Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale po porodzie nie zawsze jest tak duże pobranie jak produkcjia mleka i niby ketozy jeszcze nie ma krowa pompuje ponad 40 ale ciut energi brak ... tak to mój wet na tej ostatniej tłumaczył podsypane troszkę energi bolus i mineralne i za dwa tygodnie ruja i ciàża...

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

Przy TMR to o takie wąchania ciężej. Raczej idzie to samo cały czas. 

Właśnie że to są mity ,zbiersza pasze z różnych stanowisk ,chyba że masz kawałki po 30 h ale  i tam pewnie będą różne zasobności. 

Opublikowano

Kukurydza jest raczej identyczna, a nawet jak z różnych stanowisk to idzie warstwa po warstwie. Trawy w pryzmy, pierwszy i drugi pokos zawsze.  Czasem jeszcze któryś się tam trafi. Wtedy masz jakąś zmianę oczywiście, ale to dwa trzy razy w roku jedynie. 

4 minuty temu, Eliot napisał:

Właśnie że to są mity ,zbiersza pasze z różnych stanowisk ,chyba że masz kawałki po 30 h ale  i tam pewnie będą różne zasobności. 

Opublikowano
Leszy napisał:

Przy TMR to o takie wąchania ciężej. Raczej idzie to samo cały czas. 

robisz tmr dla tych co są po ocieleniu i pompują dużi mleka? czy jeden dla wszystkich jak premjujesz te najbardziej wydajne?

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Kukurydza jest raczej identyczna, a nawet jak z różnych stanowisk to idzie warstwa po warstwie. Trawy w pryzmy, pierwszy i drugi pokos zawsze.  Czasem jeszcze któryś się tam trafi. Wtedy masz jakąś zmianę oczywiście, ale to dwa trzy razy w roku jedynie. 

Treściwa z ręki jedną drugiej nie podjada?

Opublikowano

Jeden paszowóz dziennie dla wszystkich dojnych. Wiem, że nie jest to idealne, ale inaczej za długo by to się wszystko schodziło. Druga sprawa, że one nie są aż takie wydajne, więc nie ma co szaleć z tym premiowaniem. Ruje się pojawiają szybko, nie ma żadnych przestojów, i problemów z zacieleniem. Ta hodowla to jest trochę taka półekstensywna produkcja. By się człowiek nie musiał za bardzo interesować co się tam dzieje. 

4 minuty temu, soltys48 napisał:

Treściwa z ręki jedną drugiej nie podjada?

Treściwa do wozu i tyle. 

Opublikowano
Leszy napisał:

Treściwa do wozu i tyle.

na jakie litry ustawiony wóz? tak to jedne mogą być zbyt mocno zwłaszcza przed zasuszeniem a drugie właśnie ,,głodne,, kazda sztuka jest inna wiadomo to wygodne dla rolnika ale nie konieczne zdrowe dla krowy...

Opublikowano
Ikyps napisał:

Cześć wszystkim 👋 macie może jakieś sprawdzone premiksy z solami gorzkimi które w miarę pobierają krowy 

Danielhaker jakiś czas temu tu wrzucał ale jak działa to nie wiem ale tanio nie jest

plati napisał:

Jak zasuszacie krowy to też na tej samej paszy co reszta?

u mnie idą ,,na bok,, 3 tygodnie chudo na siano drugie 3 zaczynamy stopniowo sianokisxonka i kukurydza i stopniowo treściwe bez buforów i mineralne dla zasuszonych

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

keminin czy jakoś tak z biofed słabo jadły z jozery też nie rwały

Z cargilla granulat próbowałem to też nie chciały

Opublikowano
18 minut temu, slawek74 napisał:

Danielhaker jakiś czas temu tu wrzucał ale jak działa to nie wiem ale tanio nie jest

u mnie idą ,,na bok,, 3 tygodnie chudo na siano drugie 3 zaczynamy stopniowo sianokisxonka i kukurydza i stopniowo treściwe bez buforów i mineralne dla zasuszonych

Przez 3 tygodnie są tylko na sianie/sianokiszonce czy jeszcze coś?

Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał:

na jakie litry ustawiony wóz? tak to jedne mogą być zbyt mocno zwłaszcza przed zasuszeniem a drugie właśnie ,,głodne,, kazda sztuka jest inna wiadomo to wygodne dla rolnika ale nie konieczne zdrowe dla krowy...

Krowy dają na tym można powiedzieć średnio 8 tyś. ale jakoś specjalnie to ja go nie liczę. to też się przyznam. 

20 minut temu, plati napisał:

Jak zasuszacie krowy to też na tej samej paszy co reszta?

Na łańcuch idą, i na lekką głodówkę. Dwa razy wydojone w odstępach 24 h. i mleka nie ma. Potem do zbiorczego stada na zasuszone. 

• Thanks 1
Opublikowano
plati napisał:

18 minut temu, slawek74 napisał:

Przez 3 tygodnie są tylko na sianie/sianokiszonce czy jeszcze coś?

przes pierwsze 3 tylko siano ewentualnie sianokiszonka sucha gorszej jakości taka ,,jalówkowa,,

nastèpnie 3 przed porodem sianokiszonka dobrej jakości i kiszonka z kikurydzy sole gorzkie pasza granulowana z solami taka pasza własna sucha kukurydza sucha mielona bialko i tłuszcz chroniony i pasza granulowana laktacyjna stopniowo plus energetyczna

-17 LLU

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Ikyps napisał:

Cześć wszystkim 👋 macie może jakieś sprawdzone premiksy z solami gorzkimi które w miarę pobierają krowy 

Z tymi solami gorzkimi to wiadomo jak to jest nie jeden już przerabiał różne firmy, też tak  kiedyś szukałem a teraz daję premiks dla zasuszonych z Trouwa KWZ i ważne jest to że jedzą a nie dać z solami i go tylko powąchają i nie chcą, u siebie widzę poprawę bo wcześniej było więcej hipokalcemii teraz póki co jest ok