Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za granicą likwidują często całe stada więc jedzie tego do nas na potęgę, fakt nie zawsze to jest po 1 cielaku ale wtedy inna cena. Kupowałem to mówię o swoim doświadczeniu u każdego może być inaczej ale jeśli musiałbym kupić wróciłbym w te same miejsce co wcześniej po pierwiastkę. A gadki że nikt dobrego nie sprzedaje to wiesz dla jednego zła to dla innego najlepsza w stadzie i na to ma wpływ wiele czynników

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Hmm to w sumie ja tak mam bo muszę w miarkę nalac płynu. Do dojarki tez ręcznie musze nalac to chociaż z jednych baniek leje bo mam pompki reczne i wiem że nalane bo jak automat się popsuje to dopiero z wynikami wyjdzie że coś nie tak😁

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Poziom bakterii to nie tylko zbiornik. U mnie średnia trzyma się około 3 tys. w co niektórzy znajomi nie mogli uwierzyć bo według nich mniej jak 10 tys być nie może bo nigdy mniej nie mieli. Ja mam Japy z taką myjnią że za każdym razem płyn wlewasz do kubka i chwalę sobie przynajmniej jak to ktoś napisał zawsze zalejesz płyn

Opublikowano

U mnie w poprzednim zbiorniku trzeba była nalać właśnie do takiego kubka. W nowym bierze już automat. Swoją drogą zbiorniki Westfalii czy aktualnie Gea to są to zbiorniki Japy. Z przodu na obudowie sterownika jest napis gea a z tyłu na tabliczce znamionowej już Japy. W poprzednim zbiorniku to samo 

Opublikowano

rano cielaka udało się zarejestrować ale potem przestało 🤪 a co do wyników to się wcale nie chwale ...

krzychu121 napisał:

4 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Nic nie wpisujesz w to miejsce.

Slawek nie masz się czym chwalic

Ja mam taki

Z którego roku? Poprzedni z Westfalii mam praktycznie identyczny z 2000 roku 

może japy robią dla nich oraz pod swoją marką

Opublikowano

W sumie nie pamiętam który rok, jedynie 3100 pojemność. Stary miałem tez z japy 1340l ale z wkrecanym takim kubkiem od dołu. Tamten miałem 5 lat i nic nie grzebałem od wstawienia, ten mam nadzieję że bedzie tak samo chodzil

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

@ChiquitaB mogę potwierdzić. Znajomy założył z rok temu przewodowke i jechał na płynach zamiennikach. To ostatnio nie mógł dać sobie rady z bakteriami. Tyle syfu się nazbierało 

Ja tam myje normalnie zasadowym i kwasowym i nie ma problemu, A przewodowka już ładnych kilka lat

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Najważniejsze nie zydzic na płynie czy to do dojarki czy to do zbiornika. Pozniej się historie biorą że nie domywa cos a płynu mało co sie lalo. U nas na rejonie jak zaczęła być moda na przewodowki to gadali ze pozniej trzeba rozkręcać bo syf i niedomywaja się z czasem. A to tylko z dwóch rzeczy się brało. Zła temp wody i mało płynu.

U mnie nie domywa tego baniaka co się mleko w nim zbiera zanim przepompuje ale myślę że dlatego że nie opuszczam tej "bramki" z rur mlecznych bo codziennie muszę wjeżdżać żeby wypchać gnój a jak codziennie było opuszczane to co chwilę robiły się nieszczelności. Co jakiś czas domyję ręcznie i nie ma problemu z bakteriami. Tzn chodzi mi o to że nie domywa w trudno dostępnych miejscach ale to właśnie raczej przez to bo jak puszczę gąbkę to mleka robi się cały ten baniak a woda nie ma aż takiego ciśnienia żeby wszędzie domyć.

krzychu121 napisał:

@ChiquitaB mogę potwierdzić. Znajomy założył z rok temu przewodowke i jechał na płynach zamiennikach. To ostatnio nie mógł dać sobie rady z bakteriami. Tyle syfu się nazbierało 

Jaki od ponad roku używam zamiennika czyli Agrisol? Chyba Agrisol się to nazywa i bakterii nie ma (są ale nie duże) a leje tyle samo co lałem np. z DeLavala ale oszczędzam ładne pieniądze.

Opublikowano

U mnie pomiar kiedyś był na pewno ale pewnie się zepsuł i zdjęli. Delaval ma drogie płyny cos mi się wydaje. Ja tam wody nie mierzyłem ile idzie dla mnie bez różnicy bo i tak mamy swoją a wydaje mi się że krótszy czas mycia jest jak w tym mniejszym. Chociaż zawsze włączałem i do domu

Na tym łuku pewnie soe nieszczelnosc robiła bo  nakretke trzeba dokręcić co jakiś czas

Opublikowano
7 godzin temu, PolonezAtu napisał:

U mnie nie domywa tego baniaka co się mleko w nim zbiera zanim przepompuje ale myślę że dlatego że nie opuszczam tej "bramki" z rur mlecznych bo codziennie muszę wjeżdżać żeby wypchać gnój a jak codziennie było opuszczane to co chwilę robiły się nieszczelności. Co jakiś czas domyję ręcznie i nie ma problemu z bakteriami. Tzn chodzi mi o to że nie domywa w trudno dostępnych miejscach ale to właśnie raczej przez to bo jak puszczę gąbkę to mleka robi się cały ten baniak a woda nie ma aż takiego ciśnienia żeby wszędzie domyć.

Jaki od ponad roku używam zamiennika czyli Agrisol? Chyba Agrisol się to nazywa i bakterii nie ma (są ale nie duże) a leje tyle samo co lałem np. z DeLavala ale oszczędzam ładne pieniądze.

Ile płacisz za te płyny z agrisola?