Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Bercik92 napisał:

Mocznik kiedy sypiesz i kiedy później kosisz?
Mocznik kiedy sypiesz i kiedy później kosisz?

Sypię jeśli tylko zrobi się troszkę cieplej a koszenie to kiedy pogoda pozwoli i jak jest odpowiednia faza roślin, nie ma konkretnego terminu każdy rok jest inny

Opublikowano
emtec123 napisał:

Co powiecie o genetyce tego stada? Bardzo lipa? Wydajność 8,5-9tys

jak na te indeksy krów to super wynik, widać że u jalowek już lepsza genetyka. A swoją drogą ilu z was genomowalo jaloweczki w tym projekcie A2? U mnie szału nie ma jeśli chodzi o a2a2 ale przynajmniej indeksy ładne

Opublikowano

Właśnie niektórzy mówią że zebrali tyle samo bez nawozu co sąsiad z nawozami tylko nie doda że pare tygodni później zbiera i wartość nie ta. Z objętościówek dobrych można bardzo dużo nadoić. Jeśli chodzi o lucernę to faktycznie późno wystartowała w tamtym roku ale dla mnie to plus bo nie było dobrej pogody do zbioru w odpowiednim czasie, a mam lucernę z kupkówką i kupkówka już była trochę za późna ale lucerna młoda to miejmy nadzieje że tragedii nie będzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

To widzę że licho sypiecie, rośnie coś na samej gnojowicy? Ja daję 200 kg npk 8 i 200 kg moczniku  

U nas nikt nie kupuje nawozu na łąki (zagłębie kurników i chlewni ) pierwszy pokos ok 15- 18 bel z ha zwijane pasówka. 

Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Ile było takich co sypali, lali gnojowicę 

A później przyszła susza i urosło im tyle samo co mi prawie bez nawozu 

Jeszcze takiej suszy nie było aby pierwszy najważniejszy pokos nie wyszedł. Potem to wiadomo, różnie bywa i czasem lepiej nic już nie dawać. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pawlak2507 napisał:

To widzę że licho sypiecie, rośnie coś na samej gnojowicy? Ja daję 200 kg npk 8 i 200 kg moczniku  

Przy dawce 40-50tys świńskiej tak jak Robert mówi trawa nie odstaje od tej na saletrze. Pierwszego roku robiłem kontrolę, teraz drugi rok na samej gnojowicy. Pokosy po kosiarce 2,80m 24.05, deszcze odciągnęły termin koszenia

https://img.agrofoto.pl/monthly_2021_06/trawa_l_cbac2c010067b15c3e6e4615b54bd8d8.jpg

Kukurydza na samym oborniku i gnojowicy średnia z 3 odmian niecałe 14t/ha na IVb

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Zmierzy mi ktoś średnicę gwintu gdzie mleczarka się podłącza do ciągnięcia mleka? Kierownik ze skupu mowil dn50 to taka zmienilem i wyszło że za duża, dobrze że kierowca mial redukcje

Ty pytaj kierowcę jaka ma , bo może oni coś innego mają.

Opublikowano

U mnie jak zbiornik nowy wstawiali to po montażu zapytali mnie jaką  mleczarnia zabiera i dali mi redukcję że na bank ma pasować dla mlekpolu i tak też było A mieli chyba z 6 rodzajów tych redukcji różnymi gwintami.

Opublikowano
19 godzin temu, Leszy napisał:

Jeszcze takiej suszy nie było aby pierwszy najważniejszy pokos nie wyszedł. Potem to wiadomo, różnie bywa i czasem lepiej nic już nie dawać. 

Potwierdzam. Jak dokarmisz odpowiednio rośliny to mimo suszy I pokos wyda dobry plon, nawet jak opady jak ksiądz kropidłem. Ostatnio temperatury na wiosnę nie dopisują i trzeba odłożyć trochę I pokos w czasie. Ale nie oszukujmy się:  Dasz pokarm roślinom to gęsta ruń i przewracałki stękają a jak nie dasz to rzadzizna, można nie przewracać i jakości w tym nie ma a do tego żal potrzeć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ta przewracałka to raczej metafora bo na siano się przydaje. Koszę viconem od ubiegłego sezonu to przewracam mniej ale co najmniej raz przy I pokosie bo ja wolę suchszą sianokichę chyba że aura nie pozwala

Jest też różnica przy pryźmie a balotach

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano

A suchego balota nie zmieli paszowóz, ewentualnie bardzo cierpi. 

Generalnie u mnie chętniej jedzą mokrą. 

W tym roku I pokos w pryzme zbierałem po ogromnej ulewie, A mimo to wszystko z pryzmą wporzadku 

Opublikowano
plati napisał:

A suchego balota nie zmieli paszowóz, ewentualnie bardzo cierpi. 

Raczej bardzo cierpi ciągnik jak dwa suche baloty wrzuci się po paszowej aż śruby zabezpieczające zrywa i bela się "blokuję" w paszowozie 😜🙄

Opublikowano (edytowane)

Ale ja to nosze na widłach i czym suchsze tym bardziej litościwe zdrowotnie a i podane w ten sposób (nie w paszowozie) smaczniejsze dla bydła. Może ciut mniej zasobne w składniki pokarmowe

Edytowane przez Troker1979