Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziad932 napisał:

8 godzin temu, Karol6130 napisał:

W tym roku tylko jednej nie zrobiłem, termin wycielenia 15 sierpień. 

Znaczy zrobiłem tylko jedną nogę, dalej się nie mogła zmieścić. 

A mówił że w ten poskrom tonowy byk wejdzie 😀

Krowa prawdopodobnie z bliźniakami. 

Jałówki też robiłem, też jedna na 15 sierpnia 

To to wygląda jak holownik w PKSie 😊

ale robotę robi a fachowiec dokładny trzy razy już u mnie był z tym poskromem .... twu cztery pierwsza krowa w jego karierze to moja ☺😀

Karol6130 napisał:

Angielski że 

tak anielski 😉

Kierownik napisał:

DzikiSimental25 napisał:

Jakie są ceny słomy z pokosu  w Waszych rejonach ? 

15-20zl za 170cm Co do korekcjj. Ja daje nawet takie po tydzien dwa przed wycieleniem. Zadnego problemu a jesli ma cos nie tak z noga to po wycieleniu bedzie jeszcze gorzej. No i po wycieleniu miednica luzniejsza, sciegna inne. Sam korektor mi tak zaleca i sie tego trzymam

cena za słomę marzenie....

Opublikowano

To trochę kursowania jest. Znajomy nie ma swojej prasy to najmuje w duże prostokąty. Mówi że bajka na przyczepe układasz,  nic nie spadnie po drodze w razie co. Duzo mniej miejsca zajmują i fajnie się bierze podobno

Opublikowano

No zależy jak ruchliwa droga i jak daleko do domu. Ja to chyba moje claasa sprzedam bo więcej trzeba w niego juz wkładać jak roboty ma. Teraz do zrobienia walec bo oska wygięta i zebatka do wymiany to ok 2tys na naprawę pójdzie a za prasowanie pewnie bum z 3tys zapłacił i lepiej zbite jak po walcowce.

Opublikowano

kurna.

nikt mnie nie obudził. ale zaspałem:$... a rycki bycały...

cza jechać dali przewracać rżyska ....🤨

Opublikowano
19 godzin temu, Eliot napisał:

Teraz niektórzy mają takie poskromy że można robić nawet przed ocieleniem ,wiadomo ze lepiej nie ryzykować ale ja tak robilem i nic się nie stało, firma była z Łomży. 

Tyborowski u Ciebie robi ?, bo oni już do mnie kilka lat jeżdżą 

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

ale robotę robi a fachowiec dokładny trzy razy już u mnie był z tym poskromem .... twu cztery pierwsza krowa w jego karierze to moja ☺😀

tak anielski 😉

cena za słomę marzenie....

Sławek a po co te korekcję się robi 🤔 , żeby pieniędzy wydać ?😊 Podobno mleczność spada jak się nie przycina , prawda to ?

3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Angielski że 

Tak mi się skojarzyły te naciągi i wogule 😛

799px-Holownik_jelcz.jpeg

Opublikowano
4 godziny temu, Kierownik napisał:

15-20zl za 170cm .

Toć to jak za darmo.... jaki region?

U nas to 40-60 za 125-130 walcówka i jeszcze nie ma słomy....jeden  za 150 po 70 zł płaci i sam beluje. 

U mnie korekcję robi Tyborowski i też robię wszystkie. Oni zalecają nawet przed samym porodem niż po. Do 2 tygodni po porodzie to na odpowiedzialność gospodarza.

Opublikowano
Dziad932 napisał:

Sławek a po co te korekcję się robi 🤔 , żeby pieniędzy wydać ?😊 Podobno mleczność spada jak się nie przycina , prawda to ?  

nie dziaduj już tak 🤦‍♂️ nie obcinaj sobie pazurów u rąk i nóg ...

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Sławek moim nie rosną , jedna ma takie płetwy to sam przycinam  😊

Opublikowano

U mnie na 16szt miałem 24 opatrunki 😑 3/4 zanokcica ale już bez tragedi. Moczenie racic duzo pomogło. Polecal do siarczanu dodać formalinę i powinno być dobrze. Na uwiezi mniejszy problem z racicami jak na wolnostanowiskowej

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

U mnie na 16szt miałem 24 opatrunki 😑 3/4 zanokcica ale już bez tragedi. Moczenie racic duzo pomogło. Polecal do siarczanu dodać formalinę i powinno być dobrze. Na uwiezi mniejszy problem z racicami jak na wolnostanowiskowej

niby tak a jednak nie do końca u mnie część na matach to nic nie ściera i dwa razy do roku trzeba robić do tego dobra micha i witaminy i minerały i kopyta rosną

Dziad932 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Sławek moim nie rosną , jedna ma takie płetwy to sam przycinam  😊

pogadaj Joli.... sam to możesz

Opublikowano

zamówiłem przez Internet doping i dziś otrzymałem przesyłkę i coś mnie skłoniło że sprawdzam datę a tam pół roku przeterminowane. ma to znaczenie?, bo nie wiem czy robić jakąś reklamację czy po prostu stosować i niczym się nie przejmować.

Opublikowano

Substancje czynne: kwas mlekowy - 0,4% (4g/L), składniki powierzchniowo czynne anionowe (5%

dipping oparty na kwasie mlekowym oraz salicylowym z dodatkiem naturalnego olejku z mięty pieprzowej

Opublikowano

Formalina zabija porządnie wszystkie bakterie.

Dzisiaj przy dojeniu mieliśmy podglądaczy. Słyszę ze leci samolot i tak jakby silnik raz słabiej raz mocniej dawał. Przeleciał  ad sama obora zrobil usemke i myslalem ze sie zrypal bo jakby podchodził do ładowania na trawy. A on z 5m nad ziemią przy samej oborze I kurde robili zdjęcia czy tam filmowali. Dokładnie było widać 2 osoby q srodku i oni przez kurtyny na legalu wszystko w oborze widzieli. I odlecieli

• Like 1
Opublikowano

Witam, moja sytuacja: stado 27 dojnych do poniedziałku przykładne stado kom som >150. Wtorek sms z mleczarni 700 som, ok problem znaleziony zapalenie, ćwiartka lekko zgrubiona w zasadzie nic nadzwyczajnego. Ale 700 od jednej ćwiartki przy 700 litrach trochę dziwne. Zacząłem szukać testem TOK innych sztuk znalazłem 3 sztuki z wielką somatyką, no nic mówi się trudno dostały antybiotyk. Wczoraj wieczorem coś skłoniło mnie żeby sprawdzić somatyke w zbiorniku, okazało się że jest źle, a nawet tragicznie. na dzisiaj kończę z 18 sztukami wylanymi w gnój. Mleko nie nadaje się do niczego. Brak fizycznych zmian w mleku jak i budowie ćwiartek (brak obrzęku itd.) A tu moje pytanie czy spotkał się ktoś z taką sytuacją? Dodam że żywienie diping itp. bez zmian. Moje podejrzenie pada na mocznik w lipcu nie miałem wyników z federacji więc nie znam parametru, mógł on aż tak wpłynąć na somatyke . Spora część krów jest do zasuszenia w ciągu miesiąca dwóch. Może ma ktoś pomysł co tu mogło się zadziać?