Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Biegunki nie, ale zauważam spadek apetytu po wrzuceniu, co w połączeniu ze zbyt późnym podawaniem powodowało masowe trawieńce po wycieleniu (6szt na 13 kolejnych wycieleń)

3 godziny temu, Troker1979 napisał:

Ultra ma ponoć szybciej lepiej przyswajalny fosfor.

Tak, bo z rosyjskich złóż, które są najlepsze na świecie

Opublikowano
3 godziny temu, Optimus napisał:

Spodkaliscie się z taką rzeczą że po wrzuceniu bolusa kextone krowa dostała biegunki kiedyś miałem też taki przypadek to utrzymywał a się koło miesiąca trochę mnie to trochę zniechęca do nich 

nooo spadek apetytu, biegunki, ostatnio słyszałam nawet o opuchniętych nogach po podaniu bolusa "na rozród"...😁 

Opublikowano

Kexxtone u jalowek stosuję jak się trafi nieraz okrąglejsza to nigdy jakiejkolwiek niedogodności po wrzuceniu nie zauważyłem trochę też inna sprawa u mnie bo stosuje wlewy pompą drożdzowo energetyczne i po takim zestawie raczej nie ma szans na przemieszczenie

Opublikowano

Spodkaliscie się z taką rzeczą że po wrzuceniu bolusa kextone krowa dostała biegunki kiedyś miałem też taki przypadek to utrzymywał a się koło miesiąca trochę mnie to trochę zniechęca do nich 

Wrzucam każdej sztuce ale takich objawów jeszcze nie miałem u krów. 

Mogło być tak że był pęknięty i uwalniało się więcej niż powinno. 

Ciesz się że ta sztuka nie padła. 

Wet mi kiedyś opowiadał jak wrzucił jednej sztuce to na drugi dzień padła i zrobili sekcję i okazało się że kexton pękł .

Opublikowano (edytowane)

Wrzucałem w ostatnim roku wiele ale przestanę chyba ile u was u mnie kex 145zl nie pękł cały wrzucany napewno zobaczymy

Edytowane przez Optimus
Opublikowano (edytowane)

Mam jedną sztukę która dostała kextona w sezonie pastwiskowym i zareagowala biegunka utrzymująca się (z przerwami) prawie 6miesiecy. Myśleliśmy że to przez to połączenie, ale w następnej ciąży po podaniu gdy nie wychodziła na trawę działo się to samo tylko krócej, koło 1-2 mieś. Mój wet mówił że miał też inne takie przypadki, twierdzi że pojedyńcze sztuki słabo tolerują te bolusy. Żeby nie było ta mućka nadal jest w stadzie i czeka na potwierdzenie kolejnej ciaży😆

Edytowane przez RusiL
Opublikowano

U mnie jedna jałówka też dostała biegunki po kextone i miała do czasu aż kexton przestał działać, za to druga hit zwlekałem z wrzuceniem i wrzuciłem dopiero tego dnia co się wycielila to dostała takiej ketozy ze 2 razy dostałala kroplówki i dopiero powoli wróciła do normy 

Opublikowano

cuda panie, cuda ... z tym kexxtone w dniu wycielenia to wygrałeś  Radziu 👌

Opublikowano

A z tymi biegunkami to nie jest tak, że poza kexxtonami idzie wlewka energetyczna? 

1 godzinę temu, Optimus napisał:

Wrzucałem w ostatnim roku wiele ale przestanę chyba ile u was u mnie kex 145zl nie pękł cały wrzucany napewno zobaczymy

Zazdroszczę, u nas 190.

Opublikowano
4 minuty temu, kizak napisał:

A jak azotowe?

Właśnie wypisałem nawożenie azotem. Pod pierwszy pokos 250 mocznik, drugi 250 saletry, trzeci 180 saletry, i jeśli są dobre warunki to pod czwarty idzie 120 saletry. Z P i K to 300 kg Polifoski 6 wiosną 

Opublikowano
15 minut temu, Paulina1985 napisał:

cuda panie, cuda ... z tym kexxtone w dniu wycielenia to wygrałeś  Radziu 👌

Dlaczego nie można po wycieleniu wrzucać? Wiem że optymalny termin to 2tygodnie przed

Opublikowano
3 minuty temu, dejmian90 napisał:

Właśnie wypisałem nawożenie azotem. Pod pierwszy pokos 250 mocznik, drugi 250 saletry, trzeci 180 saletry, i jeśli są dobre warunki to pod czwarty idzie 120 saletry. Z P i K to 300 kg Polifoski 6 wiosną 

Nie nie,rozpisać w plan nawozowy,sporo tego,

Opublikowano

Ja teraz wrzucam na tydzień przed ale ta krowa mnie wyprzedziła 😂 była pierwsza, a z tym większym apetytem po kextone to nie do końca prawda, powiedziałbym nawet ze jest mniejszy, a energetyk fajnie jest jak krowa się nauczy sama pic z wiadra wymieszany z ciepła woda i melasa ale to jedna na milion 

Opublikowano
5 minut temu, Optimus napisał:

Dlaczego nie można po wycieleniu wrzucać? Wiem że optymalny termin to 2tygodnie przed

Substancją aktywną jest antybiotyk monenzyna, który mocno ogranicza obecność bakterii gram dodatnich w żwaczu. Na ich miejsce namnażają się bakterie gram ujemne, które z paszy podanej krowie produkują glukozę za pośrednictwem kwasu propionowego. Dzięki temu krowa ma więcej energii. Kexxtone podawany jest profilaktycznie specjalnym aplikatorem przez lekarza weterynarii bezpośrednio do przełyku. Przeznaczony jest dla krów i jałówek tłustych o BCS powyżej 4 punktów będących na 3–4 tygodnie przed porodem. Jedna dawka zabezpiecza krowę przed subkliniczną ketozą. W bolusie znajduje się 12 tabletek, które rozpuszczają się w żwaczu powoli przez 95 dni po 350 mg na dobę 

Podanie takiego bolusa po pierwsze nie jest miłe, moze być podrażniony nawet przełyk, pobranie paszy się zmniejszy, jesli to zrobisz po porodzie gdzie krowa i tak ma zmniejszone pobranie paszy to zanim kexxtone zacznie się rozpuszczać już wpada w ketozę przez brak pobrania paszy.

Poza tym glukoza ma byc uwalniana jeszcze PRZED porodem i PO, tak jak glicerynę podaje się w grupie przygotowawczej jak i po wycieleniu przez pierwsze dni (tygodnie). 

Opublikowano
33 minuty temu, kizak napisał:

Nie nie,rozpisać w plan nawozowy,sporo tego,

W okolicy są asy którzy dają ponad 300 kg mocznika na pierwsze 2 pokosy i na kolejne 2 około 250 saletry plus do tego gnojowica na wiosnę i po każdym pokosie. 

• Confused 1