Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Kierownik napisał:

ale kto tu mówi o marzeniach. Może Twoja robota związana jest z gównem i Ci to odpowiada. Ja zajmuję się hodowlą krów a nie gównem tak jak Ty :)

Kierowniku ściśnij dupkę bo odpisałem pod postem Michała o oborze na głębokiej sciolce bo sam wiesz ile tam jest roboty z tym

Opublikowano
Mistrz18 napisał:

2 godziny temu, Kierownik napisał:

ale kto tu mówi o marzeniach. Może Twoja robota związana jest z gównem i Ci to odpowiada. Ja zajmuję się hodowlą krów a nie gównem tak jak Ty :)

Kierowniku ściśnij dupkę bo odpisałem pod postem Michała o oborze na głębokiej sciolce bo sam wiesz ile tam jest roboty z tym

a to sorrki. Wiesz Kierownik to i porządek musi trzymać. Ja wiatę będę robił na ściółce ale tylko dlatego że nie wejdą mi 2 rzędy legowisk dla krów. Jeśli powstanie nowy budynek będą tam docelowo jałówki od 3 miesiąca do około roku. Wtedy będą zrobione legowiska i do tego pójdzie zgarniak albo jakiś LELY collector czy cos.( znajomy miał zgarniaki zmienił na ten wynalazek i o dziwo sprawdza się świetnie.) Wiem że to bardzo duża inwestycja ale jakoś ciężko mi uwierzyć że z produkcji roślinnej będzie taki miód co roku. Wiem też że roboty przy ogonach jest ale nie wierzę że będę miał aż tak dużo więcej pracy. No a warunki i podgląd na stado są mega w robotach. Każda sztuka indywidualnie. Naprawdę można obniżyć koszta. Zresztą pierwszy raz dzisiaj mój ojciec który od kilku jak nie kilkudziesięciu lat kierował się w stronę hali karuzelowej stwierdził że jednak te roboty wyjdą chyba taniej albo podobnie a możliwości dużo wieksze

Opublikowano

Tak żeś się napalił na te roboty to jak chcesz to dam ci namiar do faceta co wyrzucił 3 roboty nówki delavala po 5 latach bo miał już ich dość , teraz jak wstawił hale gea bok w bok ,  to widać , że gospodarstwo się rozwija , a przedtem to co wziął za mleko to serwis zjadł i kupno jałówek .

Opublikowano

Widzisz same plusy,ile prądu wody płynów idzie w robocie to głowa mała.Do tego serwis, abonament i koszta części przeglądow to duuuza kasa.Jak sam ogarniesz naprawy podstawowe to jako tako a jak z byle pierdołą serwis to tysiące nie Twoje.Agregat prądotwórczy musi być wielki wtedy z dużym zbiornikiem na ON. a to też ponad 100 tys jak nie 200 przy tylu robotach,bufory mega kosztują.Jak krowa zapalenie to cała leci w kanał a to też są koszta.Lepiej spytaj Paulinę bo te pokazówki to realiów codziennych zmagań Ci nie pokażą. Ps.Paulina coś źle napisałem? jak tak to popraw

Opublikowano

ehh oglądam obory od kilku lat

ogólnie to hale przede wszystkim. roboty też trochę. Wiem że ludzie są zadowoleni z hal

Jakie mleko w kanał z całego wymienia? Przy takiej hali agregat będzie kosztował podobnie. Rozmawiałem z wieloma użytkownikami nieoficjalnie. Widocznie trafiłem na bystrych bo prawie wszystko ogarniają sami. Wiele rzeczy też przez telefon tlumacza

Opublikowano

No ja też rozmawiałem z niejednym i narzeka więcej niż chwali te roboty. W Niemczech znajomi do robia to uciekają z robotów na karuzele. Teraz do karuzeli czy hali tez masz rozwiązania jak w robotach udojowych

Opublikowano
7 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Widzisz same plusy,ile prądu wody płynów idzie w robocie to głowa mała.Do tego serwis, abonament i koszta części przeglądow to duuuza kasa.Jak sam ogarniesz naprawy podstawowe to jako tako a jak z byle pierdołą serwis to tysiące nie Twoje.Agregat prądotwórczy musi być wielki wtedy z dużym zbiornikiem na ON. a to też ponad 100 tys jak nie 200 przy tylu robotach,bufory mega kosztują.Jak krowa zapalenie to cała leci w kanał a to też są koszta.Lepiej spytaj Paulinę bo te pokazówki to realiów codziennych zmagań Ci nie pokażą. Ps.Paulina coś źle napisałem? jak tak to popraw

Prawda prawda, chociaż z mlekiem w kanał przy kilkuset sztukach to jednej nie odczuje. 

