Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, dantur96 napisał:

Jak przyjeżdża do krowy która ma ruję to żadnym USG nie bada pyta tylko o jakie nasienie i zaciela. A później jak za jakiś czas się bada czy krowa cielna to wtedy za USG 20 zł bierze 

To średnio trochę, może i nie dużo za inseminację ale bez badania nawet ręką zacielanie nie ma sensu. U mnie zawsze przed inseminacją wet bada USG, bo zdążają się przypadki tj. torbiel, zbyt mały pęcherzyk, jest za wcześnie lub zbyt późno, trzeba zrobić płukankę lub też nie ma rui(to zazwyczaj tylko przy wywołaniu hormonami)

Opublikowano

Miałem dobrego inseminatora który właśnie badał krowy przed zacieleniem przyjeżdżał np rano i badał i mówił że za wcześnie i podał jakiś czasami lek i przyjeżdżał dopiero wieczorem i było lux z zacieleniem mało która krowa powtórzyła ale jakaś duża firma go zgarnęła na swojego lekarza żeby u nich pracował. A po tym co teraz jest to i problem z zacieleniem się pojawił paprak jakiś i tyle 😃

Opublikowano

Rób w pryzmę mówili 😛

4 godziny temu, ubogiwladek napisał:

Z badaniem usg ? ;d 

Tak, i gratisowe powtórki :P

Inseminator tylko ręką kontroluje. USG sprawdza lekarz podczas regularnej kontroli rozrodu

Opublikowano
Dnia 25.01.2023 o 13:07, kamik90 napisał:

Używa ktoś z was myjni delaval c50? Miałbym kilka pytań.

Zadawaj pytania do tej myjni a raczej na wszystkie ci odpowiem;)

Opublikowano
5 godzin temu, szymek napisał:

bele 120?

Tak

bele 120?

Niby tak z tym że są one większe od tych z polskich pras typu sipma czy metal fach 

bele 120?

Niby tak z tym że są one większe od tych z polskich pras typu sipma czy metal fach 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, gregor1284 napisał:

Każdy inseminator jest paprak dopóki sami nie zaczniecie inseminowac. Wtedy pomimo tego że wszystko jest jak wcześniej to znajdujecie swoje błędy jako hodowcy, z żywieniem między innymi 

Albo znajdujecie trochę pokory do inseminatora tak jak ja, bo po pierwszych dwóch zacielonych za pierwszym razem zmarnowałem chyba 15 słomek na kilka różnych krów i wszystkie nie cielne 😆 parę razy to w ogóle nie umiałem przeprowadzić katetera,dopiero potem weterynarz który u mnie leczy( do inseminacji przyjeżdżał ktoś inny) dał mi parę wskazówek, trochę wprawy nabrałem i jest w OK. Ale generalnie polecam zrobic sobie kurs tylko najlepiej na swój koszt i nie bawić się w kontener na wyłączność od jednego dostawcy nasienia.

@ChiquitaB a pobierasz tym frezem w paszowozie z pryzm? jak to idzie?

Edytowane przez tumiwisizm
  • Like 1
Opublikowano

No kuzwa jak nie ptaki to myszy. Sarny popierdzielaly przez pryzmy i nic a te ma ch szaleją grubo.

Tak frezem. Idzie super praktycznie nie czuć że bierze. Tylko świeżo naostrzone nożyki i coniektore wymieniłem. Na razie na silosy mnie nie stać ale to będzie jakiś priorytet bo licząc straty miejsca i tego co odpadnie to z czasem się on wraca. Dodając że glina jest praktycznie gdzie nie spojze to wesołe życie. Z drugiej strony powiem ze z 800 balikow pewnie 60 wywalałem napewno przez myszy.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Azor07 napisał:

Nadal masz ten błąd? Ja miałem przybycie (propozycja potwierdziłem) było tak 3 dni teraz jest ok .

Mam to samo, przy weryfiklacji wniosku było ok , 0 błędów a później jak wysłałem to jest niezgodność i ten błąd... 

9 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Moim zdaniem to nie wina genetyki jak inseminujesz. U mnie kiedyś stare karakany z wymionami ,,kozimi,, czyli przednie wyżej niż tylne dawały po ocieleniu 30l dziennie a gdzie jakieś hf z inseminacji

U mnie zawsze były zacielane najtańszymi i do tej pory takich krów się nie mogę dochować jak tamte, bo były takie co i 1.5 konwi na raz lały... no ale i zdarzały się takie co mało dawały, a teraz z lepszych to mam 1.5 roczną jałówkę dopiero więc jeszcze do efektów kupa czasuu...

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano
2 godziny temu, pawelmf napisał:

Co to za choroba u nasady ogona krowę swędzi ciągle by się  obcierała.

IMG20230126171430.jpg

Świerzb. Łatwo przenosi się na inne. Pojawia się w sezonie zimowym gdy jest sporo wilgoci w powietrzu. Latem przygasa. Kup Eprizero lub Eprinex i polej po grzbiecie całe stado. Drogie ale skuteczne, choć niestety nie na długo. 3x próbowałem już to zwalczyć.