Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
31 minut temu, ChiquitaB napisał:

Męczyć oksy może się nauczy a jak nie to zostaje niestety wyjazd.

Co do tego dobrostanu ze zwiększeniem o 20% to legowiska min 2.1dl i 1.1szer. I powierzchnia odpasowo ruchowa co najmniej 4m2

U mnie wyszlo 4.3m2 i legowiska 2.5x1.2

Podobnie ci wyszło jak i u mnie. Tyle że u mnie stanowiska mają 2.35x1.15 a powierzchni wyszło 4.2 M2. 

Trochę kasy wpadnie w sumie za całość. O ile zasady się już nie zmienia to za zwiększona powierzchnię o 20 % wpadnie 690 zł do sztuki, za wybieg 200 zł, za wypas 310 zł. Podstawowa płatność do bydła też będzie czy już została wycofana? 

Orientujesz się jak to wygląda w przypadku zwiększenia powierzchni o 50 %? Dostaje się kasę najpierw za zwiekszenie o 20 % a pozniej dodatkowa kasę o zwiększenie o 50% ? Czyli w sumie 1690 zl. Czy albo jedno albo drugie? 

Opublikowano
Qwazi napisał:

Podzielcie się jakie macie sposoby na jałówki. Sąsiad już tydzień walczy z taką młodą mamą i co dzień jest gorzej. Niby łaskawa jak do niej podejść, za strzyki normalnie można brać. A jak tylko dojarke wyczuje to szatan. Próbowaliśmy już laski poskromowej, witki, rury na ogon, spinania jednej pary nóg, potem obu i nie udało się wydoic bez oksytocyny. Jak dostała zastrzyk to aniołek. Ale w nieskończoność nie można jej tak doić. Nawet próbowałem ją tylko ukłuć, żeby miała wrażenia, że dostała zastrzyk. Też nic z tego. Zostało tylko podnieść na pasach. Pewnie krowa do wyjazdu będzie, jak mózg oksytocyny nie wydziela, ale może coś jeszcze podrzucicie, żeby spróbować ją chociaż chwilę dłużej pod aparatem potrzymać, a żeby na to pozwoliła. Nam się już pomysły skończyły 

sznurek za nos i ciągnąć do przodu i maksymalnie wysoko uczepić i naciągnąć kiedyś tak jednego wścieka przez tydzień we troje doilismy ja zerwanymi wiązadłami pod kolanem ale po tygodniu spokorniała i byla jedna ze spokojniejszych sztuk

mogę zrobić foto jak to wygląda i na tele wysłać

• Thanks 1
Opublikowano
55 minut temu, Qwazi napisał:

Podzielcie się jakie macie sposoby na jałówki. Sąsiad już tydzień walczy z taką młodą mamą i co dzień jest gorzej. Niby łaskawa jak do niej podejść, za strzyki normalnie można brać. A jak tylko dojarke wyczuje to szatan. Próbowaliśmy już laski poskromowej, witki, rury na ogon, spinania jednej pary nóg, potem obu i nie udało się wydoic bez oksytocyny. Jak dostała zastrzyk to aniołek. Ale w nieskończoność nie można jej tak doić. Nawet próbowałem ją tylko ukłuć, żeby miała wrażenia, że dostała zastrzyk. Też nic z tego. Zostało tylko podnieść na pasach. Pewnie krowa do wyjazdu będzie, jak mózg oksytocyny nie wydziela, ale może coś jeszcze podrzucicie, żeby spróbować ją chociaż chwilę dłużej pod aparatem potrzymać, a żeby na to pozwoliła. Nam się już pomysły skończyły 

Cielaka obok niej postawcie parę razy

• Thanks 1
Opublikowano

Tez mi nie działa irz bo cielaka chvialem zgłosić.

Ta podstawowa tez ma byc do krow. A wypas chcesz łączyć z wybiegiem i wolnostanowiskowa? To chyba się tak nie da. No jestem ciekawy ile da się z dopłat wyciągnąć w przyszłym roku.

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

sznurek za nos i ciągnąć do przodu i maksymalnie wysoko uczepić i naciągnąć kiedyś tak jednego wścieka przez tydzień we troje doilismy ja zerwanymi wiązadłami pod kolanem ale po tygodniu spokorniała i byla jedna ze spokojniejszych sztuk

Dzięki. Wiem jak to wygląda. Może nie za bardzo działać bo z tylnych nóg mocno skacze ale zobaczymy

7 minut temu, Xawier napisał:

Cielaka obok niej postawcie parę razy

Dzięki. To chyba odpuścimy bo akurat do cielaka była agresywna. Sąsiad mówił, że musiał go szybko zabrać 

Opublikowano
21 minut temu, ChiquitaB napisał:

Tez mi nie działa irz bo cielaka chvialem zgłosić.