Ja tam nie wiem. U nas są ludzie w dzień, w nocy, właściciela nic nie interesuje. U @Kierownik a nie wiem jak jest, czy bedzie musiał sam w nocy wstawać do jakichś pierdół, czy ma kogos kto to gospodarstwo ogarnia, czy ma ze dwie osoby technicznie na tyle ogarnięte żeby usterki samemu naprawiać, bo serwis jest najwiekszą zmorą robociarzy. Poza tym koszt czesci zamiennych (warto mieć starego robota na cześci). A poza tym wszystkim technicznym to oczywiście roboty są cudowne, dają niezalezność, dają pełno informacji, nie trzeba sie martwić o to czy dojarz nie zaśpi do roboty itd. i wiele innyc plusów na rozdojeniu pierwiastek koncząc 😁

Osób do pracy nie ma. Kto jemu ma doić? ukraińcy? rzadko trafia sie goapodarstwo, ktore nie narzeka na brak dojarzy.

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Chwila, chwila co robi ten Lely Collector. On normalnie zbiera nieczystości ?? 

Leszek jak Ty ladnie piszesz..."nieczystości"  🥰 

Mnie by wkurzało coś jeżdżące ciagle między krowami🤔

Opublikowano

jak pytałem ze 2 lata temu przedstawiciela lely o tego collector'a to nie był w stanie mi odpowiedzieć na pytanie, czy będzie to pracowało bez problemów przy legowiskach z materacem słomiano-wapiennym, poza tym do mojej obory collector wyszedłby jakieś 2,5 raza drożej niż zgarniacz, więc odpuściłem temat

Opublikowano (edytowane)

@Kierownik ,a jak się zapatrujesz na zielony ład i nową WPR która wczoraj zaklepał europarlament?

Poważnie pytam, chciałbym wiedzieć jak z perspektywy obszarnika na to patrzycie, w obliczu takiej inwestycji, że "strachy na lachy, jakoś to będzie" , a może "co to jest zielony ład?" 

I żeby była jasność nic nie hejtuje bo sam nie wiem czy jak bym miał roboli i ziemię to bym małpiego rozumu nie dostawał, chciałbym tylko wiedzieć jak widzisz funkcjonowanie takiej hodowli w obliczu tych chorych teorii zielonej komuny i wprowadzania restrykcji jak w totalitaryzmie. 

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Rano przed dojem mam ustawiony, potem co 4 godziny mniej więcej. Bym musiał spędzić więcej czasu w oborze bo na pewno około południa bym mógł wydłużyć okres bez zgarniania. Ostatni raz jest chyba 21 ustawiony. Kanał płucze raz na dwa dni jak zona poidla raz dziennie czysci to woda sama dosyc ladnie kanal zmywa. Zamontować jak już masz posadzki gorzej bo bys musiał wyciąć rowek. Ja mam ceownik z takimi łapkami  wstawiony i zalany betonem zeby lina się chowała.

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Daniel stawiaj jak najbardziej oborę ale na 2 roboty z miejscem na 3ewentualny zwiększanie ponad jest bez sensu bo ogarnąć to wszystko tzn żywienie pasze obsługa na polu nie przyniesie Ci większego zysku ale roboty oczywiście

Nie zawsze 5x więcej oznacza 5x kasy

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś by powiedział przed wejściem do eurokolchozu , ze zamykamy kopalnie to by na kopach leciał  . Dziś ludzie to maja w d*pie . Przeszło jak po maśle . Konon miał racje „ nie będzie niczego „

Historia zatacza koło . Zastanawiam się jak będzie się nazywał nowy Balcerowicz 

Edytowane przez GrzesiekAgro
  • Like 1