Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zależy jaką zrobisz koncentrację tego mleka w proszku. Jak masz dostęp to bierz od razu.

Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985

A jaka bys zrobila ? Wedlug suchej masy mleka to okolo 1:8 wychodzi. Jeszcze pytanie czy to jest mleko pelne czy odtluszczone. Jezeli sucha masa mleka wynosi 11-15%, to wychodzi, ze litr gotowego mleka = 50-55gr, wiec bije na glowe mleko od swojej krowy.

Pytanie jak to widzisz vs preparat mlekozastepczy.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
35 minut temu, asus921 napisał:

@Paulina1985

A jaka bys zrobila ? Wedlug suchej masy mleka to okolo 1:8 wychodzi. Jeszcze pytanie czy to jest mleko pelne czy odtluszczone. Jezeli sucha masa mleka wynosi 11-15%, to wychodzi, ze litr gotowego mleka = 50-55gr, wiec bije na glowe mleko od swojej krowy.

Pytanie jak to widzisz vs preparat mlekozastepczy.

na pewno lepsze od preparatu jeśli to mleko pełne. Jeśli odtłuszczone to raczej masła do niego nie dodasz 🤔 Ludzie, ktorym udało się skołować pelne mleko w proszku są niby zachwyceni, ale ciezko chyba gdzieś je dostać w rozsądnej cenie.

jak chces poeksperymentować to możesz dawać pól na pól z preparatem. Np. jesli dawka preparatu to 150g to dać 80 tego mleka i 70 preparatu. 

Opublikowano

Ludzie pomocy, po wizycie inseminatora parę dni temu, chyba przywlukł mi jakiś wirus czy coś 🙆‍♂️ najpierw jałowki, teraz widzę krowy pokolei mają straszna biegunkę, niby żarcie pobierają a leci z nich jak z kaczora 🤦‍♂️ co to może być, co robi?? jak im pomóc??? 

Opublikowano
5 godzin temu, ippon napisał:

Krowa przyniosła bliźniaki (parkę). Są inaczej umaszczone, więc dwujajowe. można cielisię zostawić na krowę, czy istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie bezpłodna?

Jak bliźniaki różnopłciowe to prawie nie ma szans, że będzie płodna. 

Poza tym jak są różnopłciowe to nie musisz pisać o innym umaszczeniu, bo to logiczne że nie jednojajowe. Chyba, że dwie cieliczki o różnym umaszczeniu. Wtedy zostawiaj, bo będą płodne. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Na biegunkę to woda słoma i siano, strata w mleku będzie, to nieuniknione. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

zero treściwych i do pyska ''stop'' albo kora dębowa

Dzięki Sławek, byłem właśnie u weta dał mi coś do pyska i jutro poprawka, zawsze odstawiam treściwa jeśli maja jakieś dolegliwości,  a kuku mogę normalnie?? 

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

A może zes im za duzo lodu przywiózł z kukurydza 😂

A niby skąd lód 🤔 jak mrozu do dziś nie było 🤦‍♂️

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Ludzie pomocy, po wizycie inseminatora parę dni temu, chyba przywlukł mi jakiś wirus czy coś 🙆‍♂️ najpierw jałowki, teraz widzę krowy pokolei mają straszna biegunkę, niby żarcie pobierają a leci z nich jak z kaczora 🤦‍♂️ co to może być, co robi?? jak im pomóc??? 

Przejdzie, ale uważaj na cielaki bo one mogą to gorzej znieść. No i jak koledzy wyżej kora dębu . 

Opublikowano
20 minut temu, DANDYS napisał:

a jak taka kore robicie ? do gara z woda i gotujecie ? 

Ze starego ddebu aby nie bierz, zbierasz które i suszysz. Potem to ścierasz na tarce uważając na nos i oczy. Później z tego robisz napar i poisz

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

u mnie to samo wyszedł wirus, starsze nie mają bo pewnie już miały kiedyś a pierwiastki i jałówki wszystkie, ok 5l na dój mniej na sztuce

Edytowane przez ralf
Opublikowano

u mnie przechodzily dwa razy pierwszy raz na koniec listopada sraka i mleko w doł ze 4 litry na łeb  a teraz z 10 dni temu  to jeszcze kaszel do tego ale już mleka to tylko litra  na głowe mnej było.... Żadnych diet nie stosuje podczas biegunek wirusowych bo to guzik da tylko więcej mleka stracą ,  żywych drożdzy im potrójna dawkę i szybciej sie pozbierają i na najgorsze kora dębu:)

Opublikowano

to tak jak z katarem. Leczony 7 dni nie leczony tydzień.

A dodając coś to tematu to najlepsze by były bolusy. Może są już takie? Witaminy i minerały można podać pewnie nie zaszkodzi a pomoże ale czy są na biegunkę?

Opublikowano
2 godziny temu, ralf napisał:

u mnie to samo wyszedł wirus, starsze nie mają bo pewnie już miały kiedyś a pierwiastki i jałówki wszystkie, ok 5l na dój mniej na sztuce

Dajesz coś na to dziadostwo ?? 

Opublikowano (edytowane)

nic nie daje wet powiedział ze nie ma sensu jedynie jak cielak jakiś gorszy lub krowa która nie chce jeść wtedy można coś dawać

Edytowane przez ralf
Opublikowano

Panowie i panie.  Tutaj poniżej taki mój mały plan na kartce. Chciałbym skonsultować z wami którzy pracują w tym nacodzień. Ogólnie sytuacja wygląda tak,że w przyszłości 2-3lata chciałbym zacząć z bydłem mleczym,aktualnie same opasy. Chodzi o wykorzystanie hali lukowej (najbardziej chodzi mi po głowie ta obita blachą,stałaby na murkach ok 1,5m) pod bydło mleczne. Teraz pytanie jak taką hale zagospodarować czy zrobić korytarz paszowy i z jeden strony zwierzęta  (najlepsza opcja ze względu na możliwość wykonania wybiegu między halą a budynkiem już istniejącym,hala miałaby dopiero powstać. Teraz pytanie odnośnie utrzymania krów,czy głęboka ściółka usuwana co miesiąc byłaby dobrym rozwiązaniem ? Oraz jakby rozwiązać dój w takim budynku,jakby umieścić tam hale udojową. I przedewszystkim czy weterynaria i mleczarnia nie miały by żadnych zastrzeżen do takiego budynku? Pozdrawiam 

Snapchat-715191376.jpg