Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, kr9292 napisał:

W bielmleku Zostały już tylko niedobitki i fanatycy Romanczuka, także jeżeli będą chcieli ruszyć tam z produkcją muszą od nowa szukać dostawców. 

Myślę , że to nie będzie problem , wystarczy , że przejedzie się odpowiedni przedstawiciel po okolicznych rolnikach takich poważniejszych którzy odstawiają do mlekovity i będzie dobra załoga , ciekawe co z Romańczukiem będzie zostanie czy z miejsca do widzenia. 

Opublikowano
4 godziny temu, kr9292 napisał:

W bielmleku Zostały już tylko niedobitki i fanatycy Romanczuka, także jeżeli będą chcieli ruszyć tam z produkcją muszą od nowa szukać dostawców. 

a ciekawe co z tym @michalk5340 ? oni do bielmleku odstawiali podobno

Opublikowano

Położyła mi się krowa po porodzie ( śpiączka niestety). Ocieliła się wczoraj , dostała drina i wstawała normlanie, rano już nie. Rano wet dał jej wapno, fosfor, sód i witaminy. Da radę ją postawić, czy dać sobie spokój?. Kawał krowy z niej i wyciągnąłbym na korytarz ale to ciężko będzie bo ona strasznie długa. A miałem Calcium, mogłem dać :( . Jeszcze wczoraj padł mi 800kg byk ...

Opublikowano

Jasne, że wstanie. Do pyska jeszcze wapno daj (jakas wlewka) i mógł Ci wapno zostawic do podania podskornie za kilka godzin. Jak dziś nie wstanie do wieczora.to dzwon jeszcze raz do niego.

P.S. chyba chodziło Ci o "goraczkę mleczną" a nie śpiączkę.

Opublikowano

Jak zwał tak zwał, po uzupełnieniu niedoborów wstanie. (chyba, że wątroba zdechła, ale to rzadkość).

Opublikowano

drożdże do pyska, siano, sianokiszonka, musi zacząć. Przy duzych niedoborach u mnie leżały plackiem całe spocone i już prawie po krowie...wlewy dozylne,podskórne, w ostateczności podniesienie za guzy biodrowe jeśli ciezar ciała naprawdę unimozliwia wstanie. Trzeba walczyć.

Opublikowano

Największy zapotrzebowanie na wapń itp jest po porodzie szczególnie po pierwszym doju gdzie krowa w ciągu kilkunastu godzin musi wyprodukować kolejne litry siary. Oczywiście już przed porodem mogę brakować witamin. Ja czekam na miernik ph. Zacznę robić badania, krowa która ma wysokie ph będzie miała gorsze pobieranie witamin i minerałów. 

Opublikowano
6 godzin temu, Paulina1985 napisał:

drożdże do pyska, siano, sianokiszonka, musi zacząć. Przy duzych niedoborach u mnie leżały plackiem całe spocone i już prawie po krowie...wlewy dozylne,podskórne, w ostateczności podniesienie za guzy biodrowe jeśli ciezar ciała naprawdę unimozliwia wstanie. Trzeba walczyć.

Chyba że w tym czasie legła ,jak nikt nie widział, coś w środku pękło,rozerwało,bo to częste przy odwapnieniu. 

Opublikowano (edytowane)

mam to samo z uje......mi krowami po pachy. Jak sobie pokrzyczę przed i w trakcie dojenia to do wieczornego dojenia aniołek, nic nie jest w stanie mnie wku....... .

Edytowane przez Troker1979
literówka
  • Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Troker1979 napisał:

mam to samo z uje......mi krowami po pachy. Jak sobie pokrzyczę przed i w trakcie dojenia to do wieczornego dojenia aniołek, nic nie jest w stanie mnie wku....... .

Do wieczornego dojenia a i owszem,i ........czas start;)

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

nigdy i nie słyszałem by ktoś badał bez wyraźnych objawów że z krową jest coś nie tak

A jakie są objawy niedoboru wapnia fosforu przed wycieleniem u krowy? Bo po wycieleniu będzie już za późni...

Opublikowano

@Xawier tylko chodzi właśnie o wykorzystanie i uwolnienie wapnia i fosforu w tym odpowiednim momencie  tuż przed, w trakcie i po porodzie, zapewnienie organizmowi możliwości bycia "na speedzie" żeby nie doszło do zalegania i ketozy. Bo co z tego, ze zapewnisz duże ilości wapnia przed wycieleniem skoro krowa go nie wykorzysta lub nie zje odpowiedniej ilości. 

Dlatego jasne, zapewniajmy odpowiednią ilośc makro i mikroelementow, ale przede wszystkim sole gorzkie i zbilansowana dawka na przygotowaniu i po wycieleniu zapewniające odpowiednie pobranie tmru.