Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak bym miał spawać z rur fi 50 to ok. 15zl metr rury a z słupków i siatki to słupek ok 20zl a siatka chyb 4zl metr do tego jeszcze jakieś druty. Znając moje coniektóre pipy to siatka leśna nie wiem czy by wytrzymała🤣

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Hej wszystkim. Mam nietypowe pytanie bo jestem z trochę innej branży - pokazy ognia.

Wiem że wielu z was stosuje tłuszcz chroniony w diecie swoich krówek. Chciałbym prosić o radę, bo najlepiej gdyby był w formie drobnego, sypkiego proszku. Polecicie coś?

A jeśli ktoś mógłby się podzielić i odsprzedać z kilogram do testów, to już w ogóle byłoby super. (Najlepiej z okolic Wrocławia)

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Jak bym miał spawać z rur fi 50 to ok. 15zl metr rury a z słupków i siatki to słupek ok 20zl a siatka chyb 4zl metr do tego jeszcze jakieś druty. Znając moje coniektóre pipy to siatka leśna nie wiem czy by wytrzymała🤣

Jak byś miał spawać to polecał bym kształtownik tniesz i spawasz a ze spawaniem rur wiecej roboty 

Opublikowano

Ogolnie bym chciał żeby to też wyglądało estetycznie bo będzie przy oborze wybieg. Ogolnie profil drożej wychodzi. W cenie profilaktycznie by były bariery drogowe energochłonne i to już by było konkretne

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Ojcu z dwa lata temu kolega nagadał głupot że siatka leśna taka super i wystarczy dla krów. G.. prawda, po roku połowa zniszczona, nigdy więcej.

Opublikowano

U mnie krowy pastwiskowane i nie ma problemu żeby druty rwały. Może elektryzator słaby macie.

U mnie jak krowa się przypadkiem dotknie to aż słychać strzał. 

Najgorzej to cielaki przyuczyć, ale na to też już mam sposób tylko trochę czasu trzeba poświęcić 

Opublikowano (edytowane)

U mnie takie sarenki. Poza tym nigdy nie chodziła większość przy pastuchu i cale życie na luzie. Myślę jeszcze o barierach drogowych. Chve wydać 5-10tys i mieć ladnie i na lata

Chyba starczy deszczu juz

20220929_072717.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Do siatki zaplecionej od zewnątrz ogrodzenia 2-3 druty na izolatorach od wewnątrz z prądem i jest ok. Na wybieg dla jałówek to samo tylko drut grubszy napinany tymi napinaczami od siatek i puszczam młode dzikie jałówki, poza przypadkiem kiedy zapomniałem im prąd włączyć nie miałem przypadku żeby to rozerwały.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest jedna która od razu wykrywa brak prądu w lince. Pozostałe mogłyby w ogrodzeniu ze sznurka chodzić, a ta jak tylko nie ma prądu to ona na wycieczkę poza ogrodzenie. Chociaż w pastwisku jest i trawa i sianokiszonka. Faktycznie dobry elektryzator to podstawa. Jak wypuszczam młode to one zawsze ciekawe tej kolorowej linki i najlepiej trzeba ją polizać, a wtedy niespodzianka. Aż niektóra zaryczy. I spróbuje tak ze dwa, trzy razy i więcej nawet podejść nie chce. A dobra linka też ma zaletę bo bardziej się uciąga i nie pęka tak szybko jak drut więc nawet jak taka młódka zechce pójść do przodu po kopie to dostanie kolejne razy i w końcu się cofnie. Tylko kołki muszą być dobre i co najmniej na pół metra w ziemię. Ja mam akacjowe i dają radę. A na pastwisko wypuszczam krowy więc pierwszy raz idzie tam pierwiastka jakiś tydzień po wycieleniu

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Ja dla młodzieży od 3 stron robię barierę z balotów a od 4 strony jest budynek. Jak mam barierę z bel to wewnątrz w odległości około 0.5 m od bel stawiam ogrodzenie ( drewniane słupki i drut na dwóch wysokościach czasem dokładam sznurek dla lepszej widoczności). Potem puszczam w to młodzież żeby się uczyły i powoli zabieram po kilka bel z bariery. A potem jak już wiedzą o co chodzi robię im większy wybieg ale już bez żadnych barier i jest ok

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, Pablo16 napisał:

Ja dla młodzieży od 3 stron robię barierę z balotów a od 4 strony jest budynek. Jak mam barierę z bel to wewnątrz w odległości około 0.5 m od bel stawiam ogrodzenie ( drewniane słupki i drut na dwóch wysokościach czasem dokładam sznurek dla lepszej widoczności). Potem puszczam w to młodzież żeby się uczyły i powoli zabieram po kilka bel z bariery. A potem jak już wiedzą o co chodzi robię im większy wybieg ale już bez żadnych barier i jest ok

O widzisz. Bardzo dobry patent. Pozwolisz, że wykorzystam bo z jałówkami miałem trochę problem. Muszę je wypuszczać na czas wybierania gnoju z głębokiej ściółki i do tej pory dawałem im linkę na trzech wysokościach i elektryzator na dziki, ale niektóre z rozpędu potrafiły się i przez to przedrzeć. Daleko nie poszły bo pozostała część działki jest ogrodzona płotem betonowym, ale pałętały się między maszynami

Opublikowano

Ja na wiosnę jałówki powyżej roku w tym cielne  wypuszczam na okólnik z pastuchem. Ale zanim wyjdą do ze trzy dni chodzą w zagrodzie (wkopane słupki dębowe i ze 4 -5 poprzeczek z osiki) i tam są karmione. Co chwila któraś dotknie nosem pastucha aż iskry idą. Jak już się ocielą to są gotowe do wypasu bo w pastuchu chodziły.

Opublikowano
plati napisał:

Jaki stosujecie olej do dojarki? 

Ja stosuje taki jak w załączniku, ale jest trochę zbyt rzadki i 5 litrów na miesiąc byłoby mało. 

Szukam budżetowej opcji  :)

Screenshot_20220929-202627_Allegro.jpg

nie wiem co to za dojarka ale 5L to bardzo dużo ....🙆‍♂️ w przewodówce nie wiem czy mi litr idzie

Opublikowano
56 minut temu, plati napisał:

Jaki stosujecie olej do dojarki? 

Ja stosuje taki jak w załączniku, ale jest trochę zbyt rzadki i 5 litrów na miesiąc byłoby mało. 

Szukam budżetowej opcji  :)

Screenshot_20220929-202627_Allegro.jpg

Ja mixol