Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dejmian90 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

zanim tą kosiarkę Ci sprzeda to ją zajeździ 🤪😜

Spokojnie już o moją kosiarke sie nie martw, ja pilnuje sprzętu żeby wszystko chodziło jak należy A jak u Ciebie jest inaczej to już nie mój interes. 😌

to pilnuj 😛 bo Radzio się nie doczeka 🤪

Opublikowano

Marchew jest płukana, są to przesegregowane marchewki które nie nadają się do sprzedaży(nieksztaltne lub popękane) 

Dostają 20l wiadro na 3 sztuki dziennie więc bez szału 

6 minut temu, leszek1000 napisał:

Najważniejsze  żeby były czyste. Będziesz magazynował ? 

Nie myślałem nad tym, narazie biorę na bieżąco. Trzeba by pewnie zrobić jakiś kopiec? 

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Ile mogą leżeć wysłodki bez przykrycia? Przez dwa dni nic im się nie stanie ?

Jaka cena obecnie wyslodkow?  

Opublikowano
25 minut temu, marcianjargit napisał:

Co roku biorę 3 auta i leży do maja

Bez przykrycia?

18 minut temu, dominik1703 napisał:

2 dni to one muszą leżeć żeby odparowały 

Po co?

2-3h od przywiezienia już mam na gotowi okryte

• Like 1
Opublikowano

No może nie 2 ale jeden to według mnie powinny poleżeć. W tamtym roku jak mi wysypali to parowało z nich przez kilka godzin, więc wolałem dzień odczekać i myślę że dobrze zrobiłem, odpadu zero nawet w czerwcu przy wyższych temperaturach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

Rezygnujesz z bydła?

Moze ktoś poleci coś dobrego do szczepienia cieląt na zapalenie płuc,  bo cholera już bierze,  cały czas cos i powraca 

Tak rezygnuje. Czym szczepisz od bvd? U mnie po rispovalu 3 przeszło wszystko. Kiedyś badałem i wyszła chyba parainfluenza

Opublikowano
20 minut temu, dominik1703 napisał:

No może nie 2 ale jeden to według mnie powinny poleżeć. W tamtym roku jak mi wysypali to parowało z nich przez kilka godzin, więc wolałem dzień odczekać i myślę że dobrze zrobiłem, odpadu zero nawet w czerwcu przy wyższych temperaturach.

Pytanie po co? Bez ODPAROWANIA też zero odpadu

17 minut temu, krzychu121 napisał:

Sołtys chce wrzucić 4 składy w jedną pryzmę tyle że mogą mi przywozić 2 składy dziennie. Przykrycie  i uformowanie aż tak długo nie zajmuje. 

Nie było by problemu ale ważne żeby w to nie napadało. 

A dlaczego tak chcesz robić? Nie lepiej każde w osobny kopiec?

Opublikowano

W tym roku słabo z kukurydzą i chce więcej dawać wyslodek więc mam plan zrobić szerszy i dłuższy  kopiec . A jak wiadomo początek i koniec najgorszy z odkrywaniem więc miałbym jeden kopiec zamiast dwóch. Dziś trochę tylko porosilo na te dwa transporty. Jak jutro nie dowiozą do późnego popołudnia to przykryje to co jest. Zakiszacz pójdzie na górę i mam nadzieję że się przechowają jak co roku czyli bez strat. Chociaż w tym roku zamiast foli na dol dałem słomę i z pracy przy formowaniu i ubijaniu kopca jestem bardzo zadowolony. Nic się nie rozjeżdża. Można jezdzic w poprzek pryzmy i wystarczy delikatne obrzucenie łopata dookoła i kopiec gotowy. Tylko ciekawe czy nie będzie gniło od spodu 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Po co?

2-3h od przywiezienia już mam na gotowi okryte

Czasem się nie chce od razu robić jak przywiozą 

15 minut temu, krzychu121 napisał:

Na folii masz czy słoma ?

Całe życie prosto na gruncie i 0 odpadu, ziemi nawet nie grubo tylko folia transparentna robi robote

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Widzieliście stawki dopłat na nowych zasadach?

https://pfhb.pl/aktualnosci/propozycje-stawek-doplat-bezposrednich-ekoschematow-i-dobrostanu

Ciekawe co się kryje pod nazwą odsadzanie cieląt. Albo jak będą sprawdzali wymieszanie obornika.

ciekawe które pakiety bedą sie łączyły , koperta finansowa jest  25 % wieksza od porzedniego wydania 2014-2021 r a z linku wynikaze bedzie moznawziąć 2 tys dopłat do ha . czyli ktoś straci ten co chce sumiennie produkować .  krowy mleczne nazwiekszonej powierzzchni o 50 % utrzymywane na głebokiej sciołce z dostepem do wybiego 300 euro , znajmy miał tak kiedys 80 krów .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Czyli zacznie się kombinowanie zeby jak najwięcej wyciągnąć. A u mnie za duża obsada na hektar. 20ha mam na gębę dzierżaw bedzie trzeba o umowę pocisnąć. Wuja dodatkowo przechodzi na emeryturę ale dalej chce urabiac ziemie to też o dzierzawe go pocisnę bo co mu zależy a już przelicznik do obsady bedzie inny i struktura zasiewów się zmieni a nie sama qq I lucerna

Opublikowano
13 godzin temu, Primula94 napisał:

Ja mam 300 sztuk i zero zboza. A zapas sianokiszonka i kukurydzy na kilka msc. I pomimo zapasów, staram się dla jalowek dokupić raz na jakiś sianokiszonka,  czy siano. Teraz też bym dokupił  siana większe ilości, ale za bardzo czasu nie mam teraz tego ogarnąć.

To ile ton miesięcznie paszy musisz dokupić?  Krowy w jakich proporcjach żywisz ?  2/3 kukurydza 1/3 sianokiszonka?