Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe. Siano słoma czy sianokiszonka ?Może mało owijasz i nie wytrzymują obciążenia?

Najbardziej wytrzymała moim zdaniem była tama, używałem 4200 z logiem deutza

Opublikowano

Ja sprawdziłem już wiele siatek zgadzam się z tym że w dobrej prasie idzie każda i w Miami przypadku nie warto przepłacać za tamę .Rapid również polecam ale lepsza jest hellasnet idzie bez problemowo cenowo też bardzo dobrze 

Opublikowano
30 minut temu, RusiL napisał(a):

Ciekawe. Siano słoma czy sianokiszonka ?Może mało owijasz i nie wytrzymują obciążenia?

Najbardziej wytrzymała moim zdaniem była tama, używałem 4200 z logiem deutza

Tylko przy słomie. 

Bele 160/120

Nie wiem co moze mieć do tego prasa jeśli wszystko jest owinięte git a po tygodniu siatka pękła 

To ze Wy trafiliście lepiej to nie znaczy ze ja nie mogłem trafić na zleżałą lub innej przypadłości 

Opublikowano

Raz kupiłem siatke ktora zachwalała kobitka z centerplast ze taka mocno i była tak mocna ze mój nóż w prasie nawet po naostrzeniu i doregulowaniu mial problem ja obcinać 🤣 ale faktycznie ladnie trzymała baloty slomy , nazwy juz nie pamiętam bo co sie człowiek nawk... 

Opublikowano
8 godzin temu, plati napisał(a):

Tylko przy słomie. 

Bele 160/120

Nie wiem co moze mieć do tego prasa jeśli wszystko jest owinięte git a po tygodniu siatka pękła 

To ze Wy trafiliście lepiej to nie znaczy ze ja nie mogłem trafić na zleżałą lub innej przypadłości 

Oczywiście że mogłeś źle trafić ale ja zużyłem 2 siatki po 3000m i nie miałem problemów dlatego dopytywalem. Fakt że wszystko na sianokiszonkę, zobaczę co będzie w suchym.

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 22:50, szymon09875 napisał(a):

Używa ktoś z was siatki do bel bradas? Warte to czegoś ? 

W ubiegłym roku miałem 

Wydaje mi się że nie ma deklarowanych metrów 

Zazwyczaj na różnych siatkach mam max 5 beli różnicy na plus bądź minus tu było ponad 10 i to w każdej rolce na minus 

W tym roku hellasnet i końcówki Krone. Lepszej siatki w życiu nie używałem niż Krone 

• Like 1
Opublikowano

Wziąłem rolkę na próbę. 

Teraz mi się skończyła wziąłem u Andrzeja. Genesis czy jakoś tak. Rok temu taka sama u Przemka w Zakrzewie kupiłem. Tamte jak doszedłem czemu nóż za wolno spada to ucinała ładnie. Założyłem tą nową i znowu się frędzle ciągną 🤬

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Raz kupiłem siatke ktora zachwalała kobitka z centerplast ze taka mocno i była tak mocna ze mój nóż w prasie nawet po naostrzeniu i doregulowaniu mial problem ja obcinać 🤣 ale faktycznie ladnie trzymała baloty slomy , nazwy juz nie pamiętam bo co sie człowiek nawk... 

No chyba żartujesz. Ja w tym roku mam od nich...

Opublikowano
11 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Ja po kilku wynalazkach których już nazw nie chce pamiętać owijam siatką claas

Claas nie jest producentem siatki , kto im to dzierga .

Opublikowano

Witam panowie był dziś umnie człowiek z agrocentrum i powiedział mi taką rzecz żeby krowom w trakcie zasuszenia dawać tylko slomę i kiszonkę z kukurydzy jak najmniej białka , co wy na to

Opublikowano
9 minut temu, pawelmf napisał(a):

Witam panowie był dziś umnie człowiek z agrocentrum i powiedział mi taką rzecz żeby krowom w trakcie zasuszenia dawać tylko slomę i kiszonkę z kukurydzy jak najmniej białka , co wy na to

Myślałem że na odwrót białko a energii mniej

Opublikowano
14 minut temu, Matmen napisał(a):

Ale pewnie zaproponował pelnoporcjowa na okres zasuszenia 2 kg na głowę kiedyś miałem takiego agenta

Nie. Niby tydzień przed porodem dawać delicję z agrocentrum 

16 minut temu, Matmen napisał(a):

Ale pewnie zaproponował pelnoporcjowa na okres zasuszenia 2 kg na głowę kiedyś miałem takiego agenta

Tłumaczyl to tym że krowa jak tłusta niemożna jej schudnąć bo wtedy uruchamia rezerwy z organizmu ,  ma zasuszyć a potem wchodzi w laktację z całymi rezerwami i produkuje mleko i ketozy niema. 

Opublikowano
6 godzin temu, pawelmf napisał(a):

Dałbym mu zakaz wstępu na podwórko

• Like 1
Opublikowano

To jakis Ćwok, u nas jak dobrą sianokiszonką zawsze każe karmić w zasuszenie i 2-3tyg wprowadzać tmr i pasze właśnie ta delicje do 2.5kg przed wycieleniem docelowo. Niektórzy żywieniowcy w zasuszenie proponują utrzymać 1kg paszy tej co dostawała w laktacji. 

@kampl  złego słowa o centerplast nie powiem bo firma świetna i naprawdę siatka była super ale aż są super na mojego starocia 😁 teraz biorę siatke i folie od firmy co pasze biorę a oni z centerplast biorą i u nich mam taniej 🤔