Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy 40 legowiskach to z 95 belek takich 120cm.  U mnie jest taki problem, że nie mam ogranicznika na dolę lęgowiska. Firma z delavalu nie dokończyła pracy.Sami ogarnialismy rury karkowe 🫣. Lepszy komfort na mieszańce.Pamietaj ,że przy jalowkach, mniej tego wyjdzie. Z kolei na matach, masz mniej roboty 

U mnie na 45 szt tylko jedna nie chce się kłaść w legowiska 

Jeszcze zostaje piasek, przy którym nie ma tyle roboty 

Opublikowano (edytowane)

To dużo ci tej słomy idzie , ogólnie ci co to robią to twierdzą , że jedna bela na jedne legowisko , ogólnie chyba trzeba będzie iść w separat , aby tylko dobrze szamba zrobić , żeby  z hali nic się nie dostało .

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano

U mnie przy 45 legowiskach około 60 balotów 140 cm, mieszasz pionowym paszowozem? Blokują się belki ? Ja mam keena ale belki się blokują i już powoli mam dość myślę kupić paszowoz do materaca i nie wiem czy szukać pionowego czy poziomego

Opublikowano
slawek74 napisał:

mam jałóweczki po paternie 👍 szczupłe wysokie a u mnie nic nie załapało po tym byku a po innych prawie nie ma powtórek. Może jakieś wadliwe nasienie się trafiło

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

mam jałóweczki po paternie 👍 szczupłe wysokie

a ciebie to handlarz zabierze razem z krową 🤭😁 moje średnio 1000L sztuka daje na miesiąc 😛

1000 x 12 = 12000 a jeszcze w tym okresie zasuszeniu min 50 dni 

Opublikowano

jakie 12🤔 krowa doi 305dni to 10 miesięcy trwa j laktacji 🤦

zapracowany123 napisał:

slawek74 napisał:

mam jałóweczki po paternie 👍 szczupłe wysokie a u mnie nic nie załapało po tym byku a po innych prawie nie ma powtórek. Może jakieś wadliwe nasienie się trafiło

sam inseminujesz czy ktoś robi usługę ?

pedro2 napisał:

4 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Sławek udaje że wszystko wie. I u niego nie ma problemów a potem przypadkiem wychodzi że też ma trawience, ketozy itd. I to na stadzie 20 krów 

Nie może być 🤭 

to i mleko też nie najbielsze 🙆

dupka piecze 🤔

• Haha 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

kontener Twój z nasieniem czy weta?

Może na jakieś trudniejsze sztuki był brany?

weterynarz zamawia mi z Konrada do swojego kontenera bo zawsze jest taniej niż bym sam do swojego zamówił a tak z innych firm to zamawiam do siebie

Opublikowano

U mnie na 45 legowisk idzie 6 balotow 130 na miesiąc. Staramy sie robic raz w miechu ale to różnie wychodzi. Wiadomo ze optymalnie by było co 2 tyg np robić sieczkę. Ja mieszam poziomym i daje walek w ciagniku na 1000 i sobie pyrka tak długo jak uważam ze jest ok. Wody leje przeważnie tyle ile kg slomy plus wapno budowlane. Zastanawiam sie czy materace są antypoślizgowe czy np jak krowa nawali i nasika to nie robią sie ślizgie ?

Opublikowano
2 godziny temu, Mateuszek1991 napisał(a):

Ile dziennie dajecie kredy pastewnej na sztukę dla krów mlecznych?

200 g daje od siebie.Reszta jest w buforze i premiksie, ile dokładne to ci nie powiem 

Opublikowano
zapracowany123 napisał:

slawek74 napisał:

kontener Twój z nasieniem czy weta?

Może na jakieś trudniejsze sztuki był brany?

weterynarz zamawia mi z Konrada do swojego kontenera bo zawsze jest taniej niż bym sam do swojego zamówił a tak z innych firm to zamawiam do siebie

a czemu sam nie inseminujesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

U mnie na 45 legowisk idzie 6 balotow 130 na miesiąc. Staramy sie robic raz w miechu ale to różnie wychodzi. Wiadomo ze optymalnie by było co 2 tyg np robić sieczkę. Ja mieszam poziomym i daje walek w ciagniku na 1000 i sobie pyrka tak długo jak uważam ze jest ok. Wody leje przeważnie tyle ile kg slomy plus wapno budowlane. Zastanawiam sie czy materace są antypoślizgowe czy np jak krowa nawali i nasika to nie robią sie ślizgie ?

właśnie są śliskie i większość hodowców albo to dościela trocinami , albo sieczka ze słomy albo sucha dezynfekcja co dzień żeby to osuszyć chociaż trochę 

Opublikowano

U mnie jak z papierami sie wyrobie to na głębokiej ściółce chce dobudować dla jalowic, zasuszonych i porodówkę małą. To też slaby temat jak sie slizgaja. Slyszalem ze separat najlepszy ale maszyny też sporo kosztują do robienia.

Opublikowano

No właśnie krowa wstaje nie ma o co się zaprzeć i mogą być obtarcia i wiadomo w gnojowicy gównie wszystko i zaraz infekcje i lecą na nogi albo na głęboko ściółkę trzeba przeganiać , teraz z bauera można na usługę ich wynająć i przyjadą z separatorem i zrobią , na próbę możesz ich wziąć i zobaczyć @ChiquitaB jak ci się to sprawdzi , zawsze mniej roboty jak to słomę ciąć .

Opublikowano

Kiedyś pytalem jaki koszt robienia separatu na usłudze ale już nie pamiętam. Ciekawy jestem jak to z likwidacja bakteri w takim separacie. Czy oni tylko wyciskają go czy też jakoś homogenizują czy z wapnem mieszają?

Opublikowano (edytowane)

Jak wyglądają u was tuzy? Kiedy kosicie? U mnie szła bardzo ładnie. A od 2 tygodni stoi w miejscu. Zrzuciłbym na suszę i pogode ale sąsiad który miał dużo słabsza trawę i dał znacznie później azot ode mnie to teraz mnie wyprzedził. Czy to możliwe że za wcześnie podałem saletrę? Wg mnie to powinno być na plus. Bo wilgoci tylko ubywało. Jedynie ze temperatury nie było. A i mam też takie łąki że nieraz to na 3 pokos wyglądają lepiej niz dzisiaj

Edytowane przez kampl