus tłumaczył że to jakieś tam niegroźne:

IMG_20250820_121454_663.jpg

Opublikowano

Tu masz słabe podkliniczne zapalenie ale leczenie tego moze byc nieskuteczne w laktacji i albo samo ustąpi albo bedzie sie utrzymywało przewlekłe, leczyć najlepiej w zasuszeniu.  Mój wet mowil zeby przerażać próbkę mleka bo wtedy gronkowca mozna wybadać a niezmrozona próbka niekoniecznie

Opublikowano
Godzinę temu, KoneserOporu napisał(a):

Pojemnik był jałowy. Tak kazał mi wet to tak zrobiłem. Takie coś wyszło, tam gdzie plus tłumaczył że to jakieś tam niegroźne:

IMG_20250820_121454_663.jpg

Zmień weta 🤦 nie robi się posiewu z mleka z chłodni...

• Like 1