Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Leszy napisał:

@kr9292 nie wydaje mi się abyś potrzebował drobniejszego cięcia.  

To że noze są co 3.5cm to nie znaczy że dieczka będzie miała tyle. W paszowozie trzeba docinać po sieczkarni praktycznie wcale od biedy można mieszać bez noży. Sita nie kłamią. 

Opublikowano (edytowane)

Niezaprzeczalną zaletą jest też to że drobna sieczka jest dużo lepiej ubita/zagęszczona w pryzmie. Nie grzeje się dzięki temu jak otworzy się ją latem np.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
55 minut temu, kr9292 napisał:

To że noze są co 3.5cm to nie znaczy że dieczka będzie miała tyle. W paszowozie trzeba docinać po sieczkarni praktycznie wcale od biedy można mieszać bez noży. Sita nie kłamią. 

Dokladnie, 3,5 cm to dlugosc teoretyczna, jak trawa idzie po długości to i 20 cm moze miec.

Opublikowano

sieczkarnia robi krocej oczywiscie. Ale... jesli Ci nie tnie przyczepa to albo za wolno jedziesz albo robicie za suchy material ;) tez jie wierzylem ale od tego roku jak mam swoja przyczepe to jesli mialbym kiedys pieniadze i traktor to kupilbym kosiarke z tasmami bo to cale zgrabianie, przegrabianie jest zbedne

Opublikowano

Uwierz mi, że mylisz się to musi być ruszone bo dobrej paszy z tego nie będzie. Też próbowałem jak kombinujesz. Zbierałem przyczepą po szerokiej kosiarce i była chujnia

Już nie wspominając, że źdźbła "ustawiają" się na długość i bardzo słabo tnie bo ciągnie wzdłuż noży a nie ustawia poprzecznie

Opublikowano

Rolstudent chyba ma z taśmami kosiarkę i przyczepa zbiera od razu. Zrobilem w tym roku z przymusu taka lucerne bo deszcze wolali a położyło by mi wtedy lucerne nieskoszona to strawnosc wyszla bardzo wysoka, bialko 18%, sm 24%

Opublikowano

Co powiecie o tej qq, proba brana z początku pryzmy gdzie jeszcze szczur mi się wpierdzielil. Ogolnie za mokra byla ale pozniej juz uslugodawca by przyjechal o wiele za pozno. W tygodniu będę miał już wyniki próbki branej tydzien temu

20210123_192857.jpg

Opublikowano
16 godzin temu, komizmo napisał:

Uwierz mi, że mylisz się to musi być ruszone bo dobrej paszy z tego nie będzie. Też próbowałem jak kombinujesz. Zbierałem przyczepą po szerokiej kosiarce i była chujnia

Już nie wspominając, że źdźbła "ustawiają" się na długość i bardzo słabo tnie bo ciągnie wzdłuż noży a nie ustawia poprzecznie

Za to po kosiarce z kondycjonerem i przy dobrej pogodzie trzeba dobrze się zwijać żeby nie uschło, a gdy jest słabsza pogoda jest więcej czasu na zbiór przyczepą.

Opublikowano

Ile czasu przed wycieleniem podajecie kexxtone? Mój wet twierdzi, że kilka dni przed porodem się sprawdza. Inny hodowca podaje nawet w dniu porodu i zadowolony. Jak to wygląda w praktyce? Do tej pory nie stosowałem ale jestem ciekaw czy przyniesie jakiś efekt. 

Opublikowano
10 minut temu, chuck00 napisał:

Ile czasu przed wycieleniem podajecie kexxtone? Mój wet twierdzi, że kilka dni przed porodem się sprawdza. Inny hodowca podaje nawet w dniu porodu i zadowolony. Jak to wygląda w praktyce? Do tej pory nie stosowałem ale jestem ciekaw czy przyniesie jakiś efekt. 

Przyniesie napewno ale w dzień porodu to za późno 😛 na jesieni tak podałem przez gapiostwo to krowa wpadła w taka ketozę, teraz jałowce 2 tygodnie przed porodem to ładnie wystartowała z mlekiem 

Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś byczka do sprzedania mieszkańca mięsnego do krów puszczania taki minimum rok i jaloszki mleczne 2-3 tygodniowe. Okolice Bielska Podlaskiego, Wyś. Maz. Czyzew,Zambrów.

Edytowane przez artek27
Opublikowano
2 godziny temu, chuck00 napisał:

Ja staram się wrzucać na pare dni przed wycielneiem ale czasem jak zbierze z dnia na dzień to chwilę przed porodem albo nawet po się wrzuca i chyba działają 

2 godziny temu, artek27 napisał:

Myślałem nad mieszancem. Ja kryje sexem a resztę mięsnymi ale problem z zacieleniem.

Nie lapią ci po inseminacji mięsem? To chyba zywienie zmień 

Opublikowano

Pamiętacie jak kiedyś pisałem o serii przemieszczeń? Na 12 wycieleń 6 trawieńców. Nie każda z 12 wycielonych dostała kexxtone, ale każda z trawieńcem była po bolusie. Podawany był dość późno, na 4-8 dni przed wycieleniem gdy było widać że zaczyna odpuszczać wymię. Po decyzji że zaczynamy podawać minimum 2 tygodnie przed terminem, tak od tamtej pory 1,5 roku bez trawieńca. Ale mówi lekarz, że ma gospodarstwa które dają nawet w dniu wycielenia czy nawet dzień po i nic się nie dzieje. Nie mniej jednak jakiś wpływ był bo to nie przypadek. Po podaniu lekko schodziły z jedzenia a w tym samym czasie nałożyło się wycielenie i pyk- trawieniec

Opublikowano
24 minuty temu, Pjotereł napisał:

Ja staram się wrzucać na pare dni przed wycielneiem ale czasem jak zbierze z dnia na dzień to chwilę przed porodem albo nawet po się wrzuca i chyba działają 

Nie lapią ci po inseminacji mięsem? To chyba zywienie zmień 

Po bb za***iscie mi łapią za raz ale nie wszystkie się nadają na bb. 

Opublikowano

Mi ostatnio u jednej po wycieleniu wyszly ciala ketonowe, (krowa chyba miala wrzucanego kextona, ale nie bylem pewien) wiec lekarz mial rozebranego kextona i daje po cwiartce tabletki co drugi dzien, dziala praktycznie od razu i nie ma pogorszenia w apetycie. Ogolnie staram sie dawac 2 tyg.  przed wycieleniem, kiedys jedna jak wyplula po porodzie to dopiero pół sie rozpuścilo.