Ta podstawowa tez ma byc do krow. A wypas chcesz łączyć z wybiegiem i wolnostanowiskowa? To chyba się tak nie da. No jestem ciekawy ile da się z dopłat wyciągnąć w przyszłym roku.

Z tego co komentowali wcześniej w tym temacie to wypas jest jako ,,odrębna praktyka '' czyli nie trzeba spełniać tych 20 %. A jak się spełnia 20% zwiększenia to można dodatkowo skorzystać: 

- z utrzymywania na ściółce,

- wybieg 

- odsadzenie cieląt. 

Ja mam ruszta więc ściółka odpada, do odsadzania cieląt też musiałbym zrobić jakieś dodatkowo pomieszczenie więc też odpada. 

Więc zostaje, podstawowa płatność, wypas, powierzchnia 20 %  i wybieg . 

Ile teraz będzie podstawowej stawki do bydła ?

Opublikowano

Stawki dopłat bezpośrednich:

płatność podstawowa – 118 EUR/ha

płatność redystrybucyjna – 40 EUR/ha

młody rolnik – 61 EUR/ha

krowy – 96 EUR/szt.

młode bydło – 74–76 EUR/szt.

owce – 26 EUR/szt.

kozy – 11 EUR/szt.

buraki cukrowe – 301 EUR/ha

chmiel – 435 EUR/ha

len – 101 EUR/ha

konopie włókniste – 29 EUR/ha

pomidory – 550 EUR/ha

truskawki – 271 EUR/ha

ziemniaki skrobiowe – 249 EUR/ha

rośliny pastewne – 103 EUR/ha

strączkowe na ziarno – 204 EUR/ha

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Dwa poskromy z jednej i drugiej strony za pachwinę i kręgosłup można spróbować to nie zrzuci nogą plus uwiązanie jak wyżej by nie chodziła

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MichalForterra1993 napisał:

sluchajcie dziala wam irz? chcialem rejestrowac i jakis blad wyskakuje...

W niedzielę to standard, że działa kiedy chce

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

w popławach no stop łączą

A no faktycznie, choć tam w silosach to łatwiej wrzucić na wierzch

3 godziny temu, czesio1612 napisał:

Może nie regularnie ale w zeszłym roku 2 i 3 pokos zrobiłem razem. W tym roku sąsiad robił 1 i 2 i na razie nie narzeka czemu pytasz?

Kolega robił 3 pokos w pryzmę i teraz chce dołożyć czwarty, ale słyszałem że lepiej otwierać dopiero po zakiszeniu? Choć to i tak już 2msc minęło. Zostawiłeś więcej folii czy położyłeś nową?

Opublikowano
Qwazi napisał:

Dzięki. Wiem jak to wygląda. Może nie za bardzo działać bo z tylnych nóg mocno skacze ale zobaczymy  

jeden łańcuch ją trzyma drugi mocno ściągnięty za nos i tym jest mocno zainteresowana mam teraz jedną wczoraj wycieloną i jeszcze trzy w kolejce ciekawe jak u nich ze ,,spokojnością,,

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

jeden łańcuch ją trzyma drugi mocno ściągnięty za nos i tym jest mocno zainteresowana mam teraz jedną wczoraj wycieloną i jeszcze trzy w kolejce ciekawe jak u nich ze ,,spokojnością,,

A ta cholera dzisiaj nas w karolka zrobiła razem z gospodynią. Poszedłem do pomocy i staliśmy z sąsiadem obgadując jak się za nią zabrać, a sąsiadka cyk aparat i do jałówki 😱. I ta małpa nawet się nie ruszyła 😁. Teraz sąsiadka się z nas nabija😂😂 że już nie potrafimy się młódkami zająć. A tak poważnie to nie wiem jak to wyjaśnić. Chyba tylko tak, że musiał jej na początku zaraz przylać i tak reagowała, a jak go nie było to i stres dużo mniejszy. Bo solidarnoscią damską to się tego chyba nie wyjaśni 🤪

Opublikowano

Najważniejsza zaleta to to że są bezobsługowe. Tylko muszą być dobrej jakości. Niedługo będzie 20 lat jak delavala położone i mało zużycia widać. Na 4 stanowiska mam jfc położone i się poodksztalcaly ładnie. Mimo iż leżą koło 10 lat . Teraz na kolejne 15 stanowisk wezmę z gea 

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

A orientowałeś się już jakieś koszta?

kolega postawił obore pod robota i zrobił materace slomiano wapienne, ale miał jakieś tam problemy z somatyka i 2 z 3 rzędów legowisk zalał betonem i położył materace. pokazywał zdjęcie jakiś czas temu zaraz po doscielaniu to rząd legowisk ze słoma był cały zajęty przez leżące krowy a wszystkie materace gumowe puste... widać gdzie krowom wygodniej. robiłem wycenę na dobre materace z pianką grube to takie zaczynają się od 1000 wzwyż na legowisko