Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślałem na trawy z PK dać tylko sól 150 kg by obniżyć koszty. Ostatnie lata szło NPK 8-20-30 około 300kg.  Jak na plon wpłynie brak fosforu w tym bądź następnym sezonie? Trawy są ukorzenione a fosfor to zasilenie korzeni. Sól ważniejsza bo odpowiada za gospodarkę wodną. Sprostujcie jak się mylę.

Opublikowano

Panowie i panie Macie lub mieliście mieliście czynienia z firma Blatin jak tam pasze cenowo i jakościowo jak z zywieniowcami potrafią coś doradzić ustawic?

Opublikowano

Na 45 krów dojnych plus nie wiem ile reszty ale powyżej roku idzie większość sianokiszonka. Będę dopiero widział w tym roku jak mi pryzmy schodzą,  ewentualnie wyslodkami bede się wspomagał. Dac na hektar planuje 30-40tys i to starczy moim zdaniem.

Opublikowano

Dajcie spokój z tym nawozeniem. Co roku idzie na pola obornika na niektóre idzie na jesień i wiosne i jeszcze npk szlo na to i mocznik. Teraz na części obornika a na wiosne wszędzie obornika. Dając 40tys wprowadzamy Ok 150 czystego N . U mnie gnojowica gesta konkretnie, rozcieczona jedynie z czyszczenia poidel codziennie. Do tego uzupełnienie samego PK i plon musi być.

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Dajcie spokój z tym nawozeniem. Co roku idzie na pola obornika na niektóre idzie na jesień i wiosne i jeszcze npk szlo na to i mocznik. Teraz na części obornika a na wiosne wszędzie obornika. Dając 40tys wprowadzamy Ok 150 czystego N . U mnie gnojowica gesta konkretnie, rozcieczona jedynie z czyszczenia poidel codziennie. Do tego uzupełnienie samego PK i plon musi być.

Ale oczywiście bierzesz pod uwagę współczynniki wykorzystania w pierwszym roku? https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/informacje/dostepnosc-skladnikow-pokarmowych-z-nawozow-naturalnych.html

Opublikowano
17 minut temu, ThePerkins napisał:

Nic nie dasz to nic nie urośnie, pytanie kiedy kupować ... i ile... 

Ja kupiłem miesiąc temu PK A z azotem czekam narazie. Trudno co będzie to będzie. 

Opublikowano

Jeden rok jak ograniczę nawozenie to myślę że na plonach się nie odbije tak. Gnojowica i tak przyzwoita dostępność ma. A zeby ladowac nadto co roku to też przesada.

Jak na nasz rejon to i tak duże ilości sieje qq😅 lucerny chce dosiac z 3ha jeszcze. W tym roku 700 balikow zebrałem a dopiero z półtorej miecha temu zaczelem je skarmiac. W przyszłym roku 10ha mi dojdzie to o 10ha zwiększę qq jeszcze

Opublikowano
47 minut temu, ThePerkins napisał:

Nic nie dasz to nic nie urośnie, pytanie kiedy kupować ... i ile... 

Ja wstrzymuje się do wiosny. 

Coś jest na rzeczy bo GA straszy rolników że nawozów nie będzie. 

Opublikowano (edytowane)

Nie zboża nie sieje juz, jade na gotowcu, sloma od sąsiada. 200 balikow na sezon mi starczy slomy a zbieram 250. Nie każdy odziedziczą juz rozwinięte gosp z nowymi budynkami i sprzętem i względna ilością ziemi😑

Atakuje nowa dzierzawe teraz

20211204_104222.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

może nie straszy tylko informuje ? bo może być taka sytuacja że będziesz dawał im 3.5 tys za saletrę a towaru nie będzie.

Tak tak zamkną zakłady i nie będą produkować. Pieniędzy mają za dużo i nie muszą już produkowac 

Opublikowano
1 minutę temu, Troker1979 napisał:

Ile Wy zbieracie tej kukurydzy z hektara? Ja mam 25 krów plus tyle młodzieży i z 3,5 ha zabrakło mi na miesiąc, max półtora. Na krowę idzie dziennie 25 kg.

Zależy czy ktoś kosi kukurydzę na 15 cm od ziemi czy na 70 cm...

Opublikowano
4 godziny temu, PRIMO napisał:

Ja wstrzymuje się do wiosny. 

Coś jest na rzeczy bo GA straszy rolników że nawozów nie będzie. 

Niby mówią, że z potasem będzie problem bo od Łukaszenki idzie a sytuacja się nie poprawia póki co ale myślę że kiedyś to ustanie. U mnie sąsiedzi wpadli w zakupowy szał i przyczepami targają. Tylko teraz każdy dostał dopłaty to leci i kupuje, pytanie czy to nie wykorzystanie chwili przez firmy sprzedające nawóz.. Z drugiej strony na obniżki raczej dużych nie będzie, oni nawóz biorą w leasing i kasę płaci dopiero jak sprzeda więc im ryba czy teraz czy w marcu ...