Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Ma ktoś pomysł jak ugościć lisa który przychodzi pod oborę ? Podrapał mi wymie u jednej krowy

Żywolapke zakupić i sie złapie albotrutka na szczury i mięso mielone

Opublikowano

Panowie jałówka 5 dni po wycieleniu, gorączka 40 stopni i zaczeła puchnąć noga w 'kolanie' wet dał przeciw zapalne i p bólowe ale po 2 dniach poprawy nie widać, Nie zaległa, apetyt ma ale niechętnie staje bo boli ją ta noga i nie obciąza jej, raczej nie jest to uraz mechaniczny. Możliwe że to coś od macicy? może beztlenowce jakieś? Łoźysko odeszło, poród samodzielny lekki, Macie jakieś pomysły co jej i co jej podać? jutro z rana tel do drugiego weta będzie, Obecnie temp ma 39.3

Opublikowano
47 minut temu, Xawier napisał:

Panowie jałówka 5 dni po wycieleniu, gorączka 40 stopni i zaczeła puchnąć noga w 'kolanie' wet dał przeciw zapalne i p bólowe ale po 2 dniach poprawy nie widać, Nie zaległa, apetyt ma ale niechętnie staje bo boli ją ta noga i nie obciąza jej, raczej nie jest to uraz mechaniczny. Możliwe że to coś od macicy? może beztlenowce jakieś? Łoźysko odeszło, poród samodzielny lekki, Macie jakieś pomysły co jej i co jej podać? jutro z rana tel do drugiego weta będzie, Obecnie temp ma 39.3

Jak to co dać antybiotyk i tyle , w hodowli na uwięzi to normalność , można dać bezkarencyjny ale to rzadko pomaga  najczęściej idzie amoksycylina 50 cm domięśniowo i za dwa dni powtórka .

• Like 1
Opublikowano

Jak tylna ,to bezkarencyjny pomaga ,jak od razu po zobaczeniu. Ale to i tak i tak opuchlizna może nie minąć ,lecz   będzie chodzić normalnie bez bólu . Jak nie  pomoże steryd za ucho i karencja coś długo trzyma w mleku u mojej coś dwa tygodnie i miesiąc mięso ,a jak za póżno to na 3 nogach nie nałazi i skup.

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Najlepiej zmienić antybiotyk, a meloven jeszcze podawaj . No właśnie u mnie bez karencji się sprawdzał tylko nazwy nie pamiętam. Coś na C 

cepavin albo jakaś inna cefalosporyna

• Like 1
Opublikowano

Ludzie a zwłaszcza @Łolek @PRIMO @slawek74 bo Wy podjeliscie się pomocy w leczeniu krowy z ketozą , i teraz tak od wczoraj ma srake że pół korytarza zasrała , może to być kwasica czy od tych wszystkich specyfików ? 

Opublikowano
20 godzin temu, TheraRolnik napisał:

Jak on wchodzi ?

Generalnie to pewnie wejściem używając swoich łap. 

20 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Ma ktoś pomysł jak ugościć lisa który przychodzi pod oborę ? Podrapał mi wymie u jednej krowy

Amstaff .

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Ludzie a zwłaszcza @Łolek @PRIMO @slawek74 bo Wy podjeliscie się pomocy w leczeniu krowy z ketozą , i teraz tak od wczoraj ma srake że pół korytarza zasrała , może to być kwasica czy od tych wszystkich specyfików ? 

Jak apetyt czy przezuwa, może być od specfikow biolactic nie przeczyszcza mogą tak działać drożdże i glikol jak byś  miał bufor to mozesz podać i kora dębu czy też  taki proszek z wyciągiem z kasztanowca dobrze hamuje srake

Opublikowano

Apetyt słaby , przeżuwała coś tam rano ale tak niemrawo

Nie podawałem tego biolacticu 

Opublikowano
16 minut temu, Ursus932 napisał:

Apetyt słaby , przeżuwała coś tam rano ale tak niemrawo

Nie podawałem tego biolacticu 

Oprócz tego co pisałem  to brakuje mi już pomysłów, a na mieso to pewno nie wiele z niej zostalo bo karencji chyba już  nie ma

Opublikowano

@Łolek no antybiotyku nie było , ale co dzień dostaje deksametazon, a on ma chyba 8 dni na tkanki jadalne , już zjechała z mięsa no ale coś by odzyskał kosztów leczenia bo już 2000 tyś poszło 

I chyba muszę się zacząć liczyć że pojedzie na bakutil 🙁

Opublikowano

Nie wszystko co nakupiłem zostało podane , zostanie najwyżej do innych 

Opublikowano
25 minut temu, Ursus932 napisał:

@Łolek no antybiotyku nie było , ale co dzień dostaje deksametazon, a on ma chyba 8 dni na tkanki jadalne , już zjechała z mięsa no ale coś by odzyskał kosztów leczenia bo już 2000 tyś poszło 

I chyba muszę się zacząć liczyć że pojedzie na bakutil 🙁

No u mnie były ciężkie przypadki ale jakbym miał dać 2k za leczenie to już dawno tejże sztuki by nie było. 

Opublikowano (edytowane)

@PRIMO no to co zamknąć oborę i nie patrzeć jak zdycha 🤔😌

Edytowane przez Ursus932