Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pawel156 napisał:

Ok. a jak duże znaczenie ma czas który minie do leczenia ? Krowa nie żre już 2 dni . Dziś się zorientowałem, że to trawieniec. Jutro niedziela to nie znajdę w mojej okolicy Veta na leczenie. Dopiero poniedziałek. Czy to nie będzie za późno na zabieg.

Najgorszy czas. 

Im szybciej tym lepiej. 

Rób wlewki z drożdży aby złagodzić objawy. 

Dzwoń do weta jeszcze dzisiaj i może coś poradzi profilaktycznie. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Najszybciej wyleczy rzeźnik

Zanotujcie nazwę użytkownika jako debil i po sprawie 

Lewostronne do wyleczenia jak najbardziej, u mnie już było kilkanaście przypadków i może tylko 1-2 nie wróciły już do normalnej laktacji, jednak czas wykonania zabiegu od wystąpienia przemieszczenia jest ważny (jak najszybciej)( robiło się też zabieg po 4 dniach) u mnie nie ma problemu na szczęście w niedzielę z takimi przypadkami

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie ma kału lub bardzo mało to można podejrzewać że to może być trawieniec, ale najpewniej potwierdzić to osłuchując. U mnie raz na kilka robionych trawieńców przyplątał się stan zapalny ale sztuka uratowana a tak to bez problemu. Nie ma u Was w okolicy lecznicy z dyżurami w weekendy?

Edytowane przez lukasz20
Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.12.2022 o 07:33, Dairymazowsze napisał:

Witam. Poleci ktoś jakiś skuteczny plyn do kąpieli racic ? Co u was przynosi najlepsze efekty ? Problemem są głównie mortelaro i sporadycznie zanokcica. Teraz stosuje z delaval 4hooves ale jakoś słabe efekty tego środka widzę 

Siarczan Miedzi + Formalina.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano

U nas cało dobowo oporówo

W dzień jeżdżą we dwóch, plus jeden w gabinecie 

Dwa lata temu wet był 25 grudnia po 1 w nocy u cielaka 

Inseminacja o 2 czy 3 to nie żadne zaskoczenie 

• Like 1
Opublikowano

Nieraz tak się zdaży że o tej porze 

Do jednego pani doktor przyjechała po 20, no i żonie się nie spodobało to, no i zmienili gabinet 

Bywało że po wstrzasach na dwukółce wracał na miejsce 

Ja bym dzwonił dziś 

Opublikowano

Zależy jak bardzo jest zgazowany. Ale jak to jest któryś dzień może nie pomóc. Na prawdę nie masz opcji ściągnąć weta wcześniej? Czas tu jest bardzo ważny. A po czym stwierdzony trawieniec?

Opublikowano

Pomoże, jeśli jest dość wcześnie, fikniesz w dobrą stronę i wróci na swoje miejsce to może się nawet obejść bez zabiegu. Pół roku temu prawostronnego tak wyleczyliśmy, ale oczywiście pod wodzą lekarza. Nie mógł go złapać żeby przyszyć.

Na +/- 20 trawieńców ze 3 zostawione były bez przetyczek i udało się

Uważacie, że godzina inseminacji jest aż tak kluczowa, żeby wstawać do krowy w środku nocy? 😛 U mnie inseminator od 25 lat jeździ 2x dziennie i krowy normalnie się zacielają

Opublikowano

Wydaje mi się, że to trawieniec. Tak sądzę po objawach. Brak apetytu , spadek mleka na 4 litry. Zgarbiona postawa , ogólna apatia i charakterystyczny wzgórek na zebrach z lewej strony.

Jutro rano będę próbował wezwać weterynarza.

Przekonam się czy , ktoś przyjedzie.

Opublikowano
9 godzin temu, Pawel156 napisał:

Wydaje mi się, że to trawieniec. Tak sądzę po objawach. Brak apetytu , spadek mleka na 4 litry. Zgarbiona postawa , ogólna apatia i charakterystyczny wzgórek na zebrach z lewej strony.

Też robiliśmy trawienca w tym tygodniu, krowa rano miała jeszcze sporo mleka a na wieczor suche wymie, wezwałem weta diagnoza ketoza i trawieniec, zabieg zrobiliśmy dopiero na drugi dzień a rano już krowa żarła jak ręka odjął, mleko wróciło 

EF828165-652B-4F8F-9F10-E9224DBC092A.jpeg

Krowa chwile po zabiegu 

Opublikowano
radekz200 napisał:

9 godzin temu, Pawel156 napisał:

Też robiliśmy trawienca w tym tygodniu, krowa rano miała jeszcze sporo mleka a na wieczor suche wymie, wezwałem weta diagnoza ketoza i trawieniec, zabieg zrobiliśmy dopiero na drugi dzień a rano już krowa żarła jak ręka odjął, mleko wróciło 

EF828165-652B-4F8F-9F10-E9224DBC092A.jpeg

Krowa chwile po zabiegu 

coś czuję że coraz częściej wet będzie odwiedzal...

Opublikowano
radekz200 napisał:

1500? to co on tej krowie za zabieg robił. ostatni trawieniec też otwierał wet krowę ale wszystko na stojąco, pozszywana na gotowo 500zl... I jeszcze wlew dozwaczowy dostała

Opublikowano
20 godzin temu, norbert098 napisał:

dobrze Cie rozumiem mam sąsiada kawalera i codziennie słucham jego gadki ,, u ciebie na koncie to jest pieniędzy i takie tam ''😀

A mój znajomy hodowca świń mówił że "wy to macie pieniądze"