Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Ja z 2, 5 ha tzw niskiej łąki narobiłem tyle belek co z pozostałych 20 ha. Wszystko u mnie górki i pagórki i nawet kupkówka nie dała rady wydać plonu. Kostrzewa trzcinowata lepsza na skrajne susze. Ciekawa trawa bo daje sobie też radę na terenach zalewowych no ale smakowitość bardzo średnia.

A jaki plon w pierwszym pokosie? Mnie kostrzewa trzcinowa właśnie tym kiedyś zniechęciła. Kawałek w czystym siewie zasiałem i słabo to dało plon w porównaniu do innych? 

Opublikowano (edytowane)

Esinbal i Silozet. Co do tej pierwszej to moja teoria jest taka że transport gorzej znosi bo zamawiałem po kilka zwykłym kurierem(nie paletowo)  albo stara(choć niby do 2025 r) albo żle przechowywana.

10 minut temu, Leszy napisał:

A jaki plon w pierwszym pokosie? Mnie kostrzewa trzcinowa właśnie tym kiedyś zniechęciła. Kawałek w czystym siewie zasiałem i słabo to dało plon w porównaniu do innych? 

Też nie mam w czystym siewie. Z DSV jakaś mieszanka i Structo z Barenburga. Z tym że obie już z 5 czy 6 lat to dominuje ta kostrzewa. Rok nie wymierny bo u nas od początku maja ze 2 miechy nie padało i zapas wody z zimy nie wystarczył nawet na pierwszy pokos. Z tych kawałków było 12 -14 belek a z reszty oprócz łąki torfowej 6 - 7 belek przy solidnym nawożeniu.

Mieszanki w optymalnych warunkach wydadzą lepszy plon. Chociażby przez piętrowość łanu i nie wiem jak to nazwać: chodzi o to że jedne rosną luźnokępowo, inne rozłogowo. Do tego na różnej głębokości mają korzenie co też wpływa pozytywnie na plon.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano (edytowane)

A jaka mieszankę polecacie na 5 klasę trochę 4 . Myślałem nad dsv 2048 jest sporo kupkowki i Kostrzewy i myślę dać do tego trochę koniczyny czerwonej

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Jeśli chodzi o kostrzewę trzcinowa to gdzie można ją dostać czysta bez domieszki innych traw . Mam łąkę co w jednym końcu jest piach a dalej mokrawo to bym dorzucił trochę na furkę kupkówki a na mokrzwjsze życicy i bym takie coś zasiał

Opublikowano
25 minut temu, Leszy napisał:

To już chyba lepiej dodać lucerny. Koniczyna czerwona to preferuje wilgotniejsze stanowiska. 

Lucerna nwm czy da radę pH tam może być słabe rok temu dostało 3 tony radkowitu premium i przed wapnem robiłem próbkę to było pH 4.9

Opublikowano
1 godzinę temu, logan3512 napisał:

Jeśli chodzi o kostrzewę trzcinowa to gdzie można ją dostać czysta bez domieszki innych traw . Mam łąkę co w jednym końcu jest piach a dalej mokrawo to bym dorzucił trochę na furkę kupkówki a na mokrzwjsze życicy i bym takie coś zasiał

Większość firm co sprzedaje trawy ma też komponenty. Trzeba podzwonić. Agrolok czy Ampolmerol też może chyba to sprowadzać. Firma Bugaj też mi to wysyłała. 

Opublikowano
22 minuty temu, Troker1979 napisał:

Jak leczycie krowy sterydami to mleko do basenu czy wek? Niby karencja od 3 do nawet 11 dni ale to nie antybiotyk.

tylko dla cielaków

Opublikowano
Dnia 14.08.2023 o 12:35, Sylwekx25 napisał:

hmm czyli może lepiej kupić z ogłoszeń to co na kila sprzedawają 🤔

Ja polecam z DSV 2055 trawy z koniczyną czerwoną. Jak przyjdzie susza to koniczyna sobie radzi

Opublikowano
51 minut temu, pawlak2507 napisał:

Jaka susza jak mówisz że u Ciebie co drugi dzień pada. Ciekawe co by było z tej koniczyny jak cały miesiąc kompletnie nic nie padało. Moim zdaniem tylko lucerna na suszę

Ja od dawna tylko lucerna. Sąsiad ma trawy to tylko pierwszy pokos mial do zbioru. 

Opublikowano

I jak ta lucerna sobie poradziła u cb ? Lucerna i tak pewnie najlepiej plonuje gdzieś od 2 roku jak sobie zbuduję system korzeniowy bo chyba w jeden sezon nie da rady żeby chociaż korzeń na 1 metr wyrósł 

Opublikowano

Bo wiosny zimne są ale później jak już jest ciepło to trawy już słabo bez deszczu rosną a lucerna wtedy rośnie jak głupia mam jej około hektara to wiem. Drugiego pokosu wcale traw nie było a lucerny 10 belek z niecałego hektara 

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał:

I jak ta lucerna sobie poradziła u cb ? Lucerna i tak pewnie najlepiej plonuje gdzieś od 2 roku jak sobie zbuduję system korzeniowy bo chyba w jeden sezon nie da rady żeby chociaż korzeń na 1 metr wyrósł 

Łąka mieszanka lucerny z życicą. 1 skos trawa jak i lucerka po kolana, 2 skos już suszej to tylko lucerka widoczna była trawy wykłosiły się w moment, jakby nie lucerka to nic nie byłoby do zbioru. Fakt, łąka już 4 lata i do likwidacji się nadaje.

Opublikowano

Tak na tą lucernę nie ma co się napalać 100% bo pierwszy pokos to słabo, u mnie 10 kulek z ha, fakt odrabia potem ale trzeba pamiętać, że 1 pokos jest najważniejszy. Ja dążę ( ale póki co to słabo wychodzi ... )  aby było na stałe 60% lucerny i 40% mieszanek traw + na 1 pokos trochę gorzowskiej aby masy nadgonić.  Do kiedy najpóźniej siejecie gorzowska ?. Mam kawałek podzielony na pół i właśnie tam była gorzowska zostawiona i pługa nie idzie tam wbić a miałem teraz siać, a zanim coś popada to może zejść się do września ...

• Like 